grejanje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ninsaki
    CBC Član
    • 07.04.2008
    • 39
    • Beograd

grejanje

Cao drugari...imama jedan zanimljiv problem...prvo auto je saab 900 turbo lpt...sa ugradjenim plinom...a problem je ...kada se
    "pregreje" odnosno " kazaljka temperature predje na 2/3 skale on lagano prestaje da greje ...znaci ako sam u guzvi u gradu ostajem bez grejanja??.....kada izadjem iz guzve nakon kratke voznje grejanje se ponovo vrati...proveravao sam sva creva i nogde ne curi...ispustao sam vazduh na tamo nekom onom srafu iz sistema....

hvala u napred na pomoci
  • aleksd
    CBC Član
    • 15.03.2010
    • 55
    • Smederevo

Re: grejanje

Stekao sam utisak da ti se to dešava samo kad si u gradskoj vožnji, to jest u gužvi. Jesi li proverio da li ti se uključuje ventilator na pravoj temperaturi? Meni se dešavalo da ostanem bez grejanja u vožnji ali su to bile veće j... tipa probio dihtung glave ili puklo crevo
    nikad se ne predati, osim kad moraš... (Otto Von Grunf)

Comment

• ninsaki
      CBC Član
      • 07.04.2008
      • 39
      • Beograd

ej cao....pa da samo u gradskoj voznji....kada se vozim po autoputu sve je normalno......u gradskoj voznji u kreni stsni varijanti kada prvom vozim od hajata do kalemegdana........da li je moguce da je antifriz los i da prokljuca...s obzirom da mi nigde ne curi ( barem nisam primetio)...da je dihtung glave imao bi beli dima na auspuhu...mislim...mozda pumpa....ali kakve ona ima veze sa temperaturom?

Comment

• aleksd
        CBC Član
        • 15.03.2010
        • 55
        • Smederevo

Ako sumnjaš na dihtung glave proveri da li se pojavljuju mehurići u tečnosti za hlađenje, recimo prilikom dodavanja gasa i ima li kondenzacije na čepu za ulje (bela emulzija). Ipak bih ti savetovao da za početak proveriš da li se uopšte ventilator uključuje ili ga možda termo prekidač previše kasno uključi. Nisam baš upoznata sa autom koji imaš ali po meni je normalno da se ventilator uključi kad je kazaljka tempereature negde na polovini ili neznatno kasnije... Ako sve odrađuje kako treba, onda kreni sa drugim proverama. Što se antifriza tiče ja lično ne verujem, to jest nisam čuo da postoji neki koji ključa na nižoj temperaturi... Valjda će se u međuvremenu javiti i neko iskusan sa "skandinavcima"... Sretno

Comment

• majstorbob80
          CBC Veteran
          • 13.05.2008
          • 184
          • beograd
          • 735E32, 525E39 Mlook

Uzrok prestanka grejanja moze da bude nedostatak rashladne tecnosti, kljucanje iste ili vazdusni cep ako imas antifriz u autu iskljucujemo ovudrugu. Kakav ti je nivo antifriza, da li ga dolivas s vremena na vreme?
          Iz mog iskustva verovatno dihtung glave.Koja je oznaka motora?
          I da obrati paznju na auspuh prilikom prvog(jutarnjeg) paljenja.
          Pozzz.
          Čovek se uči dok god je živ!!

Comment

• ninsaki
            CBC Član
            • 07.04.2008
            • 39
            • Beograd

Cao...motor b202.......nemam mehurice u cantri tecnosti....povremeno dolijem...creva su onako ( malo pomalo pa dotegnem pokoju selnu)...skidao sam svecice sve deluju normalno....ujutru kada ga upalim dim je normalan ima malo vlage u auspuhu koja se vrlo brzo izgubi ( kazu mi da je to zbog plina i kondenzacije u luncu ) ako je duhtung onda kapiram da nije strasno...ma sada ide leto treba klimu da sredim))))

Comment

• djukic
              CBC Senator XXL
              • 27.03.2005
              • 2526
              • Beograd

Termostat? Da li ti on radi normalno?
              https://t.me/pump_upp

Comment

• ninsaki
                CBC Član
                • 07.04.2008
                • 39
                • Beograd

termostat sam pre zime stavio novi

Comment

• aleksd
                  CBC Član
                  • 15.03.2010
                  • 55
                  • Smederevo

pa sa klimom će tebi zasigurno biti prijatnije ali motoru teško... jesi li barem proverio uključivanje ventilatora, kao što sam već rekao? i dalje mi skala na 2/3 deluje kao poprilično povišena temperatura, da ne kažem blizu ključanja, tako da na letnjim temperaturama veselja koliko hoćeš.

Comment

• ninsaki
                    CBC Član
                    • 07.04.2008
                    • 39
                    • Beograd

rikno mi je skoro ventilator malo se pregrejao auto ....zamenio sam ventilator i sada je ok pali se tik sto predje polovinu skale....onaj sto je riknuo ...i on se palio tik nakon sto igla predje polovinu skale...riknuo je zato sto mi je upalo neko malo govnjivo crevo....ma nema veze....e da ja koristim zastavin antifriz...50:50 da nije do njega...neznam kolika mu je tacka kjlucana na boci pise g50...

Comment

• majstorbob80
                      CBC Veteran
                      • 13.05.2008
                      • 184
                      • beograd
                      • 735E32, 525E39 Mlook

Koliko je to malo pregrevanje
                      Čovek se uči dok god je živ!!

Comment

• ninsaki
                        CBC Član
                        • 07.04.2008
                        • 39
                        • Beograd

...oko 2/3 skale.......evo sada ide normalno i netrosi vodu....cudno

Comment

• TAZZ
                          Banovan
                          • 30.05.2005
                          • 1409
                          • NBGD,SERBIA

2/3 skale ... normalno... Samo je bitno da imash ... Antifriz po mogucstvu G12( onaj crveni)...
                          SAAB ima povishenu temperaturu.... radnu... Na otvorenom drumu teba da je na polovini...
                          Probaj da vidish, da li je ispravan Termostat(82C treba da bude) i Termo davach !

Comment

• ninsaki
                            CBC Član
                            • 07.04.2008
                            • 39
                            • Beograd

hvala na odgovorima

Comment

• milosh
                              CBC Član
                              • 04.11.2007
                              • 20
                              • beograd

kada se
                              "pregreje" odnosno " kazaljka temperature predje na 2/3 skale on lagano prestaje da greje ...znaci ako sam u guzvi u gradu ostajem bez grejanja??
                              To je normalna funkcija originalnog trostepenog termostata za saab 900 1979-1993, kada se motor malo vise ugreje termostat iskljucuje grejanje u kabini jer mu treba brze hladjenje, nasuprot siroko usvojenom misljenju da treba ukljuciti grejanje (u kolima kod kojih je to moguce ) kad se motor pregreva... Hladnjak ima mnogo veci kapacitet hladjenja od radijatora u kabini...

Comment

Working...
                              X