Megane 1.6 8V Cudno radi na benzinu, dok je na plinu....

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • NpN
    CBC Veteran
    • 09.10.2007
    • 168
    • Novi Sad

Megane 1.6 8V Cudno radi na benzinu, dok je na plinu....

Pocelo da se desava pre otprilike nedelju dana, upalio sam ga, i nekako radi na leru cudno, dosta je bucan, jako se trese i motor i unutra, kao da radi na tri klipa... I to tako traje neko vreme, pa se samo od sebe stabilizuje. Ler je uvek na 750o.min, bilo da se trese ili da radi normalno.
    E sad, retko ga vozim na benzin, ali uvek palim na benzin, i ujutru zagrevam koliko toliko na benzinu dok ne prebaci[m] na plin, i nekada se cudno ponasa nekada ne.
    Bas nekako "brunda", slabije prima gas, bucan je.

Svi problemi nestaju kada prebacim na plin, onda prede kao maca i kad je hladan i kad je vruc. Na plinu se jos nije desilo to sto je na benzinu, uvek radi ekstra lepo, lepo vuce, ma sve.
    Vuce i na benzinu, mislim ima snagu, ali ili sam se ja istripovao ili nesto ne valja, cuje se jako.

Posle nekog vremena voznje na benzinu to prestaje da se desava i radi sasvim normalno.

E sad, posto ovdasnjim majstorima verujem kako verujem, jer sam se i sam uverio u njihove "metode nagadjanja" [tipa: kupi senzor bregaste, ler motor, i lambda sondu da zamenimo (cirka 300 eura ), pa CEMO DA VIDIMO DA LI CE BITI BOLJE!!!] radije bih saslusao neki savet forumasa, a naravno da cu posetiti i nekog majstora, cisto da vidim kako zbunjeno gledaju u motor

Pa ako neko ima neku ideju sta bi tu moglo, bilo bi korisno, naravno da ne ocekujem da mi neko kaze to i to je, ali ona uopstena prica sta se desava, sta BI MOGLO da bude...
    Neki mi rekose kablovi, svecice, bobina, iako na plinu radi perverzija, menjao svecice pre dva meseca, uzeo najbolje sto sam nasao... Pa po toj logici oko stuje prvo na plinu ne bi trebao da radi kako treba, pa tek ona na benzinu...
    Mozda dizne? Filter neki? Ja krecem od najjednostavnijeg, pa redom.
    Nikakve lampice se ne pale kada se ovo desava.

Ae, pa pomozite
  • Boki Ar
    CBC Senator XXL
    • 11.11.2004
    • 2827
    • Aranđelovac
    • Vektra

Re: Megane 1.6 8V Cudno radi na benzinu, dok je na plinu....

Na nevidjeno - brizgači, tj. dizne - kako si i predpostavio.

Comment

• NpN
      CBC Veteran
      • 09.10.2007
      • 168
      • Novi Sad

Hm, moze li to da se cisti, ili crkne pa crkne?
      Koliko moze otprilike da kosta dizna?
      Kako da proverim da li je to?
      kupim, menjam, ili moze drugacije nekako?
      Ovo mi je prvi auto injection, pa nisam najbolje upucen kako to sve radi?
      Da li bi dijagnostika rekla da ne valja dizna, ili to ne moze da se vidi na dijagnostici?

Comment

• nemanya
        CBC Veteran
        • 29.03.2008
        • 199
        • Beograd

Dobar dijagnostičar može da utvrdi da li je dizna zapušena.
        Mislim da ne vredi bez odlaska na dijagnostičku napravu.
        "..da ima karburator,ja bih znao da ga ... produvam. Al' ova elektrika,sve neke dizne i koješta..ki da teraš šporet.."

Comment

• Vidan KV
          CBC Senator XXL
          • 24.10.2007
          • 432
          • Kraljevo
          • vozim onaj koji trenutno ima više goriva

Nađeš servis koji ima aparaturu za čišćenje/proveru dizni....oteraš auto,oni sve to lepo skinu/rastave/očiste/sastave ti daš par desetina evra i voziš....i naravno praktikuješ da ga češće voziš na benzin a izgovore tipa "pa da palim ga svako jutro na benzin i posle 2 sec. prebacim na plin" izbegavaš u razgovoru sa majstorima jer takve pacijente najviše volim(o)+je to siguran znak da ćeš se za par meseci vratiti sa istim problemom........p.s.ujedno koristim priliku da pozdravim mog velikog prijatelja Dr.Bocu uz želje da nađe onaj deo koji traži za Fiata

Comment

• NpN
            CBC Veteran
            • 09.10.2007
            • 168
            • Novi Sad

Nije problem da odem na dijagnostiku, otici cu svakako, ali me cisto interesuje da prodiskutujemo malo, i da se informisem, i saznam nesto sto nisam znao.

Sad sam se setio, da li je moguce da nece ravnomerno da vuce ako je dizna u pitanju, a na plinu vuce ok?
            I da, kod manjih obrtaja slabije vuce nego ranije, dok vec preko 2500-3000 o/min vuce kao nesvet?

Comment

• NpN
              CBC Veteran
              • 09.10.2007
              • 168
              • Novi Sad

Originally posted by Vidan KV
              Nađeš servis koji ima aparaturu za čišćenje/proveru dizni....oteraš auto,oni sve to lepo skinu/rastave/očiste/sastave ti daš par desetina evra i voziš....i naravno praktikuješ da ga češće voziš na benzin a izgovore tipa "pa da palim ga svako jutro na benzin i posle 2 sec. prebacim na plin" izbegavaš u razgovoru sa majstorima jer takve pacijente najviše volim(o)+je to siguran znak da ćeš se za par meseci vratiti sa istim problemom........p.s.ujedno koristim priliku da pozdravim mog velikog prijatelja Dr.Bocu uz želje da nađe onaj deo koji traži za Fiata
              hehe, nisam znao
              Nisam rekao da ga nikada ne vozim na benzin, trosim recimo 20-30 litara mesecno, mozda i vise benzina, a plina ni ne brojim, obicno sipam pola rezervoara kad dobijem platu i to je to. Mislim, nema smisla voziti na benzin kad imam plin.
              A ne trosi 30 litara mesecno na paljenje samo valjda... no dobro, pustimo to.

Problem je sto u Kikindi, gde ja zivim, tesko da ce da se nadje neko ko ce to da odradi.
              A i iskreno, radim 12 sati dnevno, pa bas i nemam vremena da se vucem od majstora do majstora i da svakom ostavljam po 12000 dinara za dijagnostiku da bi mi rekli da ne mogu da iscitaju kod greske, i da ne znaju sta je, kako sam vec prosao jednom.

Kako se ciste dizne, ultrazvucna ili sta?

Comment

• Keketarac
                CBC Senator XXL
                • 01.09.2007
                • 588
                • Novi Sad
                • Seat Ibiza 1.2 TSI

Kad si stelovao ventile? Hoce i od toga da zeza.

Comment

• nemanya
                  CBC Veteran
                  • 29.03.2008
                  • 199
                  • Beograd

Originally posted by NpN
                  Sad sam se setio, da li je moguce da nece ravnomerno da vuce ako je dizna u pitanju, a na plinu vuce ok?
                  I da, kod manjih obrtaja slabije vuce nego ranije, dok vec preko 2500-3000 o/min vuce kao nesvet?
                  Dizne za benzin i plin su posebne.
                  Verovatno ti nisu još totalno zapušene dizne,pa kad ga digneš u obrtaje još uvek može da povuče jer su tada dizne vremenski duže otvorene,pa ima koliko toliko vići protok.
                  "..da ima karburator,ja bih znao da ga ... produvam. Al' ova elektrika,sve neke dizne i koješta..ki da teraš šporet.."

Comment

• Vidan KV
                    CBC Senator XXL
                    • 24.10.2007
                    • 432
                    • Kraljevo

Dizne se čiste isključivo ultrazvukom u kadici i obavezno testiraju.....varijante čišćenja bez skidanja su se za srpske prilike(kvalitet benzina i pređena km)pokazale kao jako uzaludne.....pozzzz!

Comment

• NpN
                      CBC Veteran
                      • 09.10.2007
                      • 168
                      • Novi Sad

Originally posted by Keketarac
                      Kad si stelovao ventile? Hoce i od toga da zeza.
                      KO je stelovao ventile?
                      Nisam nikada stelovao ventile.
                      Dizne se čiste isključivo ultrazvukom u kadici i obavezno testiraju
                      Ok, ultrazvucnu imam, samo mi jos kazi kako se testiraju?
                      Da ih ja skinem, ocistim i vratim, pa da vidim sta se desava?
                      .....varijante čišćenja bez skidanja su se za srpske prilike(kvalitet benzina i pređena km)pokazale kao jako uzaludne.....pozzzz!
                      Koje su to varijante "bez skidanja"? Ne razumem to?
                      I kako mislis uzaludne?
                      Hoces da kazes da je bolje kupiti nove, duze ce trajati nego ociscene s'obzirom na kvalitet benzina?

Comment

• Vidan KV
                        CBC Senator XXL
                        • 24.10.2007
                        • 432
                        • Kraljevo

Testiraju se na posebnoj mašini/aparatu.....savetovao bih ti da čišćenje prepustiš profesionalcu,lakše je tebi.Varijanta bez skidanja je da se sistem ubrizgavanja zakači na posebnu mašinu koja brizgače čisti na vozilu tj bez demotaže celog sistema.Kod nas je najzastupljeniji Wynns-ov sistem za čišćenje i u zadnje vreme Motul-ov.100% delotvoran se pokazao na vozilima koja nisu prešla veliku km(do 100.000) a koja za to vreme nisu vožena sa našim benzinom/dizelom.....poentačisti postojeće brizgače koji su na vozilu tj ne bi trebalo da ima potrebe kupovati nove i još jednom napominjem kompletnu proceduru prepusti PROFESIONALCU.......pozdrav!

Comment

• NpN
                          CBC Veteran
                          • 09.10.2007
                          • 168
                          • Novi Sad

Recimo, vozim trecom na 2500 o/min, cuje se kako brunda, bas kao da radi na tri cilindra. Kad ocepim gas, vuce ko blesav

Znaci, to sam pre nekog vremena, uostalom, to sa i prvo primetio, kada ga vozim na jednom broju obrtaja, ne ponasa se kao da ima snage...

Bio sam danas kod majstora, u KI samo jedan servis ima opremu za ciscenje dizni, 40 eur je ciscenje, kao traje 2 sata, i pricao sam sa majstorom, kaze to su u principu ti simptomi, i da ce to resiti problem.
                          Sad samo da nadjem vremena da se odvojim od kola na 2-3 sata, sto je jako jbno, zbog mog posla... Nema auto, nemam ni posla...
                          Kaze i da ce proveriti posle na nekom uredjaju protok, i da li probija namotaj, mada sam ja to probijanje odmah odbacio kao mogucnost, i videce se kad se to odradi kakve su dizne ustvari...

Nista, idem da cistim za par dana, pa se javljam da vam kazem da li je problem resen...

Hvala svima na sugestijama i savetima, cujemo se.

Poz

Comment

• NpN
                            CBC Veteran
                            • 09.10.2007
                            • 168
                            • Novi Sad

Drugari, evo novosti za vas, kao sto je i red...

Definitivno je bilo do zapusenih dizni...

Ali su se pojavila dva problema, o kojima bih voleo da prodiskutujemo...

Oterao sam pre par dana na ciscenje. 10 eur po dizni, znaci 40 eura, plus 1200 filter i zamena filtera za benzin.
                            I radio je normalno na leru, nije tresao, ali sam odmah po dodavanju gasa primetio problem, a to je da [i]nece da ide preko 170-175km/h i to da ga zalecem, jedva. Nemoguce.
                            Licno sam ga pre 3-4 meseca vozio 200km/h na benzinu, i to bez nekog velikog natezanja...
                            Ae bar da izvuce 180-190, nego nema sanse.
                            Ne ubrzava kako je ubrzavao ranije, nije toliko vise agresivan.

To je jedan problem, na koji je majstor rekao da, eto, vremenom masina slabi, i da ce sve slabije i slabije vuci... Presao je oko 150000km za sada, pravih. NEMOGUCE da slabije vuce jer je proslo samo 4 meseca od testiranja...
                            A to tvrdim i jos po tome, jer mi se cini da na plinu malo, ustvari ne cini mi se, nego jeste tako, na plinu malo lakse izvlaci brzinu, i vozah ga neki dan 180km/h radi testa i mnogo lakse izvlaci na plinu.... Tako da mi ta prica o masini koja je oslabila slabo pije vodu, jer bi onda i na plinu trebao ici losije, sto bas i nije slucaj.

E sad, drugi problem ono sto je meni najbitnije, neki dan sam isao na put, oko 700 km, i recimo, dva dana posle ciscenja dizni i recimo 60-ak kilometara, one se opet zaprljaju, i sada opet auto radi isto. Bacenih 5000 dinara u vodu.
                            Zvao sam majstora kaze treba da se cisti rezervoar, pa opet dizne... Kao nov filter je propustio prljavstinu, ovo ono...

Sta mi je ciniti povodom ove dve situacije?

Sta sve treba sad da sredim?

Eto, tako, pa se kuckamo...

Comment

• Keketarac
                              CBC Senator XXL
                              • 01.09.2007
                              • 588
                              • Novi Sad
                              • Seat Ibiza 1.2 TSI

Koja je oznaka motora?
                              K7J i K7M motori nemaju hidraulicne podizace ventila, tako da moraju da se steluju na svakih 60.000 km, a ako se vozi na gas, onda na 30.000 km.
                              Rastelovani ventili mogu da daju opisane simptome.

Comment

Working...
                              X