kais koji vrti alternator

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • oluja
    CBC Član
    • 15.09.2006
    • 13
    • Stanisic,Kula,Novi Sad

kais koji vrti alternator

Pre neki dan vozim se kad cujem lagani ,,TUP'' ustvari nisam ga ja ni cuo vec moja lepsa polovina.Inace rec je o 145 1.4 TS.Nakon cega mi se upalila na komandnoj tabli oznaka Akumulator.Nista se ne desava vozim ja i dalje (upaljena svetla,grejanje na dvojci vrti ventilator) i posle par Km se auto ugasi.Ja stanem sa strane ,4 migavca,podignem haubnu,Pukao kais koji vrti alternator.Jedan deo kaisa sam izvukao a par rezanaca istog jos uvek nisam.Vidim da se manji roler (spaner)vrti tako da pravi osmice.Probam da upalim vergla ali nece da upali.Zovnem drugare i odslepaju me.Sta sam mogao da pokvarim?dali treba samo da stavim novi kais ili bi bilo dobro da menjam i te rolere uz njega.Zupcasti kais je na svom mestu.Koja je dimenzija kaisa i kakvi mi spaneri uz njega trebaju.Iz Sombora sam i tu nema majstora za Alfu.Dali je komplikovana zamena kaisa i spanera.Imam i klimu koju je terao kais.Pozdrav svima.
    OLUJA
    Biæe bolje..
  • dekideki
    CBC Senator XXL
    • 26.07.2005
    • 1914
    • Beograd

nije komplikovano i trebalo bi svaki iole dobar mehanicak da to zna da namesti.
    to sto mozes da verglas je blagoslov jer ti nije pukao zupcasti kais i mozes se smatrati srecnikom jer je steta mogla biti uzasna...
    kais je dz, zamena ne bi trebalo da je veci problem, ali ja bih uradio sledece:
    1. zamenio kais
    2. pazljivo vozio
    3. otisao do majstora za Alfe koji se malo vise razume
    4. proverio malo bolje stanje zupcastog kaisa i svih spanera

inace, taj kais pokrece vodenu pumpu (dobro nisi i prokuvao), alternator (to ti je ispraznilo akumulator, zato nisi mogao da upalis, iscrpeo si ga), servo uredjaj za volan, kompresor za klimu...

srecno

javi sta je bilo
    .

Comment

• oluja
      CBC Član
      • 15.09.2006
      • 13
      • Stanisic,Kula,Novi Sad

Deo PK kaisa se podvukao pod zupcasti i ovaj je preskocio.Otklanjanje kvara je jos u toku posto majstora u Somboru nema.Sutra ce mi meriti kompresiju pa ako je dobra ufazice ga i cene da ce upaliti a ako nije.....
      OLUJA
      Biæe bolje..

Comment

• dekideki
        CBC Senator XXL
        • 26.07.2005
        • 1914
        • Beograd

kaze Aleksa da 16V trpi malo prezupcavanje. evo potvrde
        .

Comment

• luci
          CBC Senator XXL
          • 13.03.2006
          • 1103
          • odzaci

meni je na 146 1.8 pucao pk kais. posto je bio dan nisam palio svetla i doterao sam auto kuce bez serva, ali dekideki milsim da mi taj kais ne tera vodenu pumpu, ja asm iz sombora doterao auto kuci znaci skoro 50 km bez problema....

inace kad se isprazni akumulator ni slucajno ne treba verglati jer moze da se pobrka centrala pa je to dodatni sex, meni se to desavalo....

Comment

• oluja
            CBC Član
            • 15.09.2006
            • 13
            • Stanisic,Kula,Novi Sad

Danas mi je napokon auto upalio.PK se podvukao pod zupcasti i izbacio ga iz faze.Nisu osteceni ventili niti sta drugo.Vratio ga je u fazu i upalio.Inace skidao mi je obe bregaste i uocio da mi je crko jedan hidropodizac al kaze moze on i na preostalih 15 da ide.Tako se okoncala ova prica.Bice mi drago ako ovo moje iskustvo bar malo smanji nervozu nekom sa slicnim problemom.Pozdrav.
            OLUJA
            Biæe bolje..

Comment

• dekideki
              CBC Senator XXL
              • 26.07.2005
              • 1914
              • Beograd

odlicne vesti
              .

Comment

• Srdjan
                CBC Senator XXL
                • 30.09.2004
                • 2416
                • Bajina Basta/Beograd

Imao si srece.. Inace kakav je to sistem da moze da se kais podvuce ispod zupcastog i da napravi havariju? Zar nema neku zastitu da ne dodje do toga?
                Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• oluja
                  CBC Član
                  • 15.09.2006
                  • 13
                  • Stanisic,Kula,Novi Sad

Ima zastita za zupcasti kais al....desava se.Elem za dijagnozu i stavljanje u fazu majstor mi je uzeo 3500 din.Delove sam platio (spaner,roler i pk kais 4250 din).I sada kad je u malom broju obrtaja auto mi trza.Zasto li je to...jel zbog malog broja obrtaja?...ili zbog loseg benzina?...ili mi majstor nesto nije podesio valjano?.....ranije nije trzao!......ili zbog toga hidropodizaca sto je crkao?...Pozdrav.
                  OLUJA
                  Biæe bolje..

Comment

• badza
                    CBC Član
                    • 16.12.2007
                    • 32
                    • Beograd

Zna li neko kako bi boxer prosao u ovoj situaciji. Moj matori je imao slican peh na zastavi pre par godina. Pukao mu je klinasti i podpao pod zupcasti kais, naravno prezupcio.Generalka!!
                    Nema alfe bez boxer motora

Comment

• srdjan_p
                      CBC Senator XXL
                      • 01.12.2004
                      • 1915
                      • ZR

Ne moze na boxeru to...Zupcasti su dobro zasticeni deklom...
                      A ako puknu bice kukuuuuuu

Comment

• badza
                        CBC Član
                        • 16.12.2007
                        • 32
                        • Beograd

Moracu da se pozabavim tim kaisevima. Nisam siguran sta je bivsi vlasnik radio pre mene, ali mi se za sada cini sve ok. Zna li neko koliko je set kaiseva (sa i bez spanera) za 1.6 boxer?? (bez klime)

Comment

• srdjan_p
                          CBC Senator XXL
                          • 01.12.2004
                          • 1915
                          • ZR

Za cene pitaj ovde, nas covek...
                          CBC Shop

Comment

• badza
                            CBC Član
                            • 16.12.2007
                            • 32
                            • Beograd

Hvala, nazvacu ih verovatno u toku dana ako budem stigao. Bas sam malopre gledao, ova dva kaisa i nisu losi, tj na oko su ok, a zupcasti ne mogu ni da vidim. Ima na sredini poklopca neki mali prorez pa sam bacio pogled, i ono sto sam uspeo da vidim je ok. Glupo mi je da skidam zastitu samo da bih video kais. Jel moze to nekako drugacije da se proveri??

Comment

• badza
                              CBC Član
                              • 16.12.2007
                              • 32
                              • Beograd

Sorry nisam znao da su na forumu. Rooki greska, sad cu bas da pustim poruku.

Comment

Working...
                              X