overspeed .. da desava se redovno da prilikom kocenja izlecu iz brzina svi menjachi koji su malo ostrije saltani, viljucka ako se samo malo iskrivi omogucava izbacivanje iz brzine.
Nimalo retka pojava
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Neki veliki brodski motori nemaju menjac, nego kada brod treba da ide u rikverc smer okretanja radilice se promeni, dakle motor se ugasi pa se upali u suprotnom smeru, i elisa se tako vrti u suprotnom smeru, pa brod ide u rikverc.
Nizbrdo rikverc, rucna i tockovi okrenuti ka ivicnjaku. Uzbrdo prva, rucna i tockovi kontra od ivicnjaka, prvo uvek tocak nasloniti da on zaustavi vozilo pa posle ostalo, to bi trebalo da je najsigurnija varijanta. Ovo za rikverc nije glupost, ja radio to sa renoom posto se desavalo isto da pusta zub po zub u prvoj. Rucnu jedino zimi izbegavam jer mi se jednom desilo da je zaledila i to za sat ipo vremena koliko je stajao ispred kafica.
overspeed >> mogucnost je smanjena ali i dalje postoji.
Nije u pitanju pohabanost zupcanika vec razvodnog mehanizma (shaltera) interno u menjachu, svaki put kad zapne sa pokusajem brzog saltanja u brzinu na dole pomaze se mehanizmu saltera da se malo po malo dobije lufta.
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Nizbrdo rikverc, rucna i tockovi okrenuti ka ivicnjaku. Uzbrdo prva, rucna i tockovi kontra od ivicnjaka, prvo uvek tocak nasloniti da on zaustavi vozilo pa posle ostalo, to bi trebalo da je najsigurnija varijanta.
Dranix.. Ovako pise u onim propisima koje ucimo kad polazemo testove, samo sto ja nikad ne bi prvo naslonio tocak na ivicnjak, jer volim gumu
a uopšte o kom to nivopuo nizbrdice/ uzbrdice se pri?a.
je li to 30% nagib pa da menja? nije dovoljan da drži auto ?
uvek postoji ru?na, i zakretanje to?kova. to pouzdano rešenje je decenijama unazad provereno da funkcioniše bez greške.
za male nagibe do 15tak % su stariji auti ko?ili menja?em i motorom bez rizika da sami krenu (naravno u ispravnom stanju), nije valjda da su uspeli kod novih modela da pokvare tu dobru osobinu..
u prvoj brzini menja?a auto bi trebao da može da savlada uspon od oko 40-45% pokretan motorom (auto sa motorom 1200-1300 kubika)
.
valjda može taj isti motor da kompresijom i prenosom u menja?u i defierencijalu zadrži auto na 1/2 toga, na nekih 20tak % nagiba.
piše li to negde u nekom uputstvu konkretnije ?
Ne mogu baš tačno da kažem koliki je uspon, al mislim da je 30% ili više (ko je iz Užica, u pitanju je Šumadijska ul.).
Malo je tema pobegla u stranu, nemam problem da zaustavim auto, ručna mi radi dobro, al mi se čini da je pre i motor/menjač držao u mestu i bez ručne i ivičnjaka. Kada skroz zaustavim kočnicom bez pipanja kvačila (probe radi) auto ostaje u mestu, znači dalje se ne pomera (u prvoj). Neko reče da je to normalno.
Comment