Gremlini lupaju unutar Alfinog motora...?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • gaston
    CBC Senator XXL
    • 24.03.2005
    • 324
    • N BG - Batajnica

Gremlini lupaju unutar Alfinog motora...?

Pre x dana krenem u preticanje sa alfom 164 20 TS , i dignem obrtaje u trecoj na nekih 5.5 k sto nije nista neuobicajeno , motor zagrejan , vec 20 km na putu ka kuci i kada sam oduzeo gas da presaltujem u cetvrtu iz motora se culo :krrrrrr , prebacim u petu i u momentu stiskanja kvacila i oduzimanja gasa isto , nastavim sa nekih 2800 obrtaja i prvom prilikom pri oduzimanju gasa opet isti zvuk , probam svejedno da li oduzimam gas sa stisnutim kvacilom ili spojenim isto , predjem 2800 obrtaja on opet pocne da se cuje , prvo sam pomislio da je iz nekog razloga spaner na lancu popustio a posle poceo da sumnjam i na malu pesnicu na nekom klipu , tj klipnjaci posto je pritisak i temperaturu drzao normalno .Predjem preostalih 50 km do kuce i parkiram .Ujutru upalim i on na leru pocne da lupa , periodicno kao da nesto nekontrolisano leti unutar bloka , kada se zagrejao putisao se pa prestao , pri laganom dodavanju gasa nista ali pri oduzimanju opet lupanje . Skinem ventil dekl sve uzupceno i uspanovano kako treba , ispustim tecnosti , skidanje glave sa svim sto ide pride , klipovi odozgo ok , na ventilima i klipovima nikakvog traga ostecenja , ajd onda ono sto se ne pise skidanje kartera i vadjenje klipova , sve ok , ni traga od lufta ni na lezajevima ni u pesnicama , klipovi bez ostecenja u predelu karika , glavu na sto i okreci bregastu casice uredno idu gore dole bez nekih zapinjanja , doduse polako kljucem malo po malo .
    Nov dihtung , karike i leteci kad je vec otvoreno , ko je radio zna kako je namestiti karter pa jos bez kanala i dizalice , sve spakovano , brisnuto podmazano , usput i nov lanac i spaner , paljenje i opet isto , otkaceni svi agregati stetoskopom naj pribliznije zvuk dolazi iz glave predela 3-4 , na zvonu menjaca ga nema , poceo da sumnjam da se nije otkacila poluga na korpi ... relativno skoro radjenjo pre dve tri hiljade km , prilikom zvuka udara nista se ne menja u obrtajima i vibracijama motora , u prilogu obratite paznju na kloktav tup zvuk udaraca , ostala mi je jedino sumnja da nije neka opruga na ventilu pukla pa casica neku nano sekundu okasni pa zvekne u bregastu , zvuk i dalje sa pojacanim neizbeznim intezitetom prilikom smanjenja obrtaja , mada je ovde na hladno i cucete povremeno je prisutan . Sa kim sam razgovarao i ko je cuo bio je ubedjen da je ono na sta sam i sam sumnjao .Ako neko ima ideju ili iskustvo bio bih zahvalan , znam svaki sraf na tom motoru , uradio kompet generalke na bar desetak ali nista mi nije mi jasno , da skidam glavu ili vozim u prvoj na 3 K u blizini kuce dok ne pukne sta treba da pukne ... a onda steta moze biti ???????

27.5 god za djevrekom auta snova :
    Djulieta 1750, Junior GT 2.0, sud 1.3 , sprint 1.5 QV , sud 1.5 QV , 33 1.3 IE , 75 2.0 TD , 33 1.7 , 164 2.0 ts , ALFA SUD 1.3 , 164- 2.0 TS +156 2.0 ?KW ...za dalje ??????????

NIJE BITNO DA LI JE DO KOLENA ILI ZEMLJE .. VAZNO JE DA JE DO PUPKA
  • VVLAJKO
    CBC Senator XXL
    • 23.07.2008
    • 484
    • Nis
    • Audi A4, Primera p12

Re: Gremlini lupaju unutar Alfinog motora...?

Za ovolike godine ,,sluzbe" ovakav sam zvuk cuo samo jedan put, a problem je bio aksijalni na radilici tj. setala je cela 6mm levo desno.
    Glupost nas je do ovde dovela, glupost ce nas i izbaviti.

Homer J. Simpson

Comment

• gaston
      CBC Senator XXL
      • 24.03.2005
      • 324
      • N BG - Batajnica

Posumnjao , stenly uzani pajser ni makac aksijalno .... mada sam na jednoj hondi cuo slicno ali stalno , otpala katoda sa svecice , buni me sto se obavezno i pojacano javlja prilikom smanjenja obrtaja , cak i laganog ???
      Djulieta 1750, Junior GT 2.0, sud 1.3 , sprint 1.5 QV , sud 1.5 QV , 33 1.3 IE , 75 2.0 TD , 33 1.7 , 164 2.0 ts , ALFA SUD 1.3 , 164- 2.0 TS +156 2.0 ?KW ...za dalje ??????????

Comment

• gaston
        CBC Senator XXL
        • 24.03.2005
        • 324
        • N BG - Batajnica

Ne mogu da verujem da niko nema bar teoretsku ideju sta bi moglo da bude , a manifestuje se ekstremno kod oduzimanja gasa , tj smanjenja broja obrtaja ....

Comment

• roske
          CBC Senator
          • 08.03.2007
          • 272
          • Lazarevac
          • Alfa Romeo 145 boxer

Jel nisi vadio ventile pogledaj da ti nije neka vodjica riknula po tvojoj prici izgleda da ces morati glavu da skidas ponovo
          porasturaj ventile prekontrolisi vodjice.

Comment

• Darth Nihilus
            CBC Senator XXL
            • 13.04.2005
            • 417
            • Srbija, Paracin

Moja 1.4TS je tako lupala kad su nahebale bregaste. Do oko 3000rpm, ništa a onda krči i lupa. Kad se desi da ne zakrči posle 3000rpm, zakrči kad se oduzme gas.
            Do not underestimate the power of the Dark Side

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Zvuk nema veze sa glavom, nešto oko zamajca, korpe. Otpušteno, viri šraf, raspala se korpa (nitna) itd... Povezano je sa obrtajima. kad se otpusti gas nešto ide levo desno i tada se čuje a to je radilica i nešto što je na njoj. Neki zupčanik ili šraf dere o nešto. Mora se sa slušalicama čuti jasno. Aksijalni pomak je u pitanju, samo on dolazi do izražaja kad se otpusti gas jer onda sve landara... Radilica, bregaste, snopovi menjača...Ako možeš da zaviriš u zvono menjača da li ima opiljaka. Zupčanik pumpe proklizava...

Eto
              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Boki Ar
                CBC Senator XXL
                • 11.11.2004
                • 2827
                • Aranđelovac
                • Vektra

Au, ljudi... početak video klipa - pomislih da je neko imao solu partituru na nekom udaračkom instrumentu. Stvarno bi moglo da se iskoristi za neki mix - remix...

Šalu na stranu, slušajući dalje, čuje se da nešto zadire... Cenim da je Dora "na vrućem"...

Srećno i pozdrav!
                BP

Comment

• TECA
                  CBC Senator XXL
                  • 14.10.2007
                  • 2355
                  • Oz

Posumnjao , stenly uzani pajser ni makac aksijalno .
                  Pajserisati i na remenici i na zamajcu.Postoji mogucnost i da je pukla radilica...

Comment

• gaston
                    CBC Senator XXL
                    • 24.03.2005
                    • 324
                    • N BG - Batajnica

Skidao karter , otkacio kroz njega klipove i izvadio na gore bila skinuta glava , lezajevi neosteceni , pritisak normalno drzi , da je pukla radilica pretpostavljam da bi stalno lupala i padao bi pritisak , s obzirom da su bregaste u ok stanju , a na pritisak svaki ventil ima isti otpor mislim da otpada mogucnost puknute opruge ( duple , tj dve) , jedino da skidam menjac , problem je sto to ne mogu sam , tj u garazi bez kanala , da je aksialni lezaj toliko propao pretpostavljam da bi se odrazilo na kopcanje kvacila , lepio bi pa naglo otpustao i sl , i ja sam sumnjao na korpu posto sam se uverio da su klipovi i lezajevi ok , ali skidanje menjaca ... u ovom momentu naj nepozeljnije a izgleda neizbezno , pade mi na pamet da nije biksna u radilici gde ulazi spojnicka osovina , ali mislim da bi menjao zvuk u zavisnosti da li je lamela odvojena ili ne ??????

Comment

• VVLAJKO
                      CBC Senator XXL
                      • 23.07.2008
                      • 484
                      • Nis
                      • Audi A4, Primera p12

Nema sanse da lupa toliko zbog biksne/lagera, a i prestajao bi kada se pritisne kvacilo.
                      Imas negde aksijalni luft, trazi ga.
                      Mrzi me da idem sada do servisa, a kuci nemam autodatu.Kakav natezac/spaner lanca ima ta Alfa?
                      Glupost nas je do ovde dovela, glupost ce nas i izbaviti.

Homer J. Simpson

Comment

• TECA
                        CBC Senator XXL
                        • 14.10.2007
                        • 2355
                        • Oz

ali mislim da bi menjao zvuk u zavisnosti da li je lamela odvojena ili ne ??????
                        Iz gore napisanog,da se zakljuciti da zvuk ostaje isti u oba slucaja.Pokusaj kroz neki otvor na zvonu menjaca(skini anlaser) da ljuljas aksijalno zamajac.Ako primetis da se zamajac ljulja,uvija, kao da je od tankog materijala,nece biti dobro.U slucaju da je ciknula,ili pukla radilica,opet zavisno na kom mestu,ne mora doci do pada pritiska ulja.

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

Jugo je jedno kratko vreme imao fabričku grešku na radilici, pukne izmedju prvog cilindra i remenice. Sve radi normalno ali zvekeće ko besan...
                          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• gaston
                            CBC Senator XXL
                            • 24.03.2005
                            • 324
                            • N BG - Batajnica

Znam za yuga 45, moja drugaruca je tako dosla iz Nisa , na remenci sam se sa onom big gedorom navrteo i levo i desno i sitno i u krug dok sam proveravao casice lanac , ventile , dovodio u GMT , DMT , kroz mali otvor iznad zamajca odozgo kad gurnem pajser samo on se malo uvija bez klikova , ostaje da tipujem na korpu , neku polugicu da je otpala nitna i sl . Danas vracam bregaste i vozim negde da se skida menjac , svi ventili kao sto rekoh isti otpor bez krckanja na stiskanje tako da pretpostavljam da opruge otpadaju kao uzrok .Kada sam verglao na prazno bez svecica nije bilo nikakvog zvuka ... zaboravih da napisem , mada mi se mozda samo cini , na hladno kad upalim imam osecaj da je tisi na , tj manje lupa na plinu nego na benzinu ?????? klipovi i lezajevi da naglasim provereni .

Comment

• roske
                              CBC Senator
                              • 08.03.2007
                              • 272
                              • Lazarevac
                              • Alfa Romeo 145 boxer

Dok ne skines menjac kad si vec skidao svecice sto ne probas da vadis jeden po jedan kabal svecice
                              pod odredjenim gasom.Cini ni se da si rekao da zvuk dopire iz glave motora znaci,ali posto si kazes to sve pregledao
                              (sumnjao sam i na biksne male pesnice) ostaje da vidis sta je sa menjacem otprilike je nesto od onoga sto je Dora rekao.

Comment

Working...
                              X