Upaljena je stalno, ali je blankirana crnim sundjerom pa se ne vidi da svetli. Auto savrseno normalno radi, ako njemu ne smeta, onda nece nijednom drugom
The difference between men and boys is the price of their toys
Nepoznanica postoji da li ECU radi u normalnom rezimu ili vrsi neku korekciju, u svakom slucaju i kod mene auto radi normalno bez obzira na upaljuenu lampici koja signalizira da je katalizator los. Jedan od prostih nacina da se eliminise sijalica je da se lepo skine hehe. Pre par dana sam skidao komandnu tablu da zamenim sijalice koje su izgorele i lepo se vidi da svaka signalna sijalica na kontrolnoj lampi moze da se skine, pa kome lepo smeta upaljena lampica one je skine, i problema nema
Samo to "auto radi normalno bez obzira na upaljenu lampicu" može da zavara, otkud možemo da znamo da li zaista radi normalno, da li pravi dobru smesu, i koliko je ta smeša štetna, da ne vrisne, lupam, računar ili već nešto ... I drugo, što onda ne znaš kada se desi neki drugi kvar...
To je upravo posledica neznanja, jos uvek nema odgovora na pitanje sta ustvari radi lambda sonda posle kat-a, ispituje ispravnost ili koriguje smesu. Prva sonda je glavni korektor smese, u prilog tome ide analogija sa euro2 motora koji imaju samo jednu sondu i desavanje iza nje nije uopste bitno (osim konstruktivnog dela mislim na regulaciju brzine izduvnih gasova i pritiska na izduvu) , ostalo je ekologija. Kako je 206 rekao ima i jednu i drugu funkciju ali u kojoj meri je funkcija korekcije smese izrazena, to je glavno pitanje. Pricao sam sa nekoliko majstora i vecina me ubedjuje da je sonda tu samo da kontrolise rad katalizatora.
Ajde da probamo da odgonetnemo ovu misteriju. Poz
Kada kazem da auto radi perfektno, onda znam da radi perfektno, prvo jer ga vozim po 150km svaki dan, a i svakih 15 dana ga zakacim na dijagnostiku koja ne pokaze nista osim greske katalizatora, sto je i normalno jer ga i nema.
U slucaju bilo kakve ozbiljnije greske, ECU ce ionako preci u limp mode.
Druga sonda vrsi minimalnu korekciju.
The difference between men and boys is the price of their toys
Comment