Nubira 1.6 16v (1998) gubi kompresiju kad se zagreje!?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • SoloZabal
    CBC Početnik
    • 15.11.2008
    • 3
    • Zvezdara

Nubira 1.6 16v (1998) gubi kompresiju kad se zagreje!?

Postovani,
    prvi put vas se obracam, a samo vozilo posedujem tek pola godine.
    Letos, kad sam ga kupio, reklo bi se da je sve bilo ispravno i kako treba: isao sam na odmor do Crne Gore i nazad, bez problema. Medjutim, od jesenas, pocinje agonija:
    - najpre sam mislio da je u pitanje gas, jer se desavalo da se u voznji gasio, pri zaustavljanju ili kad se kreces u leru (isao sam u Zemun u "RR Auto Gas" i oni su mi nastelovali gas i time se prividno sve smirilo);
    - povremeno je nastavilo da mi se desava, da na momente (nekad krace - nekad duze) "izgubi snagu" sto bi na uzbrdici bilo vise nego neprijatno (da bi eliminisao mogucnost nenastelovanosti gasa, vozio sam je pretezno na benzin), pa mi je sledece bilo na redu da zamenim svecice i kablove - misleci da mozda nesto ne stima sa strujom (promenio kablove i svecice, kupio i novi akumulator, jer je stari znao da zataji u prvim hladnijim danima, medjutim - ni to nije dalo rezultate);
    - doslo vreme za registraciju, tehnicki pregled... u opremljenom Auto-centru, da ga ne imenujem, uradjena kompletna provera elektronike i elektrike, ali nista ne ukazuje na problem; presao "u ruke" mehanicara: provereno zupcenje, bregaste i dizne - sve je u redu...ali pri radu, u mestu, (verovatno kad postigne radnu temp.- inace, ne podize temperaturu) pocinje neravnomerno da radi - izvrseno merenje i ustanovljeno da ostaje bez kompresije na prvom cilindru;
    - a, da - zbog te knedle koju je vukao pri prethodnom ispitivanju (u voznji), privremeno je skinut katalizator i zamenjen cevkom.

Sledeca instanca koja mi je potrebna, uz dobar savet, je dobar poznavalac DAEWOO motora.

Hvala na strpljenju.

p.s.
    U auto-centru su mi rekli, s tim da mi je vlasnik prijatelj, da su imali svojevremeno iste simptome kod nekog Daewoo, ali sa jednom bregastom, i da su pokusali sa promenom bregaste i hidropodizacima itd., ali nisu uspeli da otklone kvar. Zato su mi i savetovali nekog dobrog poznavaoca Daewoo vozila.
  • djape1977
    CBC Senator XXL
    • 08.03.2008
    • 401
    • bg
    • fiat 132 i lada 2103

Re: Nubira 1.6 16v (1998) gubi kompresiju kad se zagreje!?

u principu gubitak kompresije svakako znaci otvaranje motora. zasto samo kad se ugreje - nije mi jasno. ima logike ideja da je ostecena bregasta.
    taj motor bi morao biti isti kao i opelov 1.6 16v.
    prosle godine je jedan moj drugar, mehanicar, naisao na slican problem na lanos-u (mislim da je bio 1.4 8v). dosao je kod mene i sa bregastom osovinom na kojoj je jedan breg bio do pola potrosen a jos jedan malo ostecen. dosli smo do zajednickog zakljucka da je u pitanju bilo nedovoljno podmazivanje - motor je ili radio sa uljem ispod minimuma ili sa neadekvatnim uljem. sada kad citam o slicnom problemu na jos jednom daewoo, pada mi na pamet da nesto nije u redu sa njihovim bregastim osovinama inace.
    nova bregasta je bila oko 200e i nije je bilo na lageru u srbiji pa je trebalo cekati. primenili smo tipicno srpsko resenje: budzologija! znajucu da daewoo koristi GM motore, zaredjali smo po otpadima trazeci slicnu bregastu medju opelima. i gle cuda: bregasta od opel kadeta 1.6 sohc je identicna po svemu osim sto se na mestu na kojem je kod daewoo-a zub za davac polozaja bregaste kod opela breg za pogon benzinske pumpe. kupili smo je za 30e i jos 20e je kostalo prerezivanje kod metalostrugara i auto je isto vece upalio i vozi se dan danas sa tom bregastom!

znaci: za pocetak pregledati bregste osovine. bez skidanja glave motora!
    iz ciste radoznalosti premeriti kompresiju na hladnom i na ugrejanom motoru.
    nadam se da ce ova pricica pomoci...

p.s. za sve koji ce mi postaviti pitanje o pouzdanosti takvog resenja: zub na bregastoj koji sluzi za davac polozaja bregaste nije u fizickom kontaktu ni sa cim! samo prolazi pored el. magneta koji daje signal za ECU na nekom malom rastojanju. znaci - samo treba da bude na pravom mestu i pravih dimenzija. njegova cvrstoca, koja je svakako smanjema masinskom obradom, nije bitna!

Comment

• SoloZabal
      CBC Početnik
      • 15.11.2008
      • 3
      • Zvezdara

Ne zameri, mozda nisi pazljivo procitao moj post : bregaste su pregledane i one su u redu.
      U svakom slucaju hvala na sugestijama.
      Pozdrav.

Comment

• alexa05
        CBC Senator XXL
        • 23.07.2006
        • 1769
        • Smederevo
        • Opel Vectra B 2.0DI 16v

Jos jedan daewoo lanos u SD-u je imao slican problem!
        EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• Gavra
          CBC Senator XXL
          • 06.03.2008
          • 2031
          • Beograd

Originally posted by SoloZabal

p.s.
          U auto-centru su mi rekli, s tim da mi je vlasnik prijatelj, da su imali svojevremeno iste simptome kod nekog Daewoo, ali sa jednom bregastom, i da su pokusali sa promenom bregaste i hidropodizacima itd., ali nisu uspeli da otklone kvar. Zato su mi i savetovali nekog dobrog poznavaoca Daewoo vozila.
          Prijatelj ti je na suptilan nacin rekao da ne umeju da ga poprave.
          Probati sa zamenom bilo kog dela koji nije neispravan nece se desiti nista ni na daewoo ni na BMW/u.
          Prvo naci uzrok problema pa tek onda otvarati motor(ako je uopste potrebno).

Koliko iznosi kompresija kada je problem prisutan u barima?
          Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• SoloZabal
            CBC Početnik
            • 15.11.2008
            • 3
            • Zvezdara

Majstor-prijatelj mi je upravo i skrenuo paznju na premisu koju si i ti ovde izneo: "Prvo naci uzrok problema pa tek onda otvarati motor(ako je uopste potrebno)."
            Stoga me je i uputio da potrazim nekoga ko se bavio i bavi Daewoo-evim modelima.(S obzirom da je Auto-centar u kome sam bio specijalizovan za italijanska vozila..)

Nazalost, nisam bio prisutan kad je merena kompresija, pa nemam taj podatak.

Sutra bi trebalo da, po preporuci, posetim jednog majstora u Jajincima, koji je radio u ovlascenom Daewoo servisu, i pomogao je mom kolegi koji je vozio Lanosa, a mnogi su ga odbijali.

Ako ova poseta bude,a nadam se, od koristi, izvesticu o rezultatima.

Hvala.

Comment

• dfast
              CBC Senator XXL
              • 26.05.2005
              • 1302
              • Hoofddorp NL /Bgd

Ima li kakvih novosti?, bas me interesuje sta je bio problem. Sve sto mi pada na pamet je ono sto su u servisu vec proverili, dizne, podizaci, bregasta... Bilo je ovde na forumu,jedan slucaj gde se breg bregaste okrenuo, ali bi tad brljavio i na leru.

Comment

• b_samardzic
                CBC Senator XXL
                • 02.04.2005
                • 1557
                • Smederevo

Prvo obavezno izmeriti kompresiju kad je hladan i kad pocnu da se javljaju problemi.
                Ako je tacno to sto prijatel kaze onda ventil zaglavljuje u vodjici kad se zagreje.
                Vrlo tesko ustanoviti.
                Meriti podpritisak u usisnoj grani ako ima velikih oscilacija onda usisni ventil zaglavljuje.
                Ako imas venturi plin a ne pominjes detonacije onda nije do usisnog ventila. Verovatno izduvni zaglavljuje.

Sve ovo ako i samo ako je tacno ono sto si rekao za gubitak kompresije. Previse nepoznatih za pravilnu dijagnostiku.

Comment

Working...
                X