Pregrevanje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • bozam
    CBC Član
    • 12.09.2005
    • 39
    • NS

Pregrevanje

Zdravo svima.
    Vozim auto Lancia Dedra 2.0. Pre mesec dana preskoči zupčasti i nastane havarija. Oteram ja auto kod majstora i on promeni kaiševe, španere uradi glavu motora, sipa i antifriz nov i tako dalje. Prilikom preuzimanja auta mi kaže da nemam termostat (neznam kako je to moguće al ajd) i da je stavio karton na hladnjak kako bi auto brže dostigao radnu temperaturu jer su ipak bili hladni dani.
    Do prošle nedelje sve je bilo ok, međutim jedan dan krenem do Rume i negde malo pre venca primetim da diže temperaturu ko nenormalan (oko 110), stanem i podignem haubu i skontam da zviždi i šišti sa svih strana, creva vruća a eksp.sud nisam smeo ni da otvorim. Naravno odmah mi je bilo na pameti da skinem onaj karton. Ventilator se nije ni upalio a jedna strana hladnjaka vrela dok je ona druga hladna. Nakon toga sam nastavio sa vožnjom i činilo mi se da je sve bilo uredu osim što je preko venca temperatura bila oko 100C, ali se ipak nije pregrevao.
    Sutradan oteram ja auto kod drugara koji radi struju i ustanovi da je sa strujom sve u redu, takođe je i prespojio neku žicu tako da ventilator radi non-stop odmah nakon davanja kontakta. Posle smo oterali kod jednog njegovog drugara da proba da skine i produva hladnjak (ko zna šta su oni 'majstori' kad su menjali antifriz). Međutim ni to nije pomoglo, auto na leru i dalje nije palio ventilator iako je trebao da se upali. Pitanje je: da li je možda nešto drugo u pitanju a ne hladnjak, ipak je rađena glava motora i ostalo.
    Pomagajte molim Vas!!!
  • Kenno
    CBC Senator XXL
    • 21.08.2006
    • 460
    • Zenica, BiH

Staviti odgovarajuci termostat i termoprekidac(koji pali ventilator) za taj motor, pa onda dalje gledati sta bi moglo biti ako se ne popravi stanje.
    Mora imati termostat, ako je neispravan(ne zatvara ili ne otvara) stavi se novi, karton nije nikakvo rjesenje. Kakvih "majstora" ima....
    PS
    Provjeri i kolicinu antifriza....

Comment

• supic dejan
      CBC Veteran
      • 11.07.2006
      • 146
      • Novi Sad

proverite da li sistem u sebi sadrži vazduh, pa iz tih razloga se hladnjak neravnomerno zagreva.

Comment

• bozam
        CBC Član
        • 12.09.2005
        • 39
        • NS

Termoprekidač je zamenjen novim, tako da nije do njega. Kako da proverim ima li vazduha u sistemu? I kako ga izbaciti?

Comment

• Vlada_nbgd
          CBC Senator XXL
          • 11.09.2005
          • 1066
          • Novi Beograd/Topcider
          • ford focus sport pack

Idi kod bilo kog normalnog majstora da ti ozraci sistem,to je posao od 5 minuta.Ako i posle toga hladnjak bude neravnomerno zagrejan obavezno ga menjaj.Vremenom je postao porozan i verovatno ima dosta taloga samim tim su mu i celije zapusene sto je razlog slabog hladjenja motora...
          FORD FOCUS 1.6 16V SPORT PACK 2008god. LPG

Comment

• bozam
            CBC Član
            • 12.09.2005
            • 39
            • NS

Dal to ozračivanje sistema podrazumeva skidanje hladnjaka? Mislim da je majstor mog drugara to radio.
            Sad sam se setio da je prilikom preuzimanja auta (od majstora koji je radio glavu) ventilator radio, ipak oni su neposredno pre toga menjali antifriz. Pre popravke nisam imao problema sa hladnjakom, osim što je auto sporije postizao radnu temperaturu, a to je verovatno zbog toga što nemam termostat.

Comment

• SrdjanV
              CBC Veteran
              • 28.03.2005
              • 137
              • Raska

Ozracivanje ne podrazumeva skidanje hladnjaka

Comment

• Dragan
                CBC Veteran
                • 18.09.2005
                • 184
                • U blizini Novog Sada

Oteraj auto kod pravog majstora.Neki automobili ne mogu da rade bez termostata. Mozda ti Lanca spada u tu grupu.

Comment

• dranix
                  CBC Senator XXL
                  • 04.10.2004
                  • 3079
                  • Antwerpen/Belgium
                  • Saab 9-3

Kako nemas termostat?
                  Reci nam sta ti mislis da je termostat?
                  Izgleda mi kao da mislis na termo prekidac za ventilator a to NIJE termostat.
                  Auto nije bojler, TA pec ili pegla.

Comment

• bozam
                    CBC Član
                    • 12.09.2005
                    • 39
                    • NS

Znam tačno na šta misliš, ne brkam te dve stvari. Majstor mi reče da nema termostat, ali da može bez njega (bar zimi) a termoprekidač je promenio moj drugar koji radi struju pošto je prvo na njega posumnjao.
                    Letos sam kod istog majstora menjao dihtung glave, jel moguće da je zaboravio da vrati termostat ako se u opšte skida, mislim nisam primetio značajnije promene u radu motora osim što po hladnijem vremenu se sporije greje od tada.

Comment

• Syncmaster
                      CBC Veteran
                      • 02.02.2006
                      • 153
                      • Zrenjanin

Prvo termostat ti služi da motor brže dostigne radnu temperaturu i da uvek bude u granicama normalne za vožnju, znači negde oko polovine.

Kada nema termostata motor se sporije greje jer voda cirkuliše kroz ceo sistem pa i hladnjak, a ovako termostat blokira cirkulaciju vode kroz hladnjak i voda cirkuliše samo kroz mali hladnjak kabine i bloka motora do dostizanja određene temperature kada se otvara termostat i pušta deo vode u hladnjak koja se hladi.
                      Ako nemaš termostat pitam se kako ti motor uopšte i drži tempearturu u granicama normalne za vožnju jer bi u tom slučaju motor radio u pothlađenom režimu.

Uf, ala sam ga sročio ovako laički...

Comment

• SrdjanV
                        CBC Veteran
                        • 28.03.2005
                        • 137
                        • Raska

Srocio si ekstra...Takav motor bez termostata ne moze da drzi normalnu temperaturu,bar u normalnoj voznji

Comment

• dranix
                          CBC Senator XXL
                          • 04.10.2004
                          • 3079
                          • Antwerpen/Belgium
                          • Saab 9-3

Ako je hladnjak dobro zapusen moguce je da odrzava kakvu-takvu radnu temperaturu ali znatno teze sada kad je zima i kad se auto krece.

Comment

• Syncmaster
                            CBC Veteran
                            • 02.02.2006
                            • 153
                            • Zrenjanin

Jedino ako ga je punio staklenom vunom

Comment

• Eon
                              Moderator
                              • 10.03.2005
                              • 4225
                              • Beograd-NBG-44
                              • Superb 2.0 4x4 DSG

Nov termostat i termodavac, pa odzracivanje sistema...
                              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

Working...
                              X