Da obnovimo temu, jer mi se javlja sličan problem.
Elem, imam astru G 1.6 16v. Ovaj motor je poznat kao manji ili veći potrošač ulja. U prvih 1000 km nisam primetio potršnju ulja.
Jednog jutra vozim ja tako preko Kameničkog mosta kad se na ekranu, imam BC, pojavi "Check Oil Level". Ups. Pogledam na istrument tablu, ne pali se lampica ulja. Parkiram se kod Instituta na zaravni i proverim nivo ulja. Regularan 1/5 i posle nekog vremena se slilo još ulja do 3/5. Toliko ga je i bilo.
Od tada sam prešao još nekih 1800 km i to odvratno "Check Oil Level" javlja se :
- kada se dostigne radna temperatura motora,
- neki potres npr prelazak preko ležećeg policajca ali ne uvek,
- posle 2-3 minuta od pokretanja motora
Ne javlja se uvek, ali koliko sam do sada zaključio okidač je promena temperature ulja ili neki potres. Nikada se ne javlja kada se samo kontakt da bez paljenja motora, i kada se inače proveravaju nivoi tečnosti.
Zvao sam servis i oni mi rekoše da je u pitanju "zaglavljen" plovak u karteru, i da ga je najbolje zameniti pri sledećoj zameni ulja.
E sad, odužih sa ovim uvodom koji nije toliko interesantan za samu temu, ali je prouzrokovao to da je meni glava često ispod haube i da merim nivo ulja češće od normalnog. Čak je i žena počela čudno da me gleda, ali šta ću kad ono "Check Oil Level" ubi u mozak .
I tako ja pre par jutara proverim na hladan motor, kad ono 2/5. Proverim još jednom, tačno 2/5. Znači "pojeo" je 200 ml ulja. Malo čudno da nema vidljive potrošnje ulja 2500km i onda za par stotina kilometara 200ml, i to vožnje po gradu. Ma rekoh sebi hajde da dospem jedno 200ml i da vratim na stari nivo, a možda se i onaj je li da mu ne spominjem ime više ne pojavljuje. Naravno na putu do posla, nekih 7 km, 2x se pojavilo .
Na poslu stalno parkiram na istom parkingu, na ravnom.
Pri polasku kući sa posla, posle nekih nepunih osam sati stajanja auta, proverim nivo ulja i on je na 3/5.
E sad misterija.
Juče takodje parkiram na istom parkingu +- 5 metara, na ravnom, takodje ostavim auto nepunih 8 sati. Kada sam kretao kući ponovo otvaranje haube, krpa i provera ulja. E juče je bilo 4/5. Proveru sam vršio barem tri puta i u milimetar je uvek bilo isto tj 4/5.
Danas neću ni da proveravam, a i portir na parkingu će pomisliti da baš "nisam svoj".
Mogao bih da razumem da se nivo ulja izmedju dva merenja razlikuje do par mm maximalno, ali ovoliko.
Takodje moram da primetim da je na prethodnom autu šipka ze merenje ulja bila baš šipka i išla je ravno u karter. Na ovom autu je to nešto savitljivo što podseća na oprugu i ona lula što vodi šipku u karter nije prava nego ima S krivinu.
Comment