pa i ja tako mislim osim toga da ce mozda RS da pije vise nego nekog Mobila 5-50 mada ne mora da znaci. uostalom videcemo. ulje u njemu jos mirise na sveze tako da ga necu dirati jos neko vreme tj dok ne krenem na odmor. pred put u GR cu ga 100% zameniti.
BMW E36 318ti - servis check
Collapse
X
-
Zverko, secash se nashe prepiske i dijaloga u vezi tog motora...
Najbolje bi bilo da neko detaljno pregleda SVE na tom motoru, obzirom da je mozhda neshta radjeno naknadno i nije odradjeno kako treba. Proveri sve senzore:
- temperature usisnog vazduha (lociran na kucishtu filtera, na prednjoj strani, ka veznom limu)
- temperature rashladne technosti (trebalo bi da je u bloku motora)
- radilice i/ili bregast
- polozhaja leptira
- znachi poskidaj jedan po jedan, pogledaj kontakte, ochisti ako su korodirali...
Naravno, ovo zahteva ponovno dijagnostikovanje i bice interesantno da vidimo shta se sad deshava.
Ne bi bilo loshe i da malo "prodzarash" katalizator, jer kao shto sam i ranij napisao, ako je duzhe vremena auto vozhen sa tom mrtvom lambdom, moguce da je vec zbog pogreshne/neodgovarajuce smeshe cat vec zapaljen, tj. da je sace istopljeno i da je tu sad problem sa protokom izduvnih gasova na visokim obrtajima. Vrlo moguc scenario, i nakon shto ovo sa lambda sondom nije popravilo situaciju, ovo mi sad deluje kao najrezonskijii moguci uzrok, tim pre shto su lambda i cat, kao i njihovo fukcionisanje, medjusobno povezani i medju njima postoji "uzrochno-posledichna" veza.
Ako vec taj ortak mozhe, neka skine plenum tj. ovaj gornji deo usise grane (nije komplikovano i dugotrajno kao shto se mozhe naslutiti sa slike), i neka skine i proveri kucishte DISA ventila i da li je pomeranje klapne u rachvi otezhano nagomilanom prljavshtinom, shto isto tako mozhe da ima za posledicu nedovoljan protok vazduha. Kucishte DISA ventila je otprilike ovo shto sam oznachio strelicom, mada je iz ovog ugla nevidljivo, nalasi se ispod ovog glavnog creva za dovod vazduha:
Comment
-
-
zaboravljamo izgleda da auto radi normalno sve dok ne postigne radnju temperaturu. to mene buni i baca u rebus. da je kat zapusen brljavio bi uvek tj uvek bi se gusio. u svakom slucaju cu uraditi ovo sto si napisao. ono, nema mi druge... moram da idem deo po deo...deutsche gemacht-gut gemacht...
Comment
-
-
Pitao sam onako logicki ne ciljajuci ni na sta konkretno...
Ako auto uvek na istim obrtajima pocne da stuca i uvek sa zagrejanim motorom, pada na pamet da neki senzor daje signal (pogresan ili ispravan svejedno) da neki parametar nije dobar (recimo temperatura na usisu...) sto se moze javiti i zbog loseg aftermarket dela (neki bezveze filter - ovde to nije slucaj) ili dotrajalog dela ili lose postavljenog dela...te reaguje ne dozvoljavajuci vece obrtaje.
Moj prijatelj je imao problem svojevremeno problem na 318iS zbog neke aftermarket izduvne grane koja je bila sranje...ne mislim da je to ovde u pitanju, ali shvatas na sta ciljam.
Eh, da...jel `to bilo od pocetka ili od kada si ga ti preuzeo. Primetio sam da si napisao ovo
auto radi najnormalnije sve dok ne postigne radnju temperaturu. cim skala dodje na sredinu auto ne ide kako treba i nece preko 5400rpm tj ponasa se kao da tu ima blokadu, pocinje da prekida do tada naj normalnije puni do 6500.
Bilo kako bilo sledi temeljni pregled svake sitnice vezano za elektroniku, jedan po jedan deo, i zameni sve sto naidjes da nije original.
Comment
-
-
to se desava od kako sam ga uzeo. prvo smo posumnjali u svecice. zamenili svecice i kao gle cuda auto prradio. naravno, stiso sam ga tek kad je skala izasla iz plavog polja ali cim je dosla do sredine auto krece da zeza a i osecam u svakodnevnoj voznji da bi trebao da ide bolje. ista prica i na auto putu i odma se setim bivseg vlasnika koji kaze, pa jeste , ima blokadu an 180km/h a to je ustvari 5400rpm u petom stepenu prenosa. zanimljiv podatak je i da gad sa smo resetovali ECU tj vratili ana fabricka podesavanja auto je proradio ali je to trajalo vrlo kratko, mozda dan dva i onda je sve pocelo po starom. zameni smo i sondu i sad cekam tih famoznih 50ak km i 10 startova da vi oce i se nesto desiti mada mislim da sam vec presao obe cifre. jednostavno ne mzoe kod mene sve da bude kako treba, mora nesto da fali...deutsche gemacht-gut gemacht...
Comment
-
-
Onda iz svega toga sledi da postoji realan problem cim se uvek vraca u taj mod rada i nikakva resetovanja tu nece pomoci. Nisam optimista to za ECU, ali probaj...voleo bih da nisam u pravu. Strpljivo, moze potrajati.
Postavi pitanje (ako nisi) tamo gde je elektrika, ima tamo ucenijih clanova - Valent Vudriga & Co.
Comment
-
-
Re: BMW E36 318ti - servis check
Uh, evo posle godinu dana setih se ove teme... naime, problem je bio senzor bregasteeto, cisto da se zna ako neko bude imao slican ili isti problem na tom motoru.
deutsche gemacht-gut gemacht...
Comment
-
Comment