Ventilator kasno pali!?!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Uča
    CBC Veteran
    • 24.01.2008
    • 168
    • Kruševac

Re: Ventilator kasno pali!?!

Već sam se danas čuo sa drugarom koji drži autootpad - od kog sam kupio hladnjak. Trenutno nema hladnjak od 1.6i ali očekuje za nekoliko dana da mu stigne neki auto pa ću da zamenim hladnjak. Voleo bih da mi neko kaže da li na ovaj kadett 1.6i može da ide hladnjak od 1.8 ili 2.0 ili od nekog drugog auta? Opet po nekoj mojoj logici bolje je da hladnjak bude veći nego manji. Lakše će da rashladi. Valjda?
    Prvo: Ja sam uvek u pravu. Drugo: I kad nisam u pravu poštuje se prvo pravilo

Comment

• legenda
      CBC Senator XXL
      • 28.03.2009
      • 1345
      • Beograd

Sve moze da se nabudzi,ali to ne znaci da ce bolje da radi...ja bih ostao u fabrickim preporukama...stavi antifriz g12 crveni opelov

Comment

• Uča
        CBC Veteran
        • 24.01.2008
        • 168
        • Kruševac

Ma ja ne bih da ništa budžim nego pitam koji može da legne kao **** na nošu i da se priključci slažu.

Comment

• miskovolvo
          CBC Veteran
          • 22.02.2010
          • 171
          • Aleksinac

Pa nadji onda Tec Doc pa vidi koji model nosi hladnjak kao tvoj,sve ostalo sto radis je vezbanje slucajnom metodom,pa sta upali,pazi samo da ne sj....es motor

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Originally posted by Uča
            . Voleo bih da mi neko kaže da li na ovaj kadett 1.6i može da ide hladnjak od 1.8 ili 2.0 ili od nekog drugog auta? Opet po nekoj mojoj logici bolje je da hladnjak bude veći nego manji. Lakše će da rashladi. Valjda?
            Rashladni sistem ima samo jednu funkciju da održi motor u zadatim vrednostima za najbolji rad. Nije dobro ni ako je predimenzioniran ni ako je manji. Obzirom da nisi radio ništa na motoru što bi tražilo povećan protok ili bolje hladjenje, neće biti dobro ako staviš veći hladnjak. Radiće na manjoj temperaturi nego što je potrebno.

Ako je cirkulacija dobra (pumpa) nema potrebe za većim hladnjakom. Isto tako en valja ni manji sem ako je mnogo savremeniji od starog po pitanju odavanja toplote preko ćelija hladnjaka. Odredjena toplota koju daje motor se hladi preko odredjene površine ćelija na hladnjaku. Debljina hladnjaka odredjuje površinu hladjenja. 12 mm nije malo gledano na ukupnu površinu hladnjaka.
            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Uča
              CBC Veteran
              • 24.01.2008
              • 168
              • Kruševac

Bio bih najsrećniji kad bi ovih dana stigao 1.6i pa da lepo stavim njegov i ne razmišljam više. Dotle, opreznost u vožnji (kontrola) i ništa drugo.

Comment

• zoranbg
                CBC Senator XXL
                • 23.03.2005
                • 4098
                • Rooster's Hill , Beog
                • Grande Punto 1.2

Postoji PET modela hladnjaka za benzinske motore na Kadettu E ... pogledaj prema oznaci motora koji jos motori koriste isti hladnjak kao tvoj.
                Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Uča
                  CBC Veteran
                  • 24.01.2008
                  • 168
                  • Kruševac

Nešto opet mozgujem. Da nije termodavač pobrljavio pa pokazuje lažnu temperaturu. Do tog zaključka dolazim jer ventilator kasno pali (po onome što kazaljka pokazuje), a može da se desi da je temperatura normalna, a kazaljka pokazuje drugačije. Da je ovo zaista prava temperatura vode, ventilator bi morao duuugo da radi dok ne obori temperaturu, a on se isključije posle 15 sekundi. Zašto bi se on isključivao ako nije oborio temperaturu. Izgleda da je temp. u redu, a da ne valja termodavač (davač temperature) na usisnoj grani. Ima li logike u ovome?

Comment

• legenda
                    CBC Senator XXL
                    • 28.03.2009
                    • 1345
                    • Beograd

Ima logike...da nisi menjao slucajno instrument tablu

Comment

• dejjan
                      CBC Član
                      • 21.07.2007
                      • 19
                      • BG
                      • Alfa Romeo 147

tanji hladnjak i manje tečnosti u njemu ukazuje i na moguću manju propusnu moć
                      za vodu koja cirkuliše - to potvrđuje i ovo št kažeš da problem nestaje kada brže vozi.
                      Manji protok vode između motora i hladnjaka znači i veću razliku temperature između
                      ta 2 dela jer kad motor pređe 90 u hladnjak tek tada stiže dovoljno vruće vode da bi
                      termoprekidač došao do temperature na kojoj uključuje ventilator.

Comment

• legenda
                        CBC Senator XXL
                        • 28.03.2009
                        • 1345
                        • Beograd

@Dejjan mozes li da pojasnis malo,sta to konkretno znaci...motor prilikom brze voznje radi na visoj temperaturi konstantno...motor brze dostize 90 c ili sta se ustvari desava...termicki prekidac se pali na 92 c...nije mi bas najjasnije

Comment

• dejjan
                          CBC Član
                          • 21.07.2007
                          • 19
                          • BG
                          • Alfa Romeo 147

Zbog slabijeg protoka vode kroz ovaj hladnjak pretpostavljam da je veća
                          razlika u temperaturi između motora i hladnjaka tj. toplota sa motora ne može
                          da se odveded dovoljno brzo ako je pumpa na manjem broju obrtaja i auto ide sporije.

Comment

• Uča
                            CBC Veteran
                            • 24.01.2008
                            • 168
                            • Kruševac

Koliko sam razumeo , Dejjan hoće da kaže da je glavni razlog manja količina vode u hladnjaku.
                            Legenda, nisam dirao tablu. Nije do nje. Sad kad pogledam i proanaliziram svaki post - sve ima neku logiku. Nemam pojma šta ću da uradim. Samo se nerviram.

Comment

• legenda
                              CBC Senator XXL
                              • 28.03.2009
                              • 1345
                              • Beograd

Ventilator pali,auto ne moze da se pregreje i nemoj da se sekiras...ne dize ti ne znam koliko...5 stepeni gore,dole,kao da je bitno...kad im stigne od 1.6 ti ga zameni,a do tada pun gas

Comment

• tomamega
                                CBC Senator XXL
                                • 19.03.2009
                                • 715
                                • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                                • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Ne bih ja baš rekao da može slobodno da vozi. Ipak je taj motor konstruisan da radi na određenoj temperaturi, i ako duže traje vožnja na povišenoj temp naravno da može doći do svakakvih oštećenja. Već je rečeno da postoji razlog zašto takav i takav hladnjak ide u takav automobil, što važi i za sve druge delove. Znači, uzeti originalan hladnjak i završena stvar. Nema tu mnogo mozganja...

Comment

Working...
                                X