Originally posted by Mans
Stilo KN
Collapse
X
-
FIAT = Fabbrica Italiana Automobili Torino = FIAT
-
-
oh mon dieu...
Kakva navikavanja,vi ste ladno ozbiljni sa time
Postoji nesto sto se zove cip u koji je uneta mapa o dotoku i odtoku vazduha.
Valjda je jasno sta radi veca explozija motoru!
b) nista od navedenog
Veci bum i jeste problem sve ostalo je koliko-toliko svarljivo!
Jel neko otvarao motor da malo pogleda klipove,glavu,ventile???
Comment
-
-
Za pocetak ECU preracunava podatke,i na osnovu njih pravi smesu.
-sa vise vazduha,se dobija prezasicna smesa,a takva smesa prouzrokuje vecu exploziju u motoru.Pri jacim explozijama oslobadja se velika kolicina cadji,a cadj se lepi na sondu i oneomogucava jo da cita prave vrednosi.Tada se sistem zabuni i ulazi u takozvani SWEEP,gde juri uprogramirane vrednost.Tu pocinje los rad motora.
-Potrosnja goriva ce se ostno povecati,a desice se i trenutci kada motor radi sa presiromasnom smesom.U fazi samozapaljenem goriva(u tacki vadjena najveceg obrtnog momenta)kada je pritisak u cilndru najveci dolazi do ostecenja klipova i karika jer je u pitanu vrlo kratka explozija sa pritiskom od 40-110 Bara.Motor nije konstruisan za takve pritiske, vec normalne radne sa top vrednostima do 20ak Bara.
-U slucaju da dodje do reda uzastopnih detonacija u gornjoj mrtvoj tacki zbog preuzarenog klipa,sanse da se osteti lezaj klipnace su velike!
Toliko o tome sta radi veca explozija motoru!PerforMance
Comment
-
-
Originally posted by MansZa pocetak ECU preracunava podatke,i na osnovu njih pravi smesu.
sa vise vazduha,se dobija prezasicna smesa
Tada se sistem zabuni i ulazi u takozvani SWEEP,gde juri uprogramirane vrednost.Tu pocinje los rad motora. Potrosnja goriva ce se ostno povecati,a desice se i trenutci kada motor radi sa presiromasnom smesom.
Toliko o tome sta radi veca explozija motoru!
p.s. ne bavim se ovim stvarima, sve sto pricam je opsta kultura + logika, tako da je sasvim moguce da si ti u pravu, al nikako da me ubedis
Comment
-
-
Nije ovo moja teorija(vec ljudi sa mnogo vise iskustva),niti je meni cilj da nekoga ovde ubedjujem,vec da cujem tudja misljenja i njihova iskustva!
(ne volim da pricam napamet,logika ume da navede na pogresno razmisljane)
U svakom slucaju nema poente ugledati se na trkacke motore koji se otvaraju posle svake trke da bi se ustanovila steta na motoru.Niti treba gledati ozbiljne tuninge gde padaju kovani klipovi i klipnjace.To ovde slabo ko radi.
Kao sto smo rekli i ranije ova prica je bezbolnija kod atmo motora,pogotovo manjih zapremina sto je obicno cesta pojava kod nas.Ali kada na scenu stupe motori sa punjacima(vise sa turbinom nego sa kompresorom)stvar je dosta ozbilnija.Nadam se da se razumemo!PerforMance
Comment
-
-
mmm da, lose sam se odrazionaravno da ne treba da me ubedjujes... ono sto sam teo da kazem je da ne tvrdim da sam 100% u pravu i da nemam problem da priznam da gresim, al nista sto si do sad rekao me nije inspirisalo da tako nesto pomislim
u sv sl, nisi se izjasnio o onome sto sam napisao...
1. kazes da ecu samo proracunava kolicinu vazduha i iz mape cita kolko goriva da da, a da se nikako ne prilagodjava ostalim uslovima (npr knock) i da ne vrsi nikakve korekcije... el i dalje to tvrdis?
2. sve to sto si rekao o posledicama za motor... opet ti kazem... mnogo je veca razlika u kolicini vazduha kad se leptir pomeri za 2mm nego i kad skroz skines filter... a i merenje kolicine vazduha se svakako radi posle filtera, pa ne vidim sto bi bio problem, sve i da se poveca kolicina vazduha, da se ecu tome prilagodi?
aj uzdravlje, moram radim
Comment
-
-
1.Normalno da se prilagodjava pa to mu je i namenaali se nikako ne navikava kako je receno po mesec i kusur dana
2.Nije samo u pitanju kolicina vazduha pri dotoku,vec i informacija koja se vraca u ECU posle sagorevanja.Nije bitan samo dotok vec i ono sto se desava posle!PerforMance
Comment
-
-
1.Jedno je da se prilagodi pri pvim promenama dotoka vazduga,a drugo je da se on tu nesto navikava po mesec dana kako je neko napisao (sto mi nikako nije normalno)!
2.Da, pricam o informaciji sa lambde,ako se ona zagaravi slace pogresne podatke nazad u ECU.A samim tim ce ECU da pokusa da upotpuni smesu unosici pogresnu kolicinu i dovodeci motor u nestabilan rad.PerforMance
Comment
-
-
Originally posted by Mans.Da, pricam o informaciji sa lambde,ako se ona zagaravi slace pogresne podatke nazad u ECU.A samim tim ce ECU da pokusa da upotpuni smesu unosici pogresnu kolicinu i dovodeci motor u nestabilan rad.od cega da zagaravi?
aj ovako
Ne ulazim u to dal zbog kna uopste ima bilo kakvog viska vazduha... sve i da ima...
nek na 2k rpm motor uvlaci kolicinu vazduha X
nek na istih tih 2k sa knom uvlaci Y gde je Y>X
ma kolko stock filter bio restriktivan, na 3k ce uvlaciti mnogo vise nego Y
nadam se da se sovim slazemo?
sto onda ne zagaravi sa stock filterom pri 3k?
koja je razlika u onom vazduhu koi prolazi kroz kn i onom koi ide kroz stock filter na vecim rpm?
kako ih lambda razlikuje... kako zna kad da zagaravi?
Nije,poremetio si unapred proracunatu litrazu vazduha i zbunio senzore,da ne pricam o buci itd..
Comment
-
Comment