Hitna pomoc, stade mi auto!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Uros Piperski
    CBC Senator XXL
    • 31.01.2005
    • 2978
    • Beograd

I ja isto. Hajde nemoj da se zaleces... Resicemo to nekako.

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• acatheking
      CBC Član
      • 22.01.2005
      • 78
      • Beograd / Mirijevo

Nismo vadili merač ulja... ono što sam i sam video je, beli dim iz auspuha, mada ne znam da ocenim koliko je beo dim kada voda uđe u cilindar
      pa jbg... već sam im ostavio auto i rasturiće ga od ponedeljka i reći mi pravo stanje. Ako je neko voljan da u ponedeljak dođe do mene na pićence i klopu i da skoknemo do servisa, dobrodošao je. Mogu da me vozaju, jer se mehanikom ne bavim, ali sam u Ninić otišao po preporuci sa dosta strana. Uostalom i najbliži mi je (na nekih 500m od kuće)
      Btw, koliko orijentaciono može da košta zamena dihtunga, gumica ventila, ravnanje glave... to su mi rekli da treba odraditi kada se skida glava.

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ono što sam i sam video je, beli dim iz auspuha,
        samo po sebi dovoljan dokaz da se u cilindru nasla voda/ antifriz.
        vrlo verovatno je dijagnoza tacna.

sto se tice glave, ako nije doslo do pregrevanja vrlo je verovatno da se glava niej iskrivila, a tada nema ama bas nikakve potrebe za ravnanjem (ako je ravno zasto ravnati ?) niti bilo kakvom dodatnom obradom.

u domacoj radinosti, tesko je da ce bilo ko bolje odraditi glavu nego sto je to uradila fabrika pri proizvodnji, moj je savet prvo premeriti glavu i utvrditi stanje pa tek onda ako zaista ima potrebe odluciti sta treba da bi se sve dovelo na fabricku meru.

slicno i za gumice ventila, one nisu u dodiru sa vodom/antifrizom i na njih ne utice to sa dihtungom glave samo po sebi.

ja bih pre obratio paznju na karike i klipove, da nije doslo do tzv hidro blokade i mehanickih naprezanja u tom segmentu.

ja bih uradio
        A- za male pare samo prostu zamenu duhtunga glave i podesavanje/faziranje motora, i ponadao se najboljem.

B- kompletnu generalnu motora sa zamenom svih delova koji su van fabrickih mera.

ako se uradi A , uvek ostaje i varijanta B ako nesto krene po zlu. ako A zadovolji, bice povelika usteda para.

sve zavisi od realnog stanja motora, to se vidi kada se otvori i premeri....
        ovako na daljinu je samo stvar nagadjanja.
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• acatheking
          CBC Član
          • 22.01.2005
          • 78
          • Beograd / Mirijevo

sto se tice glave, ako nije doslo do pregrevanja vrlo je verovatno da se glava niej iskrivila, a tada nema ama bas nikakve potrebe za ravnanjem (ako je ravno zasto ravnati ?) niti bilo kakvom dodatnom obradom.
          Nije bilo pregrevanja, merač temperature je bio na uobičajenoj vrednosti u vožnji.. ni blizu crvenog.

slicno i za gumice ventila, one nisu u dodiru sa vodom/antifrizom i na njih ne utice to sa dihtungom glave samo po sebi.
          Gumice sam i onako planirao da menjam, jer je auto za 3000km pojeo oko 2l ulja. Ako je kompresija dobra, skoro je merena, ne znam gde bi moglo drugde da se troši ulje osim na gumicama. Ipak je auto prešao oko 100000km, i istorija servisiranja mi je totalno nepoznata.

Sutra će mi dati dijagnozu kada ga otvore i vide pravo stanje, pa ću je ovde prezentovati.

Koje su okvirne majstorske cene za varijantu A i B, misleći samo na rad, bez delova ? Da li se može staviti u neki raspon cena?

Comment

• dranix
            CBC Senator XXL
            • 04.10.2004
            • 3079
            • Antwerpen/Belgium
            • Saab 9-3

Pobogu Aco nas pitas za cene. Nije valjda da nisi pitao u servisu koliko ce to da kosta (ruke). Nemoj da te neko valja bezveze. Ne kazem da hoce ali pazi malo. Ako si pitao da znas koliko kosta to isto u drugim servisima onda je ok. Zazvucalo mi je ono prvo

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Originally posted by brick
              ono što sam i sam video je, beli dim iz auspuha,
              samo po sebi dovoljan dokaz da se u cilindru nasla voda/ antifriz.
              vrlo verovatno je dijagnoza tacna.
              Beli dim je uobičajena pojava u ovo doba godine zbog kondenzacije vlage u auspuhu, što duži auspuh sve jači beli dim pa i kapljanje vode što mnogi pogrešno tumače.
              Beli dim jeste znak da je zaptivač probio ali to već treba znati razlikovati šta je kondenzat a šta probijen zaptivač.

Zaptivač nikad ne crkne sad ga ima sad ga nema i jako retko bez podizanja temperature i kuvanja motora.
              I ja delim mišljenje da je tu nešto drugo u pitanju a postoje načini da se utvrdi sve to i pre skidanja glave. Onda je kasno makar za zaptivač. Obzirom da se menjaju gumice onda je možda još i opravdano iako se gumice mogu menjati i bez skidanja glave.
              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Valent Vudriga
                CBC Senator XXL
                • 02.04.2005
                • 2778
                • USA

Dora dijagnostik.

Comment

• acatheking
                  CBC Član
                  • 22.01.2005
                  • 78
                  • Beograd / Mirijevo

Pobogu Aco nas pitas za cene. Nije valjda da nisi pitao u servisu koliko ce to da kosta (ruke). Nemoj da te neko valja bezveze. Ne kazem da hoce ali pazi malo. Ako si pitao da znas koliko kosta to isto u drugim servisima onda je ok. Zazvucalo mi je ono prvo
                  Pitao sam ja za cenu, ali su mi rekli "ne znamo ništa dok ne vidimo šta je konkretno u pitanju". Onako bezveze ovde pitam za cenu za one dve varijante što je brick naveo A i B, tj koliko vi majstori to naplaćujete. Šta god da mi kažu u servisu mogu samo da se pomirim sa tim, nadam se da još uvek ima poštenih majstora + što je preporuka najbolja reklama. Ja koji se time ne bavim, ne mogu da ih tamo učim pameti, valjda će ljudi najbolje znati šta treba da se uradi.

P.S. Zaboravih da napišem da su juče na licu mesta odvrnuli čep hladnjaka i na njega navukli neki stakleni instrument sa tečnošću, pretpostavljam neki merač pritiska ili sl. i nakon toga su mi dali pretpostavku o stradanju dihtunga.

Sutra ću, kada rasklope motor, da skoknem do servisa i uslikam sve do detalja pa da postujem slike. Možda bude od pomoći za analizu.

Comment

• M-power
                    Moderator
                    • 10.01.2005
                    • 10060
                    • Bg; Banovo Brdo
                    • CorsaC, astra H,

Originally posted by acatheking
                    Btw, koliko orijentaciono može da košta zamena dihtunga, gumica ventila, ravnanje glave... to su mi rekli da treba odraditi kada se skida glava.
                    100-150 EU realno
                    ali pre neki dan je jedan poznanik u jednom servisu platio isti posao 300EU
                    To date there has never been a faster car built for the public road and,
                    it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141

Beli dim je uobičajena pojava u ovo doba godine zbog kondenzacije vlage u auspuhu, što duži auspuh sve jači beli dim pa i kapljanje vode što mnogi pogrešno tumače.
                      posto jos nije dosla jesen, jos je pretoplo za taj scenario a i posto je pomenuto da se to iznenada desilo (ili sam samo ja pretpostavio da se na to odnosilo) tokom voznje sa zagrejanim motorom, meni vuce kao klasican simptom kada voda/antifriz uleti u komoru sagoeravnja i napravi ogormnu belu dimnu zavesu koja obuhvati auto...

e sad videli nismo, koliko je to dima bele boje po kolicini ?
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141

Ako je kompresija dobra, skoro je merena, ne znam gde bi moglo drugde da se troši ulje osim na gumicama.
                        dihtung glave, malo propusta ali to malo je dovoljno da se nakupi. recimo jedna od mogucnosti.

za samo 100.000km ne bi trebalo da ista fali gumicama, njima je veci problem temperatura (pregrevanje motora) i starost (zamor materijala) sto obicno nastupi u periodu 10-15 godina u proseku.
                        kao i sa svakim gumenim delovima, manje vise.

treba vise podataka, ali ako su ljudi u servisu koji su auto pregledali uzivo nesto vec konstatovali po osnovu pregleda mislim da verovatno su nesto nasli ako su deicidirano pomenuli dihtung glave.

mozda je nesto drugo, ovako na daljinu bez pregleda sve je neizvesno.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• acatheking
                          CBC Član
                          • 22.01.2005
                          • 78
                          • Beograd / Mirijevo

Evo malo pre sam zvao servis... Probio je dihtung glave izmedju X i Y klipa (ne sećam se kojih). Ravnali su glavu, zamenili gumice ventila... ceo rad 150 EUR. Ništa više mi nisu rekli.
                          Više detalja ću izdejstvovati direktno sutra kada odem...

Comment

• maki
                            CBC Senator XXL
                            • 03.10.2004
                            • 878
                            • Budva, CG

Originally posted by acatheking
                            Evo malo pre sam zvao servis... Probio je dihtung glave izmedju X i Y klipa (ne sećam se kojih). Ravnali su glavu, zamenili gumice ventila... ceo rad 150 EUR. Ništa više mi nisu rekli.
                            Više detalja ću izdejstvovati direktno sutra kada odem...
                            ravnanje glave je oko 10-tak eur
                            set gumica je isto oko 10-tak eur
                            dihtung glave je cini mi se 15 ili 20 eur
                            a za skidanje i remont glave se uzima najvise 70-tak eur (barem sam ja toliko platio kad mi se drugi put to desilo jer je stvarno *ebada skinuti glavu na puntu 1.7td je kod mene, za tog benz. neznam koliki je posao )
                            sad najbolje da utvrdis sta je uzrok popustanja dihtunga da se opet ne ponovi,vjrovatno je doslo do pregrijavanja tog dijela iz nekog razloga
                            HSD - MAN B&W 77600PS x 104 RPM

Comment

• Valent Vudriga
                              CBC Senator XXL
                              • 02.04.2005
                              • 2778
                              • USA

Koja je cijena radnog sata i koja je vremenska norma za zamjenu brtve?
                              Dali vremenska norma za nove aute moze biti primjenjiva i za stare?
                              Dali svaka radionica ima masinu za ravnanje i ako se glava mora nositi na drugu lokaciju tko to radi? Tko snosi trosak?

Comment

• maki
                                CBC Senator XXL
                                • 03.10.2004
                                • 878
                                • Budva, CG

prvi put kad sam sam radio trebalo mi je 12 sati (2 dana, 1. 8h, 2. 4h) ja sam nosio glavu na ravnanje i nabavljao dijelove u oba slucaja, a drugi put kad mi se desilo odveo sam kod majstora jer mi je mrak pao na oci kad sam se samo sjetio muke dok sam skinuo glavu,i majstor je zavrsio sve za jedan dan znaci manje od 8h( oduzmi oko 2h dok sam uzeo glavu od njega i odnio na ravnanje i vratio),e sad, majstor mi je komsija, a za golfa 2 1.6d uzima za zamjenu dihtunga glave 50 eur ali je na golfu posao gotov za 2h, vecina majstora uslugu naplacuje kao uslugu a ne preko broja radnih sati,e sad kod novijih auta oni znaju od prilike koliko im vremena treba pa izracunaju ali kod starijih im se to neisplati jer u vecini slucajeva najvecu muku zadaju stari sarafi koji zapeknu pa se izlize glava ili pukne pa dok se izvadi takav saraf prodje i 2h bez potrebe.
                                HSD - MAN B&W 77600PS x 104 RPM

Comment

Working...
                                X