ja bih na tvom mestu , nabavio onaj daljinski merac temperature ( ko pistolj sto izgleda ) . upalio mrtav ladan motor, i merio temperaturu pre i posle oba ta termostata.ako znas na kojoj temepraturi su podeseni da otvaraju (pise na njima ili lako moze da se sazna na netu ) proverio da li jedan od njih ipak otvara ranije. mada je dovoljno i samo pipanje rukom. onaj koji ranije otvara je neispravan i ako je nov. ako to nije problem,nemam neku ideju na prvu loptu,to jest nije moj auto pa ne znam.
Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom i termostatom
Collapse
X
-
Originally posted by zoranbg View Postja bih na tvom mestu , nabavio onaj daljinski merac temperature ( ko pistolj sto izgleda ) . upalio mrtav ladan motor, i merio temperaturu pre i posle oba ta termostata.ako znas na kojoj temepraturi su podeseni da otvaraju (pise na njima ili lako moze da se sazna na netu ) proverio da li jedan od njih ipak otvara ranije. mada je dovoljno i samo pipanje rukom. onaj koji ranije otvara je neispravan i ako je nov. ako to nije problem,nemam neku ideju na prvu loptu,to jest nije moj auto pa ne znam.
Comment
-
-
Comment
-
-
Neki dizel motori imaju jednostavno problem zimi da održe temperaturu kada je kao dostignu. Sličann problem sam imao sa više dizel motora, kao i sa novom Octaviom 2.0 dizel koju sada vozim.Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017
Comment
-
-
Originally posted by Eon View PostNeki dizel motori imaju jednostavno problem zimi da održe temperaturu kada je kao dostignu. Sličann problem sam imao sa više dizel motora, kao i sa novom Octaviom 2.0 dizel koju sada vozim.Last edited by doktorrr; 12.02.2018, 23:48.
Comment
-
-
Ma nije taj glavni termostat, dzaba bacas pare na njega, ako si vec jedan promenuo. Rekoh ti kum je promenuo 3kom 1 behr i 2 original isto apsolutno.
Ali njemu pada na 50 60c i ima grejanje
Ja nista dirao nisam, drzi 90, osim ako vozim 80 i manje (automatik) i kada ne ispod nekih 10c tad padne na 70 75c. Bukvalno dam gas posle 30s(lupam) je na 90.
Tu nesto ******, ali ne zna se sta. Bar ja nisam do sad saznao.
Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока
Comment
-
-
Ja sam danas probao pustiti vodu sa cesme na moj stari mali termostat iz creva. Pusta hladnu vodu. Ne bi valjda trebalo da pusta vodu do 83 stepena. Toliko pise na njemu. Posle sam otisao do radnje da uzmem novi mali termostat. Ljudi mi dali da pustim vodu na njega iz cesme. I on pusta hladnu vodu. Cak i vise nego stari. Imali su samo taj jedan na stanju. Sad nisam vise pametan. Da li treba ili ne treba mali termostat da pusta vodu? Da li neko zna uopste cemu sluzi taj mali termostat u crevu koje vodi sa EGR-a?
Comment
-
-
Originally posted by sErGiO View PostVec je utvrdjeno na ovom forumu da se kod nas mahom prodaju krs termostati i da nije uvek lako naci ispravan a nov termostat.ex SAABotražitelj
Comment
-
-
Da malo osvežim temu. Problem nije rešen. Leti se kazaljka radne temp ponaša dobro. Zakucana je na 90 stepeni u svim situacijama i kada se vozi niz brdo i kada auto stoji u leru.
Međutim, za vikend sam bio na planini i ujutro je bilo oko 2 stepena. Krenuli smo prema gradu i nekih 30 km nizbrdo kazaljka se nije pela više od 60 stepeni, a u kabini nije bilo grejanja. Tek dolaskom u grad, gde je vanjska temp bila oko 10 stepeni kazaljka radne temp se popela na 90 stepeni. Napominjem da su oba termostata promenjena u ovlaštenom servisu i to dva puta za svaki slučaj.
Ipak, primetio sam malo čudno ponašanje u letnjim uslovima. Kao što sam već napisao kazaljka radne temp je zakucana na 90 u svim uslovima vožnje, ali ima jedna čudna stvar. Nakon duže vožnje (napolju je 30ak stepeni- Jul mesec), napravim pauzu od 5 min i parkiram auto sa strane i ugasim motor. Nakon pauze, upalim motor i kazaljka radne temperature pokazuje 50 stepeni. I tako je celog leta. Kako je moguće da se rashladna tečnost toliko ohladi na 30 stepeni napolju? Imam laserski pištolj koji meri temp u crevima i kazaljka radne temp ne laže. Može biti razlika najviše 10 stepeni, ali poznato je to odstupanje.
Dakle, šta u rashladnom sistemu može toliko ohladiti rashladnu tečnost i to kada je auto ugašen samo 5 minuta, tako da temperatura sa 90 stepeni padne na 50 u julu mesecu?
Ako neko ima Audi B8 facelift posle 2012. da li se i njemu isto ponaša kazaljka radne temperature? Da znam da li je to mana modela ili da tražim rešenje?Last edited by doktorrr; 29.09.2018, 12:04.
Comment
-
-
Jesi siguran da se bas za 5 minuta toliko rashladi? Nema veze koji je mjesec, u autu je predpostavljam G12 smjesa. Kakvo je stanje vodene pumpe? Kad je ona mjenjana?
Jesi testirao rad termostata? Dakle upalis i pustis da auto radi i pipas creva. Gledas koja su vruca koja ne. Nema to veze sto je ovlasteni servis mjenjao, tamo rade najveci duduci uglavnom ili ti ga monteri.
Comment
-
-
Termostati su menjani dva puta za svaki slucaj. Koliko mogu da vidim laserskim pistoljem temp u gornjem crevu je veca nego u donjem pa bih rekao da je to ok. Temperatura na glavi motora i na kazaljci se otprilike poklapaju( mozda 5 do najvise 10 stepeni razlike). Primecujem da kada je recimo temperatura na glavi motora oko 80 stepeni temp u gornjem crevu blizu hladnjaka bude oko 65 a u donjem oko 55 stepeni.
Probao sam i sa prokuvavanjem starih skinutih termostata i svi otvaraju na oko 87 stepeni,a zatvaraju na oko 70 stepeni.
Ono sto meni kao laiku trenutno nikako nije jasno je kako to da zaista radna temp rashladne tecnosti leti padne za 30 ili 40 stepeni kad je auto ugasen samo 5 ili 10 min. Sta je ohladi kada je auto ugasen i ne radi?
Takodje, vezano za vodenu pumpu. Zar ne bi trebalo ako je ona neispravna da se radna temp podize,jer vodena pumpa ne gura vodu?
Comment
-
-
Antifriz ima visoku tacku kljucanja i brze se hladi od vode.
Kad je termostat zatvoren crijevo koje ide sa njega bi trebalo da je hladno do njegovog otvaranja. Dakle to trebas da provjeris. Temperatura niz brdo treba da malo opane ali ne drasticno. Nekih 15 tak stepeni od radne. Ako je vani bas hladno i vise. Obicno slabo grije lad ode dihtung glave motora. Pa pogledaj da i to nije upitanju.
Comment
-
-
Nije bas tako jednostavno kao kod starijih modela. Ovde je i EGR ventil koji ima svoj hladnjak ukljucen u mali krug i jedno crevo ide sa njega u termostat. A opet,koliko mogu da vidim, sa druge strane EGR ventila ima crevo koje je povezano sa donjim crevom do glavnog hladnjaka. Tako da iako je termostat zatvoren donje crevo moze imati toplu vodu preko EGRa. Mozda bi neko strucan mogao ovo bolje da pojasni.
Comment
-
Comment