Astra G 1.7dti

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ivanfly1979
    CBC Član
    • 28.02.2011
    • 21
    • Srbija
    • Opel Astra 1.7dti

Astra G 1.7dti

Poštovani članovi, ukoliko neko ima iskustva sa ovim...

Majstor (inače moj dobar prijatelj, uz čije znanje i pišem poruku) i ja smo malo u dilemi...

1. Auto je naglo izgubio grejanje u kabini,kad sam se vraćao kući (na oko pola puta od 100km koliko ima)
    2. Tako sam ga dovezao do kuće (još oko 50ak km), auto za to vreme nije pokazivao nikakve probleme (normalno je radio, normalna snaga, normalna radna temperatura, sem grejanja u kabini)

kada sam stigao, u garaži sam otvorio haubu i video sledeće:
    - raspršeno ulje oko žutog čepa na posudi za antifriz (kaljice svuda, guste tamne)

- kao i kaljice raspršene svuda oko posude na crevima, na unutrašnjoj starni krila do posude
    - cvrčalo je iz žutog čepa, creva za antifriz su bila baš naduvana i tvrda
    - posle 10ak minuta otvorio sam posudu uz šištanje vazduha, bilo je ulja na čepu, na zidovima posude, u antifrizu su plivale kaljice ulja (znači manja količina ulja)
    - proverio sam nivo ulja u motoru bilo je na max (u normali), čak je i antifriz bio u normali na "kalt".

3. Sutradan sam ga odvezao do majstora (nekih 15 km, lagano za 20ak+ minuta), normalno je postigao radnu temepraturu, i nije gubio grejanje.
    Ali kada sam stigao nabio je opet jak pritisak u posudu za antifriz i instalacije.

4. Majstor je pretpostavio da se radi o dihtungu glave (jer on ima opel omegu i imao je preslikano isti problem i tako ga rešio)

5. Skinuta je glava motora, ali dihtung nije pokazao ni jedan trag, ni jedno vidno oštećenje koje bi npr spojilo kompresioni prostor i instalacije za antifriz... I tu je ta dilema...

6. za sledeću nedelju sam zakazao hidrotest glave...

7. Pre 3 godine sam imao problem sa gubljenjem antifriza i to smo rešili promenom gumica čaura dizni (stavljene su nove, originalne pre oko 3 godine
    tj. pre nekih 25-30.000 km), što je pomenuo jedan od članova na forumu, po čijoj ideji je i urađeno.

Tako da smo tu opciju isključili teoretski.
    Pitamo se za onaj mali hladnjak ulja, ali on ne bi trebalo da nabija pritisak ako se u njemu meša.
    Nikako ne bih hteo da sklapam motor sa nerešenim problemom...

Eto, zahvaljujem se na pročitanoj malo opširnoj poruci i ako ste u mogućnoti molio bih za neku ideju.

Ivan
  • rados
    CBC Senator XXL
    • 02.03.2011
    • 539
    • G.Milanovac SRBIJA
    • OPEL ASTRA G Z16XE

ja nisam mnogo caprkao oko dizela ali od kolega sam cuo za neki hladnjak ulja sa zadnje strane motora da oce da pomesa ulje i vodu i kazu da se samo prespoje creva vode da ne idu kroz taj hladnjak

Comment

• ivanfly1979
      CBC Član
      • 28.02.2011
      • 21
      • Srbija
      • Opel Astra 1.7dti

Hvala rados.
      Da, taj mali hladnjak je jedna od mogućnosti, ali kako majstor reče tu nema jakog pritiska već tu ulje prolazi normalno a ne pod velikim pritiskom, pa isključuje to, ali moguće da je i to.
      Nisam bio svetsan koliko se ljudi žale na slične stvari, ali niko se ne žali na sve ovo i pritisak u posudi. Pa rekoh neko ima iskustva sa "celom slikom stanja".

Comment

• b_samardzic
        CBC Senator XXL
        • 02.04.2005
        • 1557
        • Smederevo

Negde ti je popustio dihtung. Ne mora da bude vidljivo. Jel glava bila kriva? Slike bi mnogo rekle !

Comment

• ada
          CBC Senator XXL
          • 04.06.2005
          • 2375
          • Novi Sad
          • Svasta nesto

Glava motora ili hladnjak ulja. uglavnom skrati sebi i drugima muke. skini i jedno i drugo odnesi na hidro test, poravnaj glavu, vrati sve na svoje mesto, ispreite sistem hemijom predvidjenom za ispiranje, i eto resenja.

Naravno, posto raskacujete i racunar proverite da li je slucajno vlazna donja uticnica na racunaru. Ako jeste, skidaj odma i pumpu.
          Last edited by ada; 15.11.2015, 13:27.
          Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
          Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
          Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
          Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• b_samardzic
            CBC Senator XXL
            • 02.04.2005
            • 1557
            • Smederevo

Desava se i hilzna da pukne u donjoj zoni al bas da si toliki baksuz neverujem.

Comment

• ivanfly1979
              CBC Član
              • 28.02.2011
              • 21
              • Srbija
              • Opel Astra 1.7dti

Hvala još jednom na odgooru
              -(b_samardzic) i (aba)
              Ne znam da kažem da li je glava kriva, trenutno je sve rastavljeno, i od utorka pa nadalje onda ide na hidrotest, pa na obradu ako je ispravna.
              Reci cu onda i za hidrotest hladnjaka ulja majstoru. Obrada ide.

A sad mi majstor pominje da su možda problem čaure dizni, jer nije siguran da li se i one proveravaju hidrotestom.

Proslediću majstoru sve ovo
              Hvala puno!

Comment

• ivanfly1979
                CBC Član
                • 28.02.2011
                • 21
                • Srbija
                • Opel Astra 1.7dti

Originally posted by ada View Post

Naravno, posto raskacujete i racunar proverite da li je slucajno vlazna donja uticnica na racunaru. Ako jeste, skidaj odma i pumpu.
                Evo rekao sam majstoru još jednom sve ovo, ali on me moli da pitam na koju "pumpu" ste mislili (i na koju utičnicu, mislim u kom delu motora), jer sam pumpu za vodu menjao vrlo skoro i ona je ispravna (bila je nova oko 30-35 evra).

Hvala još jednom.
                Last edited by ivanfly1979; 15.11.2015, 14:41.

Comment

• rados
                  CBC Senator XXL
                  • 02.03.2011
                  • 539
                  • G.Milanovac SRBIJA
                  • OPEL ASTRA G Z16XE

onaj donji dzek ako je vlazan od nafte to je od senzora ugla pumpe vis prit,ali to nema veze sa vodom i uljem u njoj

Comment

• ivanfly1979
                    CBC Član
                    • 28.02.2011
                    • 21
                    • Srbija
                    • Opel Astra 1.7dti

rados, hvala. reci cu.

Comment

• ivanfly1979
                      CBC Član
                      • 28.02.2011
                      • 21
                      • Srbija
                      • Opel Astra 1.7dti

Evo da vas obavestim o toku rada (kao što je red, ako sam već obrazlagao problem):
                      -Danas je urađen hidrtoset i glave i hladnjaka i oba su prošla kao ispravna. Čak je glavu probao na malo većem pritisku i nigde nije popustila.

-Za 3 ili 4 dana biće mašinska obrada. Čoveka koji tu radi (koji je takođe majstor ali samo za motore) kaže da je moguće da su šrafovi na glavi popustili i takođe kaže da NE MORA na dihtungu da se vidi oštećenje jer je moguće da je malo negde propustio (kao što ste mi ovde naglasili).

-Takođe preporuka majstora je da se ponovo provere gumice na čaurama (jer kako mi je objasnio ima dve na čauri jedna za vodu, a druga za kompresiju)

-I imam pitanje (uz savet majstora) da li je moguće da glava treba da se doteže (jer po teoriji ne treba jer ima metalan dihtung)?

-A u "Autodati" kod nekih automobila a ne pominju Astru, kaže da treba ti šrafovi koji drže glavu vezanu za blok da se zamene (mada konkretno moji šrafovi kako kaže majstor su u ispravni, neoštećeni).

-Eto kad bude gotova mašinska obrada ja ću javiti.
                      Last edited by ivanfly1979; 18.11.2015, 12:33.

Comment

• ada
                        CBC Senator XXL
                        • 04.06.2005
                        • 2375
                        • Novi Sad
                        • Svasta nesto

glava skinuta, idu novi srafovi. bilo i bice.
                        Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!

Comment

• rados
                          CBC Senator XXL
                          • 02.03.2011
                          • 539
                          • G.Milanovac SRBIJA
                          • OPEL ASTRA G Z16XE

safovi se istezu vremanom,probao sam skoro na nekom jugovom motoru da stezem da vidim dokle moze i napravio sam na jednom mestu navoj 10x2,5- koji strucnjak

Comment

• ivanfly1979
                            CBC Član
                            • 28.02.2011
                            • 21
                            • Srbija
                            • Opel Astra 1.7dti

Ok. Hvala.
                            gde sad to ima da se kupi... Valjda ima u Mirkosu

Comment

• ada
                              CBC Senator XXL
                              • 04.06.2005
                              • 2375
                              • Novi Sad
                              • Svasta nesto

Sada izvini na ovom komentaru sto cu dati, ali zasto sada ti trazis delove??? Sta ako se desi da nesto opet ne valja, samim tim si dao majstoru slobodu da kaze naprimer da srafovi nisu bili dobri pa opet pravi problem. Jednostavno plati svoju uslugu i neka svako radi svoj posao, jer onda ako nesto ne valja, mozes da ga "jases" ako postoji problem.

Comment

Working...
                              X