Struja - ubi me u pojam

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Gruja
    CBC Senator XXL
    • 09.02.2006
    • 614
    • Bgd
    • Alfa 75 TS

Struja - ubi me u pojam

E ovako, dok nisam zapalio auto prvo da pitam ovde.

Vec godinu dana s vremena na vreme akumulator se mi se isprazni.
    Prvo je stari accu spojio i zasmrdeo kao blesav. Bacen je i kupio sam Topla accu medjutim poceo je i on da se prazni, svakih mesec ipo, dva i cvrc, nece da upali...

U nekim konsultacijama zakljucim da je on u stvari tesko g.. i uzmem Vartin accu medjutim i on se posle odredjenog vremena ispraznio.

Problemi su poceli nakon ugradnje gasa (sekvent Tomasetto) koji za memoriju svog racunara vuce nekih 100 do 130 mA. Ispitivan je auto nekoliko puta i to je jedino praznjenje koje ima.

Zakljucak je bio da jednostavno auto mora da se VOZI jer sam ga inace koristi nekih jedanput, dvaput nedeljno na relaciji od oko 20ak km sto je nedovoljno da povrati izgubljenu "struju".

I nakon toga stvarno sam poceo znatno vise da vozim i od proletos nije bilo problema... Sve do danas....

Auto je juce vozen, najnormalnije, sinoc parkiran i nekih 24h kasnije dodjem kad on mrtav!!!

Izmerim napon - kad ono u akumulatoru 0,53 V !!!!!!!
    S obzirom da sam vec po nacinu paljenja naucio da raspoznajem kolika je trenutna voltaza u accu siguran sam da je sinoc bio preko 12V.

Jos da napomenem da nikada napon nije ovako nisko pao, pri svim onim prethodnim praznjenjima.

E da, alternator je remontovan, regler menjan, puni inace na preko 13,5V...

Jel ima neko ideju?
    Ili jos bolje, ODLICNOG elektricara koji je spreman da dodje do auta i ispregleda ga kako valja a ne onako preko q...

Eto toliko...
    Transaxle u krvi...

"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana
  • nemanya
    CBC Veteran
    • 29.03.2008
    • 199
    • Beograd

Nešto je žestoko zakovalo u toj instalaciji čim se aku uništo za tako kratko vreme i spustio na taj napon.
    "..da ima karburator,ja bih znao da ga ... produvam. Al' ova elektrika,sve neke dizne i koješta..ki da teraš šporet.."

Comment

• darko-sice
      CBC Senator
      • 01.11.2005
      • 200
      • Aleksinac

Bas tako...neki potrosac ti "vuce" struju....ako imas ampermetar mozes i sam da proveris...
      POZDRAV

Comment

• Gruja
        CBC Senator XXL
        • 09.02.2006
        • 614
        • Bgd
        • Alfa 75 TS

Proverio sam malopre, pokazuje potrosnju od oko 700 mA, s tim sto varira izmedju cca 600 i 750...

Zato mi i treba preporuka za nekog ko hoce da dodje do auta i da tarasi po onoj prasumi od zica i da trazi. Ja se u struju jako slabo razumem i da budem iskren i ne zelim da se razumem... Prezirem je jos od osnovne skole...
        Transaxle u krvi...

Comment

• tamburski
          CBC Senator
          • 27.09.2007
          • 210
          • PANCEVO

Kada ti opet isprazni akumulator tako zestoko onda pregledaj releje jedan po jedan i vidi koji je vruc ili vreo izvadi ga i baci i stavi drugi i problem ce definitivno nestati
          a koji je to auto bolji od moskvica

Comment

• nemanya
            CBC Veteran
            • 29.03.2008
            • 199
            • Beograd

Ne mora da znači.

Bolje neki fini majstor da pogleda to,a ti da mu skuvaš kahvu

U tvom autu definitivno spavaju miševi
            "..da ima karburator,ja bih znao da ga ... produvam. Al' ova elektrika,sve neke dizne i koješta..ki da teraš šporet.."

Comment

• Gruja
              CBC Senator XXL
              • 09.02.2006
              • 614
              • Bgd
              • Alfa 75 TS

Cuj misevi... Gremlini!!!
              Nema vise odlaska na pumpu iza ponoci...

Trazio sam sam, i nadjoh di je potrosnja... Na osiguracu na kom su migavci, svetlo u kabini (i to sva) i sat na tabli. Pa sad polako da vidim ko je od njih spojio...
              Transaxle u krvi...

Comment

• Tihomirce
                CBC Senator XXL
                • 06.09.2008
                • 443
                • Arandjelovac

Da nije onaj automatic za svetlo u kabini sto zadrzava kad se zatvore vrata da jos malo sija , da nije on malo pobrljavio ?

Comment

• Gruja
                  CBC Senator XXL
                  • 09.02.2006
                  • 614
                  • Bgd
                  • Alfa 75 TS

Vremenski relej, moguce.
                  Nasao sam u semama koji su releji u pitanju pa cu sutra ujutru da ih vadim jedan po jedan pa da vidimo... Moguce i da je radio negde cvrknuo, ako je uopste povezan na ovaj osigurac, po semi b trebalo ali pretpostavljam da je to za fabricki a ne ove naknadno ugradjivane...
                  Vise detalja sutra!

U svakom slucaju, mrzeo ne mrzeo struju moram da se petljam sam...
                  Transaxle u krvi...

Comment

• Keketarac
                    CBC Senator XXL
                    • 01.09.2007
                    • 588
                    • Novi Sad
                    • Seat Ibiza 1.2 TSI

Cek, nesto mi se ne slaze racunica.
                    Ako vuce 750 mA struje, a ti imas npr accu od 45 Ah (sto znaci da moze da daje struju od 1A u trajanju od 45 h pri naponu od 12 V), kako je onda uspeo da se isprazni na 0,5 V?

Nesto drugo tu vuce struju i to malo ozbiljnije od svetla, ili je accu gecrkt.

Rezervna varijanta je da skidas kleme ali u svakom slucaju treba resiti problem.

Comment

• Gruja
                      CBC Senator XXL
                      • 09.02.2006
                      • 614
                      • Bgd
                      • Alfa 75 TS

Ne, tih 750 je bilo prvo merenje koje sam napravio.
                      Posle toga je auto ostavljen nekih 24h raskacenih klema pa su vrednosti dosle na svoje. Napon u accu se podigao na oko 10V a potrosnja koju sam izmerio je oko 3A sto je dovoljno da isprazni accu od 55Ah za dan...

Jedino mi nije jasno kako se napon u accu tako podigao...
                      Transaxle u krvi...

Comment

• JaMaL
                        CBC Senator XXL
                        • 14.04.2007
                        • 448
                        • JaMaL

cek cek...

babe i zabe...

snaga i kapacitet...

nebitno u sustini... nisi dobro izmerio... jer ako imas 11v aku ti je vec prazan...

ali mozes da uradis sledece...

uzmes taj isti multimetar i zakacis ga na aku da meris potrosnju... kada ti je auto iskljucen...

i pocni da cupas releje... i vidi kada ce da ti prestane vucenje... dakle kada stane ili je relej ili nesto na toj grani... nije tesko realno...

ili pogledaj ovde:

Comment

• opaki
                          CBC Član
                          • 27.07.2008
                          • 18
                          • Pula,RH

baterija

diode na alternatoru ili loš spoj s masom

Comment

• Gruja
                            CBC Senator XXL
                            • 09.02.2006
                            • 614
                            • Bgd
                            • Alfa 75 TS

@ JaMaL
                            Babe i zabe kazes? Pa rekoh ja da se u struju razumem ko Marica u kriv...

Elem Tihomirce je pogodio... U pitanju je bilo svetlo u kabini i za to ima tri bambija
                            Jedino sto nije bio relej vec prekidac... Zato samo tri

Tako da je problem resen!

Tnx svima!
                            Transaxle u krvi...

Comment

• M-power
                              Moderator
                              • 10.01.2005
                              • 10060
                              • Bg; Banovo Brdo
                              • CorsaC, astra H,

Znaci ipak nije Varta zakazala
                              To date there has never been a faster car built for the public road and,
                              it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

Working...
                              X