Kako da znam, sta je fabrika preporucila u vezi pritiska u gumama, automobil iz potpisa. Ko uopste propisuje koliki treba da bude pritisak u pneumaticima, fabrika automobila ili proizvodjac guma? Sta kad se promeni dimenzija fabricke gume? Hocu ovih dana da menjam gume, a mozda padne i azot u njih, pa da znam sta je fabricka preporuka. Drugo pitanje, da li treba da sve 4 gume imaju isti pritisak ili treba da se razlikuju prednji par od zadnjeg para? Trenutno su gume 185x65r14 i naduvane na 2 bar.
Pritisak u gumama?
Collapse
X
-
za fabricku preporuku pritiska zavisno od opterecenja vozila pogledaj ili sa unutrasnje strane poklopca gde sipas benzin (ima obicno nalepnica, standardno) ili u uputstvu za upotrebu auta/ u knjizici.
prednje i zadnje gume se razlicito pumpaju, takodje razlicito zavisno od dimenzije, pa razlicito od tipa (zimske M+S za 0,2 vise), zatim razlicito se pumpa zavisno od puta kojim se vozis (za autoput se vise pumpaju), itd...
ako nemas na nalepnici sve podatke, pogledaj sajt tigarmh.com, pa skini tabelu sa pritiscima za skoro sve moguce modele auta.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
-
-
luka1
Pozdrav za drusto
Tko je u pravu kada je pritisak u gumama u pitanju/ fabrika ili proizvodac guma ??????????????????
Znate li da guma ima unutarnju povrsinu od 0.7m/2 pa do 1.5m/2
pa kad pomnozite sa 2 bara ispada da se radi o velikom pritisku na 1 cm/2
(1m/2 =1000cm/2x2bara=2000kg na tu povrsinu .
Pozdrav Luka1Pozdrav za staro drustvo
Comment
-
-
Originally posted by Darko_NSbash nesto diskutujem sa drustvom posto u zastavinom uputstvu pise
da se prednje gume pumpaju na 1.6, vulkanizeri pumpaju na 2.0
ko je tu u pravu ???????????To date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Comment
-
-
Re: luka1
Originally posted by luka1Pozdrav za drusto
Tko je u pravu kada je pritisak u gumama u pitanju/ fabrika ili proizvodac guma ??????????????????
Znate li da guma ima unutarnju povrsinu od 0.7m/2 pa do 1.5m/2
pa kad pomnozite sa 2 bara ispada da se radi o velikom pritisku na 1 cm/2
(1m/2 =1000cm/2x2bara=2000kg na tu povrsinu .
Pozdrav Luka1Lancia Kappa 2.0 20v
Comment
-
-
Evo ti primer pa izracunaj za svoje gume:
Ako je fabricka dimenzija 185/65/14 i fabrika preporucuje 1.9 Bara (28 PSI) onda:
195/55/15 = 2.18 Bara (32 PSI)
205/45/16 = 2.45 Bara (36 PSI)
Pravilo je da za "tire plus sizing"(kada smanjujes profil gume i povecavas precnik felne a ukupni precnik tocka ostaje +/- isti), pritisak se menja za +/-0.28 bara (4 PSI).
Znaci kreces od fabricke dimenzije i gledas za koliko si uzeo siri i nizi profil gume.
Ako je fabricka (ono sto je na nalepnici u kolima-u natkasni) guma 185 gledas koliko je Bara preporuceno
Posle toga uzimas gumu 195 i dodajes 0,28Bara
Posle toga uzimas sirinu 205 i dodajes jos 0,28 Bara na prethodni rezultat
I tako dalje.....Boost or bust...
Comment
-
-
Otkud ti to da je za moj auto 1.9bar potreban pritisak u gumama? Ili si to rekao uopsteno? Ne mogu nigde na netu da nadjem manual za moj auto, ili nisam dobro trazio. Koje web stranice koristite za download manuala za svoje ljubimce?Lancia Kappa 2.0 20v
Comment
-
Comment