Pucanje hladnjaka

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Raptor
    CBC Član
    • 11.09.2006
    • 97
    • LAS PALMAS (Jagodina)

Pucanje hladnjaka

U zadnjih nekoliko nedelja desile su mi se ?udne stvari na autu. Auto je renault safrane 2.2.
    Prvo, na auto putu mi pukne crevo za vodu. puklo je skroz po obimu kao da je nožem odse?eno.nije mi ni podigao temperaturu ni blizu crvenog polja, odmah sam stao
    pošto sam zamenio crevo, nakon nekoliko dana mi pukne hladnjak. Pukotina na plasti?nom delu dužine 4cm, odmah gde ulazi crevo koje mi je ve? pucalo u hladnjak. Zakrpim to naprsnu?e te?nim metalom, i to traje nekih 5 dana, i onda mi ponovo puca pored predhodne naprsline. krpim i to, onda mi puca zakrpa (ona od 4cm). Skidam zakrpu, kupujem drugi te?ni metal, krpim i to traje 2 sata vožnje. Danas sam nosio hladnjak u servis, zakrpili ga, i to je držalo 10 minuta i onda pukla zakrpa.
    Šta može da bude uzrok stalnog pucanja, možda veliki pritisak u sistemu?
    Šta može da bude uzrok pove?anog pritiska u sistemu za hla?enje? Primetio sam da su malo tvr?a creva za vodu, upore?ivao sam sa drugim autima. Ina?e mi auto uopšte ne podiže temperaturu (dok ne popusti hladnjak), vu?e dobro, mirno radi.
    .
    http://tabane-city.myminicity.com/
    .
    .
    .
    .
  • skaarj
    CBC Veteran
    • 25.03.2005
    • 176
    • Novi Sad

Mada nisam neki ekspert nekako mi lici da je popustio dihtung glave motora.
    *** gf AL QK \=-Q XES1 ***

Comment

• KdF
      CBC Senator
      • 06.12.2004
      • 242
      • Beograd

Sigurnosni ventil koji regulise pritisak u sistemu se obicno nalazi u cepu hladnjaka (ako ga ima) ili u cepu kompenzacione posude. Normalan (nad)pritisak u sistemu obicno iznosi oko 0.5-0.6 atmosfera.

Comment

• Eon
        Moderator
        • 10.03.2005
        • 4225
        • Beograd-NBG-44
        • Superb 2.0 4x4 DSG

Cudno, ali prvo promeni cep na prelivnoj posudi, mozda se ventil napunio sa kamencem... A onda nazalost, sledece je glava...
        Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
        Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Raptor
          CBC Član
          • 11.09.2006
          • 97
          • LAS PALMAS (Jagodina)

Menjao sam poklopac posude i opet isto.
          najve?a je fora, što mi je menjan dihtung glave oktobra prošle godine. I kako sam skontao kasnije menjan je bez razloga, zbog pogrešne dijagnoze.
          Sutra nosim hladnjak na reklamaciju (možda je loše zakrpljen), pa ako ponovo pukne zamena dihtunga ne gine.
          .
          .
          .
          .
          .

Comment

• Srdjan
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 2416
            • Bajina Basta/Beograd

Pa ako ti non stop puca onda ce ti puci opet... Proveri ti opet sa drugim cepom ali najverovatnije je tu dihtung otisao...
            Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• dexony
              CBC Veteran
              • 02.06.2007
              • 182
              • Beograd

Cep manje vise ali ali otisao ti je dihtung glave motora,nabija ti kompresiju u vodeni prostor pa ti zato pucaju creva i hladnjak. Dali si kojim slucajem posle zamene dihtunga glave isao posle 2000km na ponovno dotezanje glave. Ako nisi to je greska ili su ti stavili jako los dihtung pri zameni. Za delove se obrati Filipu u auto bazaru.Pozdrav
              CIVIC COUPE

Comment

• astrafan
                CBC Senator
                • 08.05.2005
                • 221
                • BG - PA

mani nije dizao temperaturu... hladnjak procureo, al bio je krpljen tako da sam nov kupio, promenio cep, al stalno je nabijao pritisak u sistemu, i na kraju Glavu sam skinuo... i sutra ce da mi je donesu, pa cu na tenane da je sklopim....

inace zveknuo mi je dihtung na 4 cilindru....

sta ces zivot ide dalje...

a sto se tice tvog problema, cverujem da je glava... verovatno nije odradjena kako treba... ili je samo dihtung promenjen...

pokusaj jos sa termostatom... mozda ne otvara dobro, mozda glavi...
                .. just fun, nothin more..

Comment

• Raptor
                  CBC Član
                  • 11.09.2006
                  • 97
                  • LAS PALMAS (Jagodina)

Zamenjen dihtung glave. Video sam dihtung, malo je tamniji na jednom delu metalnog prstena na ?etvrtom cilindru (majstor kaže tu je crko dihtung).
                  Sve je namontirano i auto je izdržao od majstora do moje ku?e i hladnjak ponovo puca!
                  Ju?e sam zakrpio hladnjak i vozio se pola sata, creva su ponovo tvrda i samo sam ?ekao kada ?e da mi pukne hladnjak. Nisam dugo ?ekao.
                  ?uo sam se sa majstorom i trebam da mu odvezem auto na "ekspertizu".

Šta sad? Šta bi moglo sad da bude u pitanju? Simptomi su isti kao i pre zamene dihtunga. glava je poravnata (valjda, on je nosio na obradu), ja stvarno nemam ideju šta bi mogao da bude uzrok.
                  .
                  .
                  .
                  .
                  .

Comment

• dexony
                    CBC Veteran
                    • 02.06.2007
                    • 182
                    • Beograd

Ako ima mokre kosuljice(hilzne) moze da se desi da je od pregrevanja na 4 cilindru potonula hilzna pa ti zato dize temperaturu i nabija pritisak, ali za svaki slucaj isperi sistem nekim cistacem izvadi termostat i sipaj ali OBAVEZNO ANTIFRIZ G 11 ili G 12 oni ti kljucaju na 120 stepeni. Dobro ozraci sistem da ti ne ostane ni trun vazduha. Izvestavaj
                    CIVIC COUPE

Comment

• Raptor
                      CBC Član
                      • 11.09.2006
                      • 97
                      • LAS PALMAS (Jagodina)

majstor je danas skinuo glavu da proveri da nije loše namešten dihtung. Ovaj dihtung nije probio nigde, izgleda kao nov (i jeste nov, star 3 dana). Nema vidljivih ošte?enja glave, golim okom nije uspeo ništa da prona?e. Stavljen je novi dihtung i opet naduva creva. Njegova konstatacija je da je glava negde naprsla, mala pukotina koja se sa pove?anjem temperature malo raširi i pusti kompresiju u vodeni prostor. Pošto kod mene nema ure?aja za ispitivanje glave, ostalo je da se raspita ko to radi u okolini.

E sada hronologija doga?aja na mom autu:
                      -april 2006. kupio sam auto, na njemu posuda za vodu je bila probušena, rupica kao igla gde je izbijao pritisak.
                      -auto sam normalno vozio do 29. aprila 2007. kada sam zamenio posudu za vodu. (tu sam se izgleda zajebao)
                      -26. juna posle manje od dva meseca, puca mi crevo za vodu
                      -2. jula puca hladnjak
                      posle toga hlasnjak nije mogao da izdrži duže od 2 sata vožnje.

Ve?eras menjam posudu, stavljam staru sa rupicom. Pa nek tera dokle može.
                      Šta može da se desi motoru ako nema dovoljni pritisak u sistemu za hla?enje?
                      .
                      .
                      .
                      .
                      .

Comment

• vega
                        CBC Senator XXL
                        • 21.02.2006
                        • 324
                        • Beograd

Bez pritiska ce kljucati voda. A ti to neces znati...
                        Ako nije do dihtunda onda je porozna glava i nesto mi se cini da nikakav izbor nemas osim da se ona jos jednom skine i ispita/zameni
                        ... and then the damn thing gone wild!

Comment

• vujke
                          Admin
                          • 29.09.2004
                          • 1673
                          • Mladenovac
                          • Daewoo Lanos 1.5SX

Pomenuo si da je glava bila na obradi, hidro test nije radjen?
                          while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• Raptor
                            CBC Član
                            • 11.09.2006
                            • 97
                            • LAS PALMAS (Jagodina)

Nije ra?en hidro test, radionica koja je obra?ivala glavu nije imala aparaturu.

Vratio sam staru posudu, pritisak izbija iz rupice na posudi, creva se ne naduvaju,, auto mi ide normalno. Danas sam prešao oko 30km.
                            Ina?e, od kupovine auta do promene posude prešao sam oko 15000km, bez ikakvih problema (osim što mi je crko termostat).

U posudi sada postoji neki pritisak, nije kao kada je odvijen poklopac. Stalno se ?uje pištanje na pukotini, i kad odvijem ?ep postoji reakcija.

Ne isplati mi se da ponovo skidam glavu samo da bi je proverio. To košta oko 100? (sa dihtungom i obradom). Moram prvo da na?em drugu glavu, pa tek da idem u skidanje, a i hidro test košta, ne bih više da bacam pare.
                            A i ovako ide, pa neznam da li uopšte da menjam glavu.
                            .
                            .
                            .
                            .
                            .

Comment

• Srdjan
                              CBC Senator XXL
                              • 30.09.2004
                              • 2416
                              • Bajina Basta/Beograd

Tako je verovatno razmisljao i prethodni vlasnik, pa je razbusio posudu i prodao auto... Po meni vozis neispravan auto u ne bih se usudio nigde dalje da odem sa njim.. Za lokalnu voznju je verovatno ok...
                              Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

Working...
                              X