Pranje delova motora

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dieselman
    CBC Senator XXL
    • 14.11.2005
    • 833
    • tt

Urose,sredstvo je kao sto rekoh PULITON M19,proizvodjac je "Ilijak" iz Cacka,a u BG je predstavnistvo u Bakarskoj 1,kod Dusanovacke pijace.Ja koristim pakovanja od po 5l(oko 800 din).Radi na foru potapanja delova u donji sloj(radni).Najbolja kombinacija je ostaviti delove da se nagrizu pa ih onda otresti puromatom,ako su veci komadi u pitanju.Inace,moraju se odstraniti gumeni delovi jer ih naduva 2-3x.

Comment

• dranix
      CBC Senator XXL
      • 04.10.2004
      • 3079
      • Antwerpen/Belgium
      • Saab 9-3

Trihloretilen kao sto rec govori sadrzi i hlor koji je korozivan a stvarno pere masnoce i krak super. Takodje ga ne treba udisati a ni natapati da previse stoje fini delovi u njemu.
      Sto se tice pranja uopste cinjenica je da temperatura igra veliku ulogu a nije je lako primeniti kod svakog rastvaraca zbog isparavanja.
      Masine za pranje koje koriste na otpadima profesionalno imaju taloznike-filtre pa sredstvo dosta dugo traje tako da se ta metoda daleko vise isplati nego da se samo prska pa ispere i rastvarac prakticno posle jedne upotrebe baci.
      Prepravka masine za pranje sudova za tu opotrebu je ok ako se ima u vidu da peraja pumpe nisu ni od cega drugog osim od plastike kao da ona ipak nije predvidjena da rastvarac bude preterano agresivan (trihloretilen,aceton, nitro razredjivac, toluen itd.) Ne zaboravite da je deterdzent za sudove plus vruca voda isto jako dobar rastvarac.
      U trendu smo (zakonski) da sva maziva moraju da ispunjavaju norme da su "bio degradable" sto znaci da se njihovi lanci raspadaju relativno lako tzv. enzimima koje sadrze obicni deterdzenti uz pomoc povisene temperature. Hteo sam da kazem da se u profesionalnoj upotrebi ne nalaze organski rastvaraci ( u masinama) nego sredstva na bazi vode tj. rastvorljiva u vodi. Mi sami u loz ulje mozemo da sipamo deterdzent za sudove i da od njega napravimo super rastvarac to nije ni tesko ni skupo samo sto je delovanje sporije dok ga jedan nitro ili trihloretilen, aceton itd. skine ko rukom odmah. Ta sredstva su mi ok ako se skida krpom natopljenom rastvaracem ili nesto sitno i fino.
      Ovaj post samo zato da se ne mesaju jedan carb cleaner sa ostalim rastvaracima jer ni primena niti nacin primene i mesto nisu ni blizu slicni kao kad se pere recimo jedna glava motora ili spolja prasina plus motorno ulje sto se ponekad skida i velikim pritiskom plus vruca voda (ne sve naravno).
      Svi mi znamo da ce se sve razmeksati ako natopimo u naftu delove jedno 2-3 sata nego je problem sto nam posle treba "crnac" sa cetkicom koja takodje ne dospe bas u svaku supljinu pa zato se bas koriste prskalice u masinama koje izbiju masnocu iz svake rupice veoma lako i sve je ko novo. Ovo je ujedno i bilo polazno Urosevo pitanje.
      E da. Nisam vam rekao glavno. Masine za pranje delova rade tako sto rastvarac stoji a korpica (mrezica) sa delovima se vrti i tako se to mesa i ispira dok je kod masine za sudove suprotno i ima dve vrste masina. Kod jedne (obicne kucne) rotiraju nosaci brizgaca a sudovi stoje na mrezici a kod druge profesionalne za case recimo okrugli posluzavnik sa rupicama rotira ( kao u mikrotalasnoj) a nosaci brizgaca su fiksirani. Kad se taj posluzavnik izvadi iz masine case su perfektno ciste i suve. Nazalost takve se masine je jos uvek jako retko vidjaju u ugostiteljskim objektima.

Comment

• Davor
        CBC Senator XXL
        • 02.03.2005
        • 498
        • Novi Sad

Originally posted by Uros Piperski
        Koliko trazis za masinu, Davore?

Ok, deluje mi prilicno jednostavno napraviti masinu (ili prepraviti masinu za sudje ili napraviti novu koju je Davor opisao.
        Ali koja tecnost ce tako efikasno skinuti sve naslage ulja i koksa koje se hvataju na unutrasnjim delovima motora, a da moze da se koristi u masini? Nemam predstavu koji bih trosio tih sredstava za pranje koja kostaju 150-200din/litar. Verujem da bi mi za jedan ciklus pranja trebalo barem 10litara te tecnosti pa onda ispiranje vodom. Da li ona moze da se koristi vise puta? ako ne moze, ovo je vrlo skupa varijanta .
        Da li je moguce da obicni praskovi mogu da operu skorelu prljavstinu samo prskanjem rastvora i ispiranjem?
        Za cenu cemo na PP,posalji neku ponudu pa cemo se dogovoriti,za prevoz takodje jer nije BG preko sveta a u karavana staje bez problema,ne trosi toliko puno nikako,to je bas extremno sto si naveo jer ko bi prao u masini da treba da svaki put da 1500-2000din.Tacan podatak ti ne mogu dati,ali evo ti neko merilo,drugar je nosio komplet rastavljen motor od Clia 1.4 na pranje u Fenix(masinka obrada u NS-u) i izaslo je 300din,pa sad vidi,mislim da je potrosnja oko 1l-2l ali moze par puta se koristi,sto ces i sam da vidis kako skida masnocu.
        Zaboravio sam ti jos navesti da masina za pranje delova naravno ima jos i svoj tajmer i potrebno je oko 30-45min da se zagreje voda i sa zagrejanom vodom mozes oprati delove za 15min u zavisnosti od masnoce,mada ako nesto nije jako masno moze da se opere i hladnom vodom.

Comment

• srdjan_p
          CBC Senator XXL
          • 01.12.2004
          • 1915
          • ZR

Taj FAMIN *stinking* na kilometar i ne moze da izvetri kada se ispere
          Da ali je zato ubedljivo i bez sumnje najbolji, sta je sve to opralo...a izvetri dosta brzo pa ne smrdi...

Comment

• Rubi
            CBC Senator XXL
            • 06.05.2005
            • 519
            • Beograd

Samo da znate, ja sam bregastu sa otpada prao u masini za sudove, zajedno sa ostalim sudjem (ostavila mama tatu i mene same nedelju dana...), i to ni na sta nije licilo - naslage ulja su bile "ko rukom" odnete i previse dobro - na kraju se na bretastoj formirao tanak premaz vrlo fine rdje. I onda: kalodont, cetkica za zube... Pa sredstvo za pranje motora u spreju (N puta)... Pa paranoja da li to moze da se ugradi... Posle par dana odlucio sam da ipak probam, i, da kucnem u drvo (tok, tok), radi odlicno (za sad, ako je upravo nisam ubaksuzirao). Nikako ne preporucujem pranje u nemodifikovanoj masini za sudove, odnosno pranje kljucalom vodom - vodena para surovo unistave dobro odmascene metalne delove. Dobra stvar kod masina je sto cirkulisu istu tecnost - kad bi se namestila na, na primer, 50 stepeni, i da vrti istu tecnost par sati, verujem da bi to bilo super prirucno resenje.
            (\__/)
            (='.' This is Bunny. Copy and paste Bunny into
            (")_(") your signature to help him gain world domination.

http://www.flickr.com/photos/rubinjoni/

Comment

Working...
            X