fiat punto 1.2 mk2 slabo grejanje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • banekg
    CBC Senator XXL
    • 06.09.2010
    • 1274
    • Nis
    • Toyota Carina e 2.0

Re: fiat punto 1.2 mk2 slabo grejanje

Ako kartonce resava problem, onda je termostat stalno u otvorenom polozaju.

Da li bez kartona auto normalnom brzinom dostize radnu temperaturu. Da li auto kada postigne radnu temperaturu, ne gubi istu pri malo vecim brzinama u voznji npr. na otvorenom putu. Da li je crevo, koje od kucista termostata ide ka hadnjaku, hladno sve dok se termostat ne otvori na oko 80 stepeni. Sta pokazuje kazaljka temperature na instrument tabli.

Inace sam pre desetak dana iz istog razloga zamenio termostat na svom autu, i investicija je bila 800 din,za Vernet termostat. Primetio sam da je otvoren stalno, tako sto mi je radna temperatura padala prilikom voznje na auto putu. Sada kazaljka stoji ukocena na radnoj temperaturi, a grejanje je fantasticno.

Osim gore navedenog, moze biti vazduha u sistemu za hladjenje, los grejac kabine, sistem za otvaranje grejanja neispravan, losa creva za vodu koja se raspadaju iznutra, a spolja izgledaju korektno...
    Long Live CBC!!!

Comment

• banekg
      CBC Senator XXL
      • 06.09.2010
      • 1274
      • Nis
      • Toyota Carina e 2.0

Moram nesto da dodam zbog radi istine. Moj tata je na Golfu 1 dizel imao nekakve fabricke stitnike na hladnjaku, tipa "kartonce", samo sto su plasticni, lepo uklopljeni i lepo su izgledali. Sto je to tako bilo, ne znam, ali je tako izasao iz fabrike. Leti se otkopcaju, a zimi zakopcaju. Ali ponavljam da je u pitanju bio diesel.
      Long Live CBC!!!

Comment

• Stratos
        CBC Senator XXL
        • 10.09.2008
        • 2594
        • Novi Sad

Sa prednje ili zadnje strane hladnjaka?

Zamisli termostat i termodavač,tj njihove osobine/karakteristike napravljene tehnologijom sredine prošlog veka
        Morali su da se dovijaju...
        Međutim,pola veka kasnije za očekivati je da tehologija napreduje a sa tim napretkom je normalno i da majstori postaju filozofi.

Comment

• banekg
          CBC Senator XXL
          • 06.09.2010
          • 1274
          • Nis
          • Toyota Carina e 2.0

Da, jasno mi je da je stara tehnologija u pitanju. To su oni prvi golfovi. Ja sam kasnije vozio Lanciu diesel, i imala je perfekt grejanje, iako sam dobijao savete da na dizelu zimi treba kurtonce, nisam to nikad stavljao.

Jedini auto na kome sam imao muke sa grejanjem je bila Buba, zato sto sam morao da zalegnem da bi ga ukljucio, jer ona racvasta sajla nije mogla da sastavi godinu, a da ne pukne.

I da se razumemo, za mene je dobro grejanje, kada pri radnoj temperaturi motora, ne mozete izdrzati grejanje preko pola potenciometra. Na ovom matorom Bmw-u sto sada vozim, maximum izdrzljivosti je jedna trecina.
          Long Live CBC!!!

Comment

• TECA
            CBC Senator XXL
            • 14.10.2007
            • 2355
            • Oz

I da se razumemo, za mene je dobro grejanje, kada pri radnoj temperaturi motora, ne mozete izdrzati grejanje preko pola potenciometra. Na ovom matorom Bmw-u sto sada vozim, maximum izdrzljivosti je jedna trecina.
            Kada jedva mozete drzati prislonjen dlan uz otvor gde duva topao vazduh.Naravno kada je grejanje podeseno na maximumu.

Comment

• Chubbs
              Everybody lies
              • 29.01.2006
              • 5807
              • Novi Sad
              • Audi A6 1.8T

mozemo li vise o resenju problema slabog grejanja a manje o svemu ostalom?
              You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
              Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
              Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Može... A onda njajuke kao ih "oni" smaraju....
                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Stratos
                  CBC Senator XXL
                  • 10.09.2008
                  • 2594
                  • Novi Sad

Jednostavan sistem za grejanje,kao što je na puntu primenjen se primenuje,uglavnom,i na drugim automobilima slične klase.
                  Sastoji se od creva za dovod i odvod tople vode,radijatora popularno nazvanog voda/vazduh izmenivača,dve klapne za podešavanje protoka vazduha i jednog ventilatora eventualno dresiranog da se vrti brže ili sporije.
                  Tako jednostavan sistem može da odlikuje samo jednostavan kvar. Recimo,začepljeno crevo ili taj mali saćasti radijator nečistoćama nastalim usled neadekvatnog održavanja automobila. Takođe,može se desiti da komande klapni za podešavanje protoka toplog i hladnog vazduha otkažu poslušnost u smislu kidanja ili spadanja. Moguć kvar je i prekid dotoka struje na ventilator za prinudnu cirkulaciju.Ali,po meni,najveći kvar koji može da se desi je da grejanjem rukuje neupućena osoba,koja ne ume da postavi komande u pravilan položaj.
                  Kako utvrditi kvar?
                  Proverom temperature creva kada je motor zagrejan na RADNU temperaturu. Moraju obadva da budu vrela. Ako nisu,kroz sistem ne prolazi tečnost zbog začepljenja koje je nastalo usled onečišćenja sistema ili prodora vazduha u isti.
                  Ako je utvrđeno da su obadva creva vrela,a grejanje je slabo ili nikakvo,sve su indicije da je klapna za protok toplog vazduha zatvorena. Ako tome dodamo i otvorenu klapnu hladnog vazduha,jasno je svima da se niko tu neće ogrejati. Ventilator služi za pojačavanje doživljaja kao takvog i gradiran je po stepenima.
                  Najuočljiviji kvar je nezaptivenost sistema veće ili manje razmere i odlikuje se gubitkom tečnosti za hlađenje,pa sa time i same funkcije grejanja.

O načinima otklanjanja objašnjenih kvarova ću drugom prilikom.

Edit za upućene: nisam namerno izostavio slavinu

Comment

• chobo13
                    CBC Senator XXL
                    • 01.05.2009
                    • 1274
                    • pozega,srbija
                    • AUDI,VW

u 90% slucajeva morao je mali hladnjacic ili radijator,kako ga ko zove,da se zameni i bez toga nije bilo grejamja.ja dosta radim vw i audija i mnogo puta sam radio grejanje na tim autima i u vecini slucajeva su bile i klapne problem.filc kojim su klapne oblozene se raspadne i sama klapna gubi funkciju za koju je namenjena.ako je problem do klapne,cesto se u isto vreme stavi i nov radijator jer ga je inace zeznuto skinuti,ne bi li se za par meseci opet auto rasturao zbog tog radijatora!
                    npr,samo ruke naplacujem od 50 do 120 eura u zavisnosti od auta i dal poseduje klimu ili ne.a taj radijator kosta od 800 do 2000din u zavisnosti od auta i proizvodjaca.nikad nisam imao problem sa novim radijatorom,svaki radi besprekorno.
                    angazuj se i zameni na tom puntu nov radijator i nemas problema!

Comment

• Chubbs
                      Everybody lies
                      • 29.01.2006
                      • 5807
                      • Novi Sad
                      • Audi A6 1.8T

taj mali radijator se verovatno nalazi negde ispod table i zamena zahteva skidanje cele table?
                      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• Chubbs
                        Everybody lies
                        • 29.01.2006
                        • 5807
                        • Novi Sad
                        • Audi A6 1.8T

Originally posted by Stratos
                        O načinima otklanjanja objašnjenih kvarova ću drugom prilikom.
                        sedoh u punta posle mesec dana i uvideh da nema grejanja. eto idealne prilike da objasnis nacine oklanjanja kvarova

Comment

• zoranbg
                          CBC Senator XXL
                          • 23.03.2005
                          • 4098
                          • Rooster's Hill , Beog
                          • Grande Punto 1.2

mene intresuje ,da li moze da se proveri klapna.bez skidanja table ili neke gomile delova ?
                          interesujeme da li kada prebacim na toplo max ,klapna ode do kraja kako je predvidjeno.
                          jer moj prijatelj je na Stilu resio problem grejanja tako sto je majstor negde iz putnickog prostora zavukao ruku i razmrdo tu klapnu koja se nije skroz otvarala. i sad mu je grejanje OK.
                          Moze li tako i na puntu 2 ?
                          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

Working...
                          X