Ćurčić radi čipovanje za 300e za većinu auta (osim za skuplje, tipa Audi A6, BMW5, i sl, koje naplaćuje malo više).
Imas i Smart Tuning u Rakovici (zastupnici Švajcarske kuće Digital Tuning), i oni naplaćuju 350e.
I jedni i drugi odlično i profesionalno znaju i rade posao. Iščitaju čip, pošalju fajl na doradu u matičnu kuću i posle ga upišu nazad u čip. Imobilajzer i sve ostale specifičnosti auta ostaju netaknuti, jer se samo remapiraju određene tabele.
Ovo je bolje rešenje od generičkog tipa "one fits all", tj. samo ubacivanje novog čipa određenog modela auta, jer nisu svi auti istog tipa i modela baš skroz isti.
Da li ove tjunerske kuce mogu da eliminisu i problem sa FAP filterom? Odnosno, da ga iskljuce od kontrole racunara. Mislim kad moze sve ostalo... bolje uloziti u tjuning nego u djavolji filter
Da li ove tjunerske kuce mogu da eliminisu i problem sa FAP filterom? Odnosno, da ga iskljuce od kontrole racunara. Mislim kad moze sve ostalo... bolje uloziti u tjuning nego u djavolji filter
Koliko ja znam, ne može, jer su senzori "pre i posle" FAP filtra integrisani u SW kompjutera auta i ne mogu se lako "zaobići". Inače FAP filter nije baš toliki bauk, očisti se svakih reda 80.000 km (ako nećeš sam da se bakćeš, idi u Tedru ili neki drugi bolji servis i plati oko 100e za čišćenje) i dopuni aditiv (oko 150-200e, zavisno koliko te oderu), i to je to, miran si sledećih 80.000km što se FAP-a tiče, a možda i duže ako kupuješ Euro5 dizel, što svima preporučujem, manje se prljaju filtri, manja šansa da se začepe dizne, itd...
Iščitaju čip, pošalju fajl na doradu u matičnu kuću i posle ga upišu nazad u čip
...i na tome zarade 230 EUR. A kad sam pošalješ sadržaj flash-a, dobiješ ga nazad za 120 EUR. Treba samo da imaš nekog da ti ga pročita i posle vrati nazad. Ostalo je teorija rizika, psihologija korisnika i sl...
@vuk_radovic@
prilikom cipovanja dolazi do povecanog habanja motora, verovatno ima nekog uticaja, ali posle duzeg vremena voznje i vecih opterecenja, primer za to ti je da motor od 110ks (koji je i sam cipovan fabricki onaj od 90ks) ima neke modifikacije na motoru, koje nema onaj od 90ks, to je i logicno...
i ja imam 206-icu quicksilver samo benzinca 110ks, mogao bi da stavis slike bas da uporedim
Ako auto nakon čipovanja recimo voziš 95% vremena lagano a samo 5% ga gaziš, nećeš primetiti to povećano habanje. Ali ako ga maltene non stop gaziš, izdržaće sigurno primetno kraće nego bez čipovanja.
A što se razlike u HDI motoru od 90 i 110KS tiče, najveća razlika nije u čipu već u interkuleru. Zato se slabiji čipuje na 105-110KS, a jači na 130-140KS!!! Da je razlika samo u čipu, oba bi se slično čipovala, zar ne?
P.S. benzinci bez turbine se slabo čipuju, jer najveće povećanje snage motora se baš i dobije time što se poveća pritisak turbine i srazmerno i ušpricavanje goriva. Ako je običan atmosferac, džabe ubacivati još goriva kad nema dovoljno vazduha da to gorivo sagori, laički rečeno.
Moze li mi neko reci da li postoji mogucnost da se sa chip-a vrati na fabricko? Ja imam 2.0 HDi u 807-ici sa 136ks ali je chipovan. Ne znam na koliko konja jer je to predhodni vlasnik budzio ali sad mi pravi probleme pocevsi od motora pa sve do trapa...I koliko bi kostalo da se vrati na fabricko? Ovako mi je prosek potrosnje 12-13l po gradu,a da ne pricam sto mi unistava turbinu...
A što se razlike u HDI motoru od 90 i 110KS tiče, najveća razlika nije u čipu već u interkuleru. Zato se slabiji čipuje na 105-110KS, a jači na 130-140KS!!! Da je razlika samo u čipu, oba bi se slično čipovala, zar ne?
Pored intrekulera postoji i razlika u menjacu. Verzija sa 110ks ima plivajuci zamajac, a onaj sa 90 obican. Postoji mogucnost da se zameni menjac, Koji je i konstrukciono drugaciji (sa verzije 110 na 90ks; bez promene zamajca), te se moze dobiti vise snage na tockovima, pa se dobija i utisak da je auto cipovan (prenosim sta mi je majstor rekao).
Sve ovo sam pisao na prvoj strani, sa opisom 3 faze tuninga.
1. Ako vam izbezumljena supruga resi da izadje iz kola u voznji (uz pretnju razvodom), znajte da niste jedini, meni se to redovno desava.
2. Danas je Petak. To je dan kada se Beogradjani vracaju kuci.
3. Ima jedan grad, a pored je Beograd.
Nije mi jasno zašto je ispao tako veliki problem čipovati 2.0 hdi 16v motor od 100kW i 136 KS pa ga mnogi odbijaju?
Kažu, "problem su mu Simens dizne"..!?
Kakve to veze ima sa samim procesom remapiranja?
Pošto su neki od njih izričiti u tome da beže od remapiranja 2.0 hdi 16v od 136 KS iz 407, interesuje me ko to radi, a da je dovoljno pouzdan?
Evo i odlomci iz moje prepiske sa jednim koji važi za "boljeg" čipadžiju [emoji846] u Novom Sadu. Osim njegove uobraženosti, ja ga baš i nisam razumeo, osim u onom delu da su hdi motori smeće.
Comment