sta da radim, yugo trosi kao da je bushan

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Eon
    Moderator
    • 10.03.2005
    • 4225
    • Beograd-NBG-44
    • Superb 2.0 4x4 DSG

Naravno, i to vise rezervoara radi smanjivanja statisticke greske...
    Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
    Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Bansha
      CBC Veteran
      • 09.01.2006
      • 101
      • Kragujevac

Samo da se razumemo, nije bitno da znam TACNU potrosnju, vec da ona bude recimo manja od 10 na otvorenom - sto sada definitivno nije.
      Motor mi radi na dnu temperaturne skale - isao sam danas u arandjelovac i nazad. Kupujem novi termostat.
      Ko zna - zna. Ko ne zna - uci skolu.

Comment

• Boki Ar
        CBC Senator XXL
        • 11.11.2004
        • 2827
        • Aranđelovac
        • Vektra

U Arandjelovac...??
        Što se ne javi...??? bar kafu da popijemo...

Comment

• Bansha
          CBC Veteran
          • 09.01.2006
          • 101
          • Kragujevac

Znaci ako termostat ne radi - onda je auto non stop pod sauhom - a on je automatskog tipa, pa mi to mi penje potrosnju!? jel tako?
          Vidim da su u poslednje vreme termostati losi - plus ih (za efi-ja) nema, a nema ni za floridu efi u 2 zastavine radnje u kragujevcu. Dodatno sam cuo da su loseg kvaliteta i da ih ljudi menjaju na po godinu dana, a kostaju 800-900 din. Za sad sam metuo karton ispred ladnjaka i bolje greje.
          A Dr Boco izvini sto ne dodjoh kasnio sam bas tog dana ujutru mi ono ulje iscurelo ...

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

da, termostat odredjuje radnu tacku motora i vrlo je vazan za sam proces sagorevanja odnosno pravilan rad motora u optimalnim granicama.

neispravan motor (poput termostata) naravno remeti pravilno sagorevanje i automatski i potrosnja raste.

ne znam za situaciju u KG, termostat ne bi trebalo da crkava tako brzo, obicno im je radni vek 10-15 godina minimalno za one prosecnog kvaliteta (ekono, jeftine) a oni kvalitetniji se prakticno nikada ne kvare.

potrazi (prema katalogu) neki kvalitetniji termostat poznatije marke prema tipu za tvoj auto, na kraju ce biti jeftinije jednom njega kupiti nego na svaku godinu menjati po jedan Zastavin.

pri tome ja bih zaobisao prodavnice delova za Zastavu, tu obicno nema izbora kvalitativno vise grupe proizvodjaca.

ali pre zamene termostat, treba uraditi dijagnostiku i utvrditi da li je termostat zasita neispravan merenjima, ili je nesto drugo problem.

mozda je recimo termostat pogresno ugradjen- okrenut naopako ili nesto slicno pa zato ne radi ispravno.
            pothladjen motor osim sto trosi vise goriva se i ubrzano haba mehanicki.

1km voznje sa hladnim motorom je ugrubo efekat habanja kao voznja 100km zagrejanog motora.
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• cedo
              CBC Član
              • 13.01.2006
              • 98
              • Crna Gora B A R

Brick u potpunosti se slazem sa tobom.Naravno da jugo EFI nema klasican saug,nego prema temperaturi motora kompjuter odredjuje koliko goriva treba dizna da ubaci u cilindar jer ako je motor uvjek hladan naravno da ce kompjuter htjeti da ga ugrije povecanjem goriva,ali ako je termostat neispravan,tj. uvjek ostaje otvoren,onda ce naravno auto i vise da trosi.Savjetromjeni termostat,i vidjeces da nece biti probema.Ja vam se javljam iz Crne Gore,iz Bara.Ako vi tamo nemozete naci termostat,ako hocete pogledacu ja ovamo.Pozdrav Cedo Trifunovic
              Gas ne pustaj ni za zivu glavu
              MOG'O BI DA POGINES !

Comment

• BaneT
                CBC Senator XXL
                • 09.12.2005
                • 562
                • Beograd

ja sam termostat za fiestu platio nesto manje od 500 din

Comment

• cedo
                  CBC Član
                  • 13.01.2006
                  • 98
                  • Crna Gora B A R

To je dzabe !
                  MOG'O BI DA POGINES !

Comment

• Bansha
                    CBC Veteran
                    • 09.01.2006
                    • 101
                    • Kragujevac

Verovali ili ne, u kragujevcu, rodnom gradu mojem i mojega yuga, nema da se nadje termostat za EFI u zvanicnim prodavnicama delova zasatava! Za cenu sam pitao i rekose mi bese 890din.
                    Inache bio sam kod lika za dijagnostiku, otvorio je haubu - pogledao pipnuo crevce od ladnjaka i zatvorio. Reko je da zamenim termostat i da ce danas da mi ga nabavi. cedo hvala na ponudi.
                    A posto imam plin i trosi mi podjednako plina i benzina - majstor mi reko da to govori da su senzori najverovatnije OK i da bolje da mi ne uzima pare bez potrebe za dijagnozu. Ja sam metnuo karton ispred ladnjaka trenutno.
                    cujemo se. p0z.

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141
                      • Beograd, barajevo-zemun
                      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ja prognozirao da ne gubis vreme sa Zastavom kao trgovcem delovima.

idi u radnju ili radnje koje se bave prodajom termostata, na Zastavu kao postprodajnu podrsku zaboravi (to nikada nije funkcionisalo, ni u najbolja vremena Zastave ni za jedan model).

i ako mozes da biras proizvodjaca, nemoj kupovati najjeftiniji vec najkvalitetniji koji jos mozes da platis.
                      razlika cene je tako mala da se isplati vec samom razlikom u smanjenju potrosnje goriva vrlo brzo.
                      kvalitetan termostat si kupio sada, i nikada vise ga neces menjati. onaj jeftin ko zna.
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• cedo
                        CBC Član
                        • 13.01.2006
                        • 98
                        • Crna Gora B A R

Ma kakvi zastavini termostati i zaje_ancije.Ja sam kupio u Bajinoj Basti,neznam koliko je bilo para,stavih, i dodjoh do prijepolja,kad ono temp. preko radne!
                        Zasuchi rukave pa skidaj mislim ja u sebe.
                        Skinuh ga,i bachih u smece.Nevaljaju ni za goli ku_ac.
                        MOG'O BI DA POGINES !

Comment

• Bansha
                          CBC Veteran
                          • 09.01.2006
                          • 101
                          • Kragujevac

E ako nekog interesuje - a mene cesto interesuje krajnji ishod nekog problema - evo danas sam zamenio "termostat". Smejao mi se majstor - u ovom neispravnom termostatu nije bilo uloska!!! Znaci neki "majstor" ga ja izbacio i ostala prakticno cevka!
                          Za potrosnju ne znam jos, ali greje se dosta brzo (mada je bilo danas dosta toplo u KG) do pola skale i tu stoji +/- 10%. Do sad je bilo nezamislivo da predje 20-30% skale.
                          Iache nasao sam kod jednog privatnika samo termostat sa znakom teleoptika za 850din !?
                          p0z

Comment

• cedo
                            CBC Član
                            • 13.01.2006
                            • 98
                            • Crna Gora B A R

Sad ce ti i potrosnja pasti. Srecno
                            MOG'O BI DA POGINES !

Comment