Sta koristiti protiv zamrzavanja nafte?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • milan_g1
    CBC Senator XXL
    • 07.02.2007
    • 863
    • Karaburma

Sta koristiti protiv zamrzavanja nafte?

Sta je najbolje koristiti u te svrhe? Ja koristim neki Castrol TDA aditiv ali mi se sinoc desilo da mi u toku voznje na otvorenom putu zamrzne predfilter (iako ima izolaciju). Na pakovanju Castrola pise da sluzi za ciscenje dizni, podmazivanje pumpe i protiv zamrzavanja nafte do -30C. Mislim da je sipan dobar odnos aditiva i nafte, mozda cak i malo jaci ali ne bi trebalo da zamrzne, ili je u toku voznje ako je napolju bilo oko -10C sam udar vetra na predfilter bio dosta hladniji! Komsija radi na odrzavanju voznog parka u vojsci i on mi preporucuje samo benzin u naftu i kaze da nema problema! Kaze da na poslu ima tabelu sa tacnim odnosima koliko benzina na koliko nafte do kolike temperature... Meni se nesto i ne svidja ta varijanta ali ko ce ga znati. Sipam iskljucivo D2. Prosle godine sam koristio Liqui Moly i nisam imao problema ali iskreno nisam ni bio u ovakvoj situaciji, cini mi se da je ova zima malo jaca od prosle. U gradskoj voznji nisam imao problema, samo na otvorenom putu na oko 80 - 100 km/h.

Kakva su vasa zimska iskustva i sta koristite protiv smrzavanja nafte?
    "Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"
  • mirdza
    CBC Senator XXL
    • 14.03.2005
    • 2437
    • Katowice (PL) / Banja Luka
    • AGP / W126

Re: Sta koristiti protiv zamrzavanja nafte?

Provjerene metode - benzin i/ili spiritus Kolicina - nekih 5% je dovoljno za temperature u ex-YU.

BTW Pisano je vise puta - potrazi! 206 je pisao o ostavljanju nafte u otvorenoj bacvi na mrazu. Kasnije treba da se "procijedi" (stvrdnuti parafin i sl.) i nema problema ni na -30'C
    Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• Keketarac
      CBC Senator XXL
      • 01.09.2007
      • 588
      • Novi Sad
      • Seat Ibiza 1.2 TSI

Osnovni problem lezi u ocajnom kvalitetu naseg D2.

Sa druge strane, iz licnog iskustva, ni sam Castrol aditiv (iako Castrol) nije nesto posebno.

Meni se u praksi odlicno pokazao Adeco Diesel Flux -25 aditiv (posto je jeftin sipam duplu dozu).

Ako ne skodi motoru, treba sipati i eurodizel, ili jos bolje, ako ima negde da se nadje D-1, mada za 25 godina koliko imam Kadeta, nikad nigde na pumpi nisam nasao D-1.

Comment

• milan_g1
        CBC Senator XXL
        • 07.02.2007
        • 863
        • Karaburma

Skinuo sam danas predfilter, vraticu ga na prolece i ocistio sam filter nafte, na ventilu za ispustanje vode, bilo je taloga i nekog mulja poprilicno... A sipam vec duze vreme na OMVu i uvek dolivam do cepa (pratim potrosnju)! Moracu da se presaltam na MOL ili Lukoil.
        Dosipao sam aditiv i naftu do cepa pa cemo da vidimo...

Pozdrav i svima srecni praznici!!!
        "Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"

Comment

• gorky
          CBC Senator XXL
          • 08.06.2007
          • 860
          • Vojvodina,Kikinda

sipas eurodizel i ne mislis

Comment

• djukic
            CBC Senator XXL
            • 27.03.2005
            • 2526
            • Beograd

Stvarno se trudim da shvatim koja je to magija u euro dizelu. Znam za manji procenat sumpora ali kakve to veze ima sa zimom i izdvajanjem parafina?
            U svakom slucaju temperature do -10, -15 nebi trebale da budu problematicne, ako je filter nov - cist.
            https://t.me/pump_upp

Comment

• zverko
              CBC Senator XXL
              • 19.08.2005
              • 7085
              • BGD
              • Audi A4

parafin se zgusne i onda se i sama nafta zgusne i napravi cepove... u tome je fora a u eurodizelu nema parafina. ima dosta tih aditiva protiv smrzavanja tj aditiva koji razbijaju parafin u nafti, taj kastrol smara jer je kao neki koncentrat pa da li si sipao malo ili puno , ovako kupis onu sto se mece cela i cao . benzin je uvek tu kao alternativa.
              deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• milan_g1
                CBC Senator XXL
                • 07.02.2007
                • 863
                • Karaburma

U pravu si, smara, ja otprilike dodam u rezervoar pre tocenja, filter sam stavio pre dva meseca ali kao sto sam napisao bio je pun nekakvog mulja, to sam ocistio i videcu da li ce da se ponovi mrznjenje

Comment

• Vidan KV
                  CBC Senator XXL
                  • 24.10.2007
                  • 432
                  • Kraljevo
                  • vozim onaj koji trenutno ima više goriva

Svi predlozi su ok ali ja hoću da postavim pitanje DOKLE VIŠE tako......problemdržavam vozila jednoj privatnoj firmi;pre zime,da ne bi bilo zezanja,novi filteri,ispran rezervoar,obavezno aditiv(Castrol-ov),nafu isključivo sipaju na MOL-u.Sve je ok do prvog mraza....kamion ne mere upalit!......računam nije do nafte.Posle sat zezanja zagledam u rezervoar a tamo JOGURT !!!MOL-ova nafta i sa sipanim aditivom se pretvorila u JOGURT....ispraznim ceo rezervoar,zamenim filter goriva,nalijem 25 l evrodizela i upalim ....ista situacija je bila i prošlog januara......šta da se desilo na putu(kamion se spremao da pođe u MK),zašto da se ja zezam kad sam svoj deo posla odradio savesno i na vreme i na kraju zašto vlasnik vozila da gubi novac tuđom krivicom/nemarnošću?.....DOKLE VIŠE ???....pozdrav!

Comment

• miloica
                    CBC Član
                    • 14.08.2006
                    • 52
                    • N>BGD

Castrol aditiv izbegavati u sirokom luku, provereno pravi problem na vise automobila. Preporucujem Fam-ov aditiv on za sad nikad nije zakazao.... Ima ga na Luk oil pumpama, 185 din za bocicu od 1 l. Meni je problem napravila prljavstina u nafti koja je zaledila na ulazu u filter.
                    Kosta

Comment

• Chila
                      CBC Senator XXL
                      • 18.07.2008
                      • 401
                      • Kos. Mitrovica

Ne znam sta bih ti rekao za te aditive,ali ovo sa benzinom je ok,samo treba tacan odnos! D2 je los i to je cinjenica i na minusu prvo se zgusnjavaju manje kolicine u crevima i filteru,jos ako je filter prljav ili istar pa se nakupilo svega i svacega ...
                      Samo vas gledam ...

Comment

• mistermobil
                        CBC Senator XXL
                        • 09.11.2008
                        • 469
                        • pecinci

Sipas ED i ne mislis,jos ako hoces uspes za svaki slucaj i 1l benzina na 10l dizela i nema problema,naftarica se veselo kotrlja i na niskim temperaturama
                        Ko leti,vrijedi
                        Ko vrijedi,leti
                        Ko ne leti,ne vrijedi..
                        (Grunf,TNT..)

Comment

• dieselman
                          CBC Senator XXL
                          • 14.11.2005
                          • 833
                          • tt

..prvenstveno petrolej i do 25% za ispod -20C,u nedostatku istog sipati regular do 15%...tak nakon toga dolaze na red razni aditivi...

Comment

• milan_g1
                            CBC Senator XXL
                            • 07.02.2007
                            • 863
                            • Karaburma

OK, hvala na savetima. Kad isteram kroz auspuh ovaj Castrol sto je preostao prelazim na benzin!!!

Originally posted by miloica
                            Castrol aditiv izbegavati u sirokom luku, provereno pravi problem na vise automobila.
                            Jel mozes nesto detaljnije da kazes, kakvi problemi su bili u pitanju?

Pozdrav

Comment

• Keketarac
                              CBC Senator XXL
                              • 01.09.2007
                              • 588
                              • Novi Sad
                              • Seat Ibiza 1.2 TSI

Mali off, kao demonstracija kvaliteta naseg goriva.

Cetvrtak 07:30, u mojoj firmi sluzbeno vozilo Florida 1.3 CW sanitet, ne moze da upali. Zaledio benzin u filteru i pumpi.

Comment

Working...
                              X