Koliko u praksi ima smisla okretati razvodnik da bi se korigovalo predpaljenje, kad DORA u jednom postu kaze cit:"Nema danas takvih majstora a to što pišeš može samo majstor sa iskustvom da napravi i da potroši dosta vremena a plus nema veze sa većinom automobila današnjice gde ugao paljenja odredjuje kompjuter. " Citajuci i ostale postove mislim da je logika da ako nasteluje paljenje na tamo neki stepen na razvodniku na leru, ECU to u voznji zavisno od valjda brzine i gasa i neznam cega jos to prepravi... gde je tu istina...
Imas staticki i dinamicki ugao predpaljenja...ovo sto se pomera je valjda staticki ugao...tng je drugacije gorivo od benzina i po nekom pravilu bi ugao predpaljenja trebao da bude ranije od 3-5 stepeni,kao sto sam i naveo...konkretno,meni auto na plin bolje prima gas i bolje ubrzava,sa ranijim predpaljenjem...ne znam sta je tebi problem,hidropodizace i potrosnju ulja neces resiti sa predpaljenjem
Kod starog auta problema kolko hoces, probleme sam naveo u prvom postu,(mozda i nisu to problemi nego normalno stanje starog automobila) ali je previse (u dobrom smislu) bilo odgovora koji su otvorili nova pitanja i dali delimicne (bar za moj nivo shvatanja i predznanja (ekonomista))odgoore, a ljudi su zeljni znanja (bar teorijskog),iz razloga da nesto sami urade svojim milim krsevima, da znaju sta se ustvari dogadja ispod haube kad im se nesto desi ... a i da ih (mozda) i nesavesni majstori ne vozaju previse ...
Znam,da na starom autu ima dosta problema...procitao sam ponovo tvoj post i evo da ti odgovorim...kad se otvara motor,odnosno skida glava,pregleda se i prekontrolise i blok motora...taj majstor koji ti je radio glavu,trebao je da proveri i donji deo motora i da ti kaze pravo stanje stvari...po mom misljenju promeni majstora...karike kad se menjaju,menjaju se u kompletu,pa makar i samo jedna napukla,bilo uljna,bilo kompresiona...moguce da bi problem resio sa takozvanim osvezenjem motora(karike,leteci,lezeci,semering ovaj,onaj itd.)ali opet ne mora da znaci...postoji mogucnost da treba da se uradi generalna,ali to ne moze niko da ti kaze dok se ne otvori motor...ako su stavljeni novi hidropodizaci,u principu ne bi trebalo da se cuju,a opet postoji mogucnost da je do ulja...redje ulje(tipa sintetika 5w40)resava taj problem,ali posto ti trosi litar na 1000 to nije resenje...mozda to jos uvek nije sve naleglo kako treba,a mozda se cuje i nesto drugo...vozi neko vreme tako,prati stanje,pa izvestavaj sta se desava...ne znam stvarno sta bih ti rekao
Comment