Audi 100 / C4 / 2.3 Problem sa zagrevanjem u hladnim danima

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • srbin001
    CBC Član
    • 25.09.2010
    • 86
    • Srbija

Audi 100 / C4 / 2.3 Problem sa zagrevanjem u hladnim danima

Ljudi imam problem,
    sad kako je pala temperatura napolju auto, tj radna temperatura ne moze da mi se popne preko 60-65 stepeni.

Menjao sam antifriz pre 20-ak dana i odmah promenio termostat, jer nije menjan par godina unazad. Stavio sam termostat po kataloskoj vrednosti od 87 stepeni.

E sad..
    Kada se guzvam po gradu (kreni-stani) temperatura se i popne na nekih 75-76, ali kombinovane voznje i auto put, ma preko 60-65 nece nikako... Dok nije bilo ovako hladno drzao je temperaturu oko 80-85 stepeni, u guzvi 90 MAX.

Kako da resim problem?

PS:
    JA cim startujem motor ventilator hladnjaka radi, s`tim sto kada dodje malo pred 90 stepeni upali se i visko i onda ga pojacava i smanjuje shodno broju obrtaja.. Kada ga ohladi na 85 otprilike, ugasi se visko i ventilator i dalje vrti normalno. Posavetovao sam se sa majstorom i on mi kaze da je to tako na njemu, ali to je bilo pre ove zime, pa cisto me zanima kako da resim problem, jer ce udariti minus a ima da cvokocem u kolima...
  • jevrem
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2006
    • 948
    • Smederevska Palanka
    • A4 2.0TDI quattro

Proveri creva na hladnjaku gornja i donja jer neki put zna da i novi termostat nevalja.
    Audi A4 2013. B 8.5 2.0TDI quattro 177ks+ABT chip
    Peugeot expert 2009. 2.0HDI 140ks

Comment

• srbin001
      CBC Član
      • 25.09.2010
      • 86
      • Srbija

Sta podrazumevas pod "proverom"?

Comment

• jevrem
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2006
        • 948
        • Smederevska Palanka
        • A4 2.0TDI quattro

Upalis motor kada je hladan i sacekas par minuta. Onda pipnes creva na hladnjaku ako se i jedno i drugo crevo krenulo da se zagreva to jest osecas da su topla onda ti termostat ne zatvara kako treba.

Sto se tice ventilatora i kod mene je ista situacija, samo visko ventilator ti je onaj sto se vrti cim motor upalis, to jest povezan je na radilicu motora, a ventilator koji se kasnije upali je dodatni elektro ventilator. Mada kada ti pali vec taj dodatni ventilator znaci da postize radnu temperaturu. U tom slucaju moze da bude da ti ne radi tacno skazaljka na instrument tabli. Kakvo grejanje ima u kabini?

Comment

• chobo13
          CBC Senator XXL
          • 01.05.2009
          • 1274
          • pozega,srbija
          • AUDI,VW

dosta puta zna nov termostat da pravi problem!ver je on i u problemu...

Comment

• srbin001
            CBC Član
            • 25.09.2010
            • 86
            • Srbija

Originally posted by jevrem View Post
            Upalis motor kada je hladan i sacekas par minuta. Onda pipnes creva na hladnjaku ako se i jedno i drugo crevo krenulo da se zagreva to jest osecas da su topla onda ti termostat ne zatvara kako treba.

Sto se tice ventilatora i kod mene je ista situacija, samo visko ventilator ti je onaj sto se vrti cim motor upalis, to jest povezan je na radilicu motora, a ventilator koji se kasnije upali je dodatni elektro ventilator. Mada kada ti pali vec taj dodatni ventilator znaci da postize radnu temperaturu. U tom slucaju moze da bude da ti ne radi tacno skazaljka na instrument tabli. Kakvo grejanje ima u kabini?
            onda sam pobrkao visko i elektro kada sam navodio problem..
            Taj el ventilator kada postigne radnu temperaturu sam primetio dok nije postalo ovako hladno napolju.
            Sada mi se ne zagreje motor preko 60 stepeni i grejanje u kabini je mlako, smrzoh se.
            mislis da je do termostata?

PS: nema mozda veze sa ovime, ali gde se njemu nalazi davac viska i davac el ventilatora?

Comment

• jevrem
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2006
              • 948
              • Smederevska Palanka
              • A4 2.0TDI quattro

Ako ti je slabo grejanje, onda proveri ona creva sto sam ti pricao u prethodnim postovima. Mada je velika verovatnoca da ti je taj novi termostat neispravan. Najbolji termostat ti je wahler i behr. Ja sam kod mene stavio wahler i evo vec par godina nemam problema sa termostatom.

Comment

• stevak
                CBC Senator XXL
                • 31.05.2009
                • 1215
                • Zemun
                • Saab 9000 cs 2.0T

Ako ti je slabo grejanje, onda proveri ona creva sto sam ti pricao u prethodnim postovima. Mada je velika verovatnoca da ti je taj novi termostat neispravan.
                A šta može da bude ako termostat ipak dobro odrađuje posao? Pitam u ime postavljača teme a i radi sebe jer imam isti problem s'tim da imam samo električni ventilator koji se pali kad temperatura dostigne kritičnu vrednost (što se na ovoj hladnoći ne dešava).
                Last edited by stevak; 27.11.2013, 21:17.
                ex SAABotražitelj

Comment

• jevrem
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2006
                  • 948
                  • Smederevska Palanka
                  • A4 2.0TDI quattro

Uglavnom je za ovaj problem krivac termostat. Jer se zaglavi i ne zatvori protok rashladne tecnosti. Pa onda tecnost kruzi kroz hladnjak iako nije dostigla odredjenu temperaturu koja je napisana na termostatu. A cim kruzi kroz hladnjak a pogotovo na ovom hladnom vremenu nije moguce dostici radnu temperaturu motora. A uzrok toga ti je ujedno i slabo grejanje u kabini.

Comment

• srbin001
                    CBC Član
                    • 25.09.2010
                    • 86
                    • Srbija

Uglavnom je za ovaj problem krivac termostat. Jer se zaglavi i ne zatvori protok rashladne tecnosti. Pa onda tecnost kruzi kroz hladnjak iako nije dostigla odredjenu temperaturu koja je napisana na termostatu. A cim kruzi kroz hladnjak a pogotovo na ovom hladnom vremenu nije moguce dostici radnu temperaturu motora. A uzrok toga ti je ujedno i slabo grejanje u kabini.
                    Pregledao sam creva, pustio sam motor u rad i posle 7-8 min gornje crevo je toplo a donje vruce.
                    Posle 2.3 km voznje oba creva su mlaka.

Stavio sam karton pred hladnjak i postize mi radnu temp uz malo muke, ali ipak postigne.
                    Da li je termostat?

Comment

• srbin001
                      CBC Član
                      • 25.09.2010
                      • 86
                      • Srbija

Pogresih gore, posle 7-8 min rada motora, gornj crevo je toplo a donje hladno...

Comment

• Nenadxtz
                        CBC Član
                        • 06.06.2012
                        • 22
                        • Kraljevo
                        • Sunčani Nissan

Termostat je. Uvek gledaj da kupis skuplji ili po mogicstvu original.
                        Hey ho let's go!!

Comment

• Franjo
                          Banovan
                          • 14.08.2009
                          • 2831
                          • Inđija - Beograd
                          • Renault megan II res

Originally posted by srbin001 View Post
                          Posle 2.3 km vožnje oba creva su mlaka.

Stavio sam karton pred hladnjak i postiže mi radnu temp uz malo muke, ali ipak postigne.
                          Da li je termostat?
                          Sve ukazuje na termostat, ali je moguće, da ti sistem nije dobro odzračen, prilikom zamene antifriza. Kao i problematična vodena pumpa. Gledao sam na slici, ali nisam uočio, da li je moguće pogrešno postavljanje kaiša, pa da se pumpa okreće u pogrešnom smeru?

Termostat mora biti "original" tip za taj motor.

A, karton je za neke "hladne" motore - najbolje rešenje. Ako ne možeš naći odgovarajuću zavesicu.

Comment

• jevrem
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2006
                            • 948
                            • Smederevska Palanka
                            • A4 2.0TDI quattro

Kada je termostat OK nema potrebe za kartonom!

Comment

• Franjo
                              Banovan
                              • 14.08.2009
                              • 2831
                              • Inđija - Beograd
                              • Renault megan II res

Teško je, zagrejati 11 litara tećnosti do temperature otvaranja termostata. Problemi sa viscom su poznati. Čudno je, ako novi termostat ne zatvara!? A, još čudnije, ako je donje crevo hladno, a gornje toplo?!

Comment

Working...
                              X