corsa c 1.0 lanac po ko zna koji put

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • slobodank
    Moderator
    • 26.11.2007
    • 1338
    • Stara Pazova
    • Fiat Idea 14.16v lpg

corsa c 1.0 lanac po ko zna koji put

Pozdrav drugari. Kao što vidite iz naslova imam problem sa lancem. Naime, ja sam o ovom problemu pisao tri puta do sada ali su ti postovi obrisani s obzirom da su bili u sekciji opel-a. Automobil je kod mene u porodici nekih 5 godina i oko 70k kilometara. Na moju žalost lanac je do sada menjan dva puta (samo lanac) i jedan put komplet razvod. E sada prva dva lanca su izdržala oko 12-15k. S obzirom da tako brzo počne da klapara majstor mi je rekao da menjam sve i na više mesta sam se raspitao pa i ovde na forumu te sam na kraju tako i uradio, poslednji put. Prošlo nekih 13k ja srećan sve super, ali od kako su došli topliji dani kada postigne radnu temp lanac se OPET čuje. S obzirom da su kola utegnuta kao sajla taj zvuk stvarno bode u oči i naravno da se mora otkloniti. E sad, sta mi je činiti.. Promeniti samo lanac, isto traje kao i komplet razvod ili opet sve komplet. Gde uzeti dobar lanac, ima li razlike u kvalitetu (predpostavljam da ima), raniji su uzimani sa polica ovlašćenih servisa i opet ništa preko 15k . Dajte ljudi neke savete i iskustva da mi je znati šta dalje činiti. Unapred hvala.Pozz

• Gavra
    CBC Senator XXL
    • 06.03.2008
    • 2031
    • Beograd

Re: corsa c 1.0 lanac po ko zna koji put

Kupi GM set,sipaj odgovarajuce ulje i vozi......Bice da imas ti jos neki problem koji je ili neko prevideo ili ce biti skupa popravka pa su ti precutali

Spaner koji stoji kod senzora bregaste je JAKO osetljiv na oscilacije u pritisku ulja...
    Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• slobodank
      Moderator
      • 26.11.2007
      • 1338
      • Stara Pazova
      • Fiat Idea 14.16v lpg

O ulju strogo vodim računa, sipamo mobil 5w-40 i menjamo na maksimalno 12 k i strogo se vodi računa o nivou ulja u motoru proveravamo svake nedelje. GM set je ranije i bio u pitanju i on je ubačen. Npr. u jednom poznatom ovlašćenom opel servisu su insistirali da se menja samo lanac (bez klizača, španera i lančanika) i da sigurno izdržava 50k. Takođe mi je rečeno da npr. lančanika za taj motor nemaju na stanju i ako baš stranka insistira da se može poručiti i da to niko ne radi. A poslednji put kad sam menjao sve u kompletu (bez lančanika koje nisam uspeo pronaći a po rečima majstora a i mojim uvidom ne izgkedaju ni malo potrošeni ili zubci istegnuti i nije potrebno njihovo menjanje po rečima majstora) rečeno mi je da sam miran najmanje 30k a i sam majstor ima istu kosilici i prešao je po njegovim rečima sa istom intervencijom 25k i još mu se nečuje. Po meni španer je smešan izgleda kao igračka i verujem da je osetljiv, a lanac tanji nego na dečjem bajsu. Svaki savet mi je od koristi i u naredne dve nedelje nameravam to da sredim. A moram otići i do majstora radi reklamacije

Comment

• slobodank
        Moderator
        • 26.11.2007
        • 1338
        • Stara Pazova
        • Fiat Idea 14.16v lpg

Bice da imas ti jos neki problem koji je ili neko prevideo ili ce biti skupa popravka pa su ti precutali
        Koji to može biti problem (pada mi na pamet šta je možda u pitanju ali voleo bih da čujem i tvoje mišljenje). Auto se mora srediti. Problem još uvek nije tako strašno izražen kao što će biti za par hiljada, ali dok to toga ne dođe od značaja mi je svako mišljenje. U vožnji od npr 5km auto ne menja zvuk, i dalje šapuće u leru kad se stane ali ako npr. napravim 30km e tu se kuckanje već čuje. Danas će ćale da napravi 300 km pa kad se vrati tad će se u stvari čuti pravi zvuk pa ako stignem da ga snimim okačiću.

Comment

• Gavra
          CBC Senator XXL
          • 06.03.2008
          • 2031
          • Beograd

Nedovoljno podmazivanje lanca i spanera....naslage koje redukuju podmazivanje znacajno skracuju vek trajanja pokretnih delova. Napamet samo ovoliko,kad skinete slikaj pa cemo dalje ako treba.
          Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• slobodank
            Moderator
            • 26.11.2007
            • 1338
            • Stara Pazova
            • Fiat Idea 14.16v lpg

Hvala na odgovoru, piskaraćemo još kad dođe vreme servisu.

Comment

• Puzo81
              CBC Senator XXL
              • 04.08.2009
              • 687
              • Novi Sad/Prijepolje

Al se druze patis sa lancem,strasno

Reci mi jel ti zvuk ko na prvom, drugom ili trecem klipu?

http://www.youtube.com/watch?v=v9t-KWFS ... re=related
              http://www.youtube.com/watch?v=hM7FBFU8 ... re=related

Comment

• slobodank
                Moderator
                • 26.11.2007
                • 1338
                • Stara Pazova
                • Fiat Idea 14.16v lpg

Kao na prvom. Sad još uvek nije tako strašno stanje al će biti tako . Dosta tiše od toga al kad dođe to tog stadiuma već će biti rešeno. Iskreno blam me kad tako počne da klepeta a to neću dozvoliti. Evo kako je bilo prošli put kad sam uradio veliki servis, sve osim zupčanika. Zvuk na video je pojačan na max i kao što se vidi sam injectori rade cak cak cak kako u stvari treba da bude.

Comment

• Corsa
                  CBC Senator XXL
                  • 22.09.2005
                  • 450
                  • Beograd

Covece, ne mogu da verujem da si toliko puta menjao!?Posle neko pita zasto se kunem u NISSAN...
                  Slicna stvar se meni desila na Ibizi 1.2 12v.Pominjali su mi i taj Opel 1.0 , pa pretpostavljam da je problem iste prirode, tj losa konstrukcija motora,zatim sam problem 3cilindrasa ( vibracije) i na kraju ulje.
                  Ako te vec bije ovakav maler, onda pretrese sve u motornom prostoru, pogotovo podmazivanje lanca.Intreval promene ulja svakako smanji ispod 10 000 km (mislim da ti je 12 000 previse i da je to jedna od karika u problemu), i promeni ceo set-lanac,lancanici,klizaci,spaneri...
                  btw, koliko izadje ceo set?Koliko me secanje sluzi, za Ibizu je to bilo oko 800 evra...Inace, ja bi prodao to cudo,postaje rupa bez dna....

edit, na forumu je bila tema o uljima,pa je pominjano kopiranje Mobila.Predji na Motul,njega najmanje kopiraju...

Comment

• slobodank
                    Moderator
                    • 26.11.2007
                    • 1338
                    • Stara Pazova
                    • Fiat Idea 14.16v lpg

Verovatno je nešto i do konstrukcijske greške, ali znam 1.0 motore sa 150k a ne čuju se. Potreban mi je majstor koji će dijagnostikovati kvar i otkloniti ga. Sa automobilom nemam drugih problema osim lanca a nadam se da ću uspeti pronaći nekoga ko će to da sredi. Očigledno da dosadašnji serviseri nisu u stanju da otklone taj kvar. Danas sam snimio trenutno stanje sa postignutom punom radnom temperaturom na deonici od 150 km i evo kako se čuje. Video snimak je malo izgubio na kvalitetu zbog kompresije ali čuje se šta treba (ne treba )da se čuje.

a ovako treba da zvuči, tj da se nečuje

@ corsa
                    btw, koliko izadje ceo set?
                    koliko se sećem lanac nešto preko 2000 din, španer 6000 din, lančanici oko 2500din, klizači 1400din, nego uzme dosta za ruke...

Comment

• Puzo81
                      CBC Senator XXL
                      • 04.08.2009
                      • 687
                      • Novi Sad/Prijepolje

Originally posted by Corsa
                      tj losa konstrukcija motora,zatim sam problem 3cilindrasa ( vibracije) i na kraju ulje.

Grdno gresis.Jedina mana ovog trocilindrasa je sto nema uravnotezavajuce vratilo kao VW ov 1.2 12v pa se javljaju male vibracije na leru.Sve ostalo je perfektno,dve bregaste,4 ventila po cilindru....Ne treba zaboraviti da je to motor napravljen samo za grad,eventualno neke krace rute tipa 500-600km,trosi ko upaljac...

170k km imam ovaj 1.0 12v,jos par dugaraMihajlo,Nemke...corse B sa istim motorom,par njih Corse C 1.0 12v i niko,NIKO nije imao problema s lancem.Zao mi je sto se slobodanuk ovo desava ali izgeda da je njemu zapao mucak,ne od Corse nego od seta sto je promenio i majstora.

Set lanca ORIGINAL GM sa 6-12meseci garancije je od 14-22000din,zavisno od mesta,nedje vise klepaju nedje manje.Ovo su cene od pre mesec dana jer sam pitao cisto informativno.Kakvih 800evra Bog te,pa cele corse vrede max 2700-3300e.

Prvo promeni ulje i sipaj polusintetiku 10-40,tipa Castrol magnatec ,Mobil ali original pa vidi kako se ponasa.Menjanje na 7000,7500max(12k km je nenormalno dugo).

Ne prodaji je ni u ludilu jer je utezena i ocuvana maximalno.I sta bi drugo kupio za taj kesh,neku krshinu dje ces morati menjati sve redom sem da uzmes nesto sto je vozila"baba nedeljom u crkvu i utorkom na pijacu",ma ajde

Kunem se i ja u Subaru al nemam kesa da ga kupim(trenutno)

edit:

videh snimak

Majku mu bas pocelo da zvekece....I to karakteristican zvuk stektanja lanca a ne HPodizaca

Jel ti taj tip dao bilo kakvu garanciju?

Comment

• slobodank
                        Moderator
                        • 26.11.2007
                        • 1338
                        • Stara Pazova
                        • Fiat Idea 14.16v lpg

@zopu81
                        Mobil ali original pa vidi kako se ponasa.
                        provereno uzimam original, posledenji put uzeo ulje u autotrendu, jedino ako oni ne valjaju falširano, ne bi trebalo da je tako ali ko će ga znati...
                        @zopu81
                        Jel ti taj tip dao bilo kakvu garanciju?
                        Rekao je sigurno si miran 25k, idem sutra do njega...

Comment

• Puzo81
                          CBC Senator XXL
                          • 04.08.2009
                          • 687
                          • Novi Sad/Prijepolje

Ovlasceni za Mobil je Platnerr iz B.Palanke cini mi se.Autotrend je verovatno diler.Vidim da u METROU tankuju Mobil iz Platnera ali i jos nekih dobavljaca

Iako mi je magnatec umanjio 50% lupkanje HP u odnosu dok je bio GM 10-40 u njoj veruj da za 1500km sipam u nju Total 10-40w direktno made in France.I to da probam,niko me nece ubediti da nije oridji.Jeste da Total za PSA grupaciju ali zadovoljava opelove specifikacije pa cu probati.

Mislim da si mi ti poslao sliku sra se sve menja al da te pitam,jesi lisve ove komponetne promenio(cene su iz decembra):

-lanac 3950
                          -spaner 4610
                          -prvi klizac 680
                          -drugi klizac 367
                          -dva lancanika 620
                          -dihtung dekle lanca 2170
                          ?

Te delove sadrzi ORIGINALAN GM SET,proverio u preko 25radnji i 6 gradova u Srbiji,sto kod ovlascenih sto kod neovlascenih servisa/prodavnica/majstora .Garancija godinu dana ali mislim da je ostvariva samo ako si odrzavao auto po svim pitanjima kod ovlascenog servisera ili ako ti set ugradi majstor koji saradjuje s tom radnjom dje kupis

Ako sumnjas u originalnost GM seta kod nas lepo poruci s Ebay (sto i meni pada na pamet kad dodje vreme za promenu)

Vidi

http://cgi.ebay.co.uk/VAUXHALL-GENUINE- ... 3a58a8c740

Comment

• slobodank
                            Moderator
                            • 26.11.2007
                            • 1338
                            • Stara Pazova
                            • Fiat Idea 14.16v lpg

Sve osim lančanika koje tada nismo uspeli pronaći a koji su smešno jeftini. Nije ih bilo ni u ovlašćenom servisu a kad sam tamo tražio lančanike sa čuđenjem su me pitali zašto mi trebaju i da to nikad nisu nikom menjali... A i sam majstor koji mi je radio reče da su u super stanju a i sam sa video...

Comment

• Puzo81
                              CBC Senator XXL
                              • 04.08.2009
                              • 687
                              • Novi Sad/Prijepolje

Ne zna msta da ti kazem..

Za pocetak pravac kod tog majstora i nek ti objasni sta je crklo posle samo 13 k km kao sto rece.

Koliko je vremenski proslo od kad ti je zamenio?

Comment

Working...
                              X