Kada ses pojavi luft izmedju letve i zupcanika, nema podesavanja.
na Cam Gear i TRW letvama se podesava taj luft, fabricki predvijdena procedura. kod TRW zakretanjem posebnog "srafa" a kod Cam Gear izmenom podloski po debljinama (ima 5 mera debljine i njihova kombinacija).
nemogu da se setim, cini mi se da i na ZF letvama moze da se podesava zazor.
brick, da li ti se desilo nekad da ti velika neravnina ili kamen pomeri volan ili ga cak istrgne iz ruku, a prilikom voznje pravo, a ne aksijalnog udarca? Meni jeste... Kada tocak dobije udarac u radijalnom pravcu (sa prednje strane, na primer), okrece se oko svoje (skoro) vertikalne ose i ipterecuje letvu volana preko spone. Znaci mislim da je letva opterecena i pri radijalnom opterecenja, doduse mnogo manje nego pri aksijalnom.
RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.
upravljacki mehanizma ne nosi tockove, niti ima ikakva naprezanja koaj potciu bilo od prednjeg vesanja bilo od puta po kojim se vozi. razlgo je jednostavan- letva nema direktnog kontakta sa tockovima pa time niti bilokakvog uticaja puta.
Po toj prici onda nema razlike da li auto vozimo makadamom, po krivinama ili auto putem, natovaren ili prazan, nego je ono sto haba letvu iskljucivo pomeranje volana od strane vozaca. Krajevi spona preko kojih upravaljamo prenose sve sile i vibracije na letvu bas u aksialnom pravcu, pa kada vozimo recimo putem u kome su utisnuti kolotrazi od autobusa i kamiona, zar se to ne prenosi na volan. Kraj spone ima oblik kugle, i ta kugla sabira sve te sile i vibracije. Sve ono sto osetis na volanu je upravo aksialna sila koji je letva primila i prenela na volan u deset puta slabijoj varijanti. Sta mislis zasto krajevi spone riknjavaju iako nemaju ulogu vesanja nego samo upravljanja. A udarac u tocak sa strane o kome pricas izaziva lom, ali na svu srecu prvo sve ostalo treba da se polomi na vesanju pa uz to i letva i to obicno je kuciste to sto puca pri udesu (naravno, pokrivi se spona i kraj spone).
Sto se tice zazora izmedju letve i zupcanika, on se steluje pri sklapanju letve i pri remontu kad su u pitanju distans sajbne o kojima pricas a za taj sistem sa mehanizmom ne znam, ... verovatno isto jer i tu mozes smanjiti zazor, ali ako ostane zazor u biksni letve opet nista.
servo letve su uvedene 50tih godina, opcija su 60tih godina a standard vec tokom 70 tih u serijskim autima
da desilo se milion puta. radijalno opterecenje ide na sponu i prednje vesanje tocka- kugle, silent blokove, viljuske, amortizer ako je noseci element, stabilzator i tek kada svi ti elementi izadju iz radnog opsega i dostignu limit sledeci element na udaru je letva volana.
inace letva volana ne bi izdrzala jednu voznju po kaldrmi jer bi stalno trpela radijalne udarce. mislim da je upravo zato i postavljena dvodelna spona od letve volana do tocka a sa time su moguca jako velika elasticnost tocka a da uopste ne utice na samu letvu.
recimo kod terenaca koji imaju letvu volana pomeranja tocka po vertikali i oko vertikale su daleko veca nego na putnickom autu a opet se zanemarivo malo prenosi do same letve.
inace ne vidim drugu svrhu postojanja visedelnih spona i 2 zgloba umesto jedne direktno od letve do samog tocka.
mozda gresim, ali nikada nisam video letvu da je uzrok ostecenja prelazak preko kamena ili slicno pri bilo kojoj brzini.
Po toj prici onda nema razlike da li auto vozimo makadamom, po krivinama ili auto putem, natovaren ili prazan,
po toj prici nema razlike a u praksi znamo da vozimo pri svim tim pomenutim nacinima, a opet letvu ne menjano svaki put u servisu kada menjamo ulje. a ne postoji ni nesto sto bi podsecalo u odrzavanju letve tipa zamena na xx.000 km ili xx meseci ili bilo sta slicno.
najnormalnioje letve izdrzavaju i po milion km bez problema i uz makadam, kocku, krivine, auto put, prazan ili pun...praksa pokazuje.
Kraj spone ima oblik kugle, i ta kugla sabira sve te sile i vibracije. Sve ono sto osetis na volanu je upravo aksialna sila koji je letva primila i prenela na volan u deset puta slabijoj varijanti. Sta mislis zasto krajevi spone riknjavaju iako nemaju ulogu vesanja nego samo upravljanja.
hm, zar nema izmedju kraja spone kao elementa sa kuglom jos jedne spone sa takodje elementom kugle. upravo te 2 kugle i sluze da aksijalne sille razloze na aksijalni i radijalni deo, pri cemu radijalni deo je taj koji se deflekcijom "bori" sa udarima i vibracijama koje stvara tocak u radu.
mislim da krajevi spona prvi riknjavaju jer su namerno napravljeni da budu oslabljeni element upravljackog mehanizma, onaj osigurac- deo koji se prvi potrosi primanjem udaraca i time stiti sledecu sponu (koja crkava kao seldeci element) i na kraju se time stiti sama letva kao najskuplja komponeneta upravljanja.
znam jedino da su letve volana kojima je kuciste (ili cilindar i klipovi) od aluminijuma kraceg radnog veka nego one letve koje imaju cilindar od celika, po pravilu.
mislim da kraj spone ima i ulogu amortizera u upravljacu jer promenom ugla preusmerava sile vektorski i umanjuje aksijalnu komponentu na tacno nuznu za prenos informacije do volana i vozaca.
otuda i ona zapazanja kako neki auto ima bolji osecaj puta na volanu, a neki losije prenosi tu informaciju. i sama letva i njen prenosni odnos ima takodje ulogu, sta preteze i koliko ne znam ovako napamet..
Bile su standard 70' ali u kojoj klasi?
naravno najskupljoj, i u AMerici sire u upotrebi.
samo kazem da tehnicki gledano servo letva nije nikakva novost i iskustva ima toliko da nema tajni u njihovom odrzavanju, manama, prednostima, i slicno.
da dodam, isto kao i klima uredjaji u autima, koriste se vec decenijama u raznim varijantama a to sto nam pricaju merketing i trgovci kako je to neko tehnolosko cudo, maltene izumi da kao poklanjaju nesto velicanstveno meni lici na prodavanje magle.
ako se neki model auta prodaje u klimi gde je leti preko 30C mora i treba serijski da ima klimu na isti nacin kao sto auto koji se prodaje tamo gde ima zime ispod +5C mora i treba da ima grejanje kao standardnu opremu.
ne vidim da obicna i nuzna oprema za bezbednost voznje i komfor putnika ima neku specijalnu i cudnovatu vrednost na nacin kako se to sugerise.
Sitne neravnine potiskuju tocak na gore, i u tom slucaju nema opterecenja letve. Ako je neravnina veca, npr. veliki kamen u offroad voznji, onda se veci deo radijalne sile prenosi na letvu.
Barem ja to tako kapiram
RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.
Krajevi spone (i levi i desni) su menjani pre mesec dana, kao i solje amortizera. Pre njihove zamene se culo neko lupkanje u tockovima.
Sada samo postoji luft u volanu koji se narocito primecuje pri vecim brzinama, gde tockovi ne reaguju na vreme nego treba da juris volanom gde hvataju tockovi.
Na reglazi sam primetio da mi je desna manzetna na letvi bila spala, a da je leva manzetna na letvi imala malu naprslinu i da iz nje curi ulje. Ko zna koliko km sam presao tako.
letva ispustila dusu, cim crkne manzetna iscuri ulje letva ostaje bez podmazivanja, pojede se i gotova je. to se sve desi za oko 500km voznje ili 10tak dana, vec pocinje da bude osetno da se nesto desava.
jedini lek je generalna popravka upraljackog sklopa- letva spone, krajnja spona i podesavanje svih uglova.
lezaj opruzne noge (tzv soljica) je nesto tolerantnija ali i to ako se pojavi zazor i cuje se treba menjati najkasnije za mesec dana pre nego se raspadne prednji trapa kompletno.
cim se pojavi lupkanje zazori su vec ogromni, a sile se bez ogranicenja prenose kao da neko macolom ili pneumatskom busilicom udara o elemente vesanja. te sile su po nekoliko tona a kada jedan element strada on povlaci za sobom i sve ostalo.
nevezano za konkretan auto i slucaj letve, sto se vise odlaze i ceka troskovi popravke se drasticno umnozavaju.
jedan element koji nije tako kritican za hitnu zamenu je recimo krst kardana- on trpi dugo povecane zazore i lupkanje.
Sitne neravnine potiskuju tocak na gore, i u tom slucaju nema opterecenja letve. Ako je neravnina veca, npr. veliki kamen u offroad voznji, onda se veci deo radijalne sile prenosi na letvu.
Upravo to, jer ne postoji idealan slucaj. Svaka neravnina, kamen, rupa na putu, izazvace radijalno pomeranje tocka, delovace amortizer , opruga, ali upravo zato sto vektorski nijedna sila nije idealno radijalna, nego ima i svoj aksijalni deo, delovace preko kraja spone na letvu. Na volanu cemo osetiti samo "lupam" deseti deo te sile. Pa kad natovarimo auto, nije li on malo tezi na volanu? Znaci nije stvar samo u tome da letva bude dobro podmazana, nego zavisi i od uslova eksploatacije, sto pokusavam od pocetka ovog threda da kazem.
urose ne znam koliko se prenosi ali znam da letve traju obicno koliko i auto, odnosno pre crkne motor i pojede se od korozije limarija nego sto dodje letva na red. e sada kako su konstruisali da sve to izdrzava mislim kao sklop upravljackog sistema svezajedno ne znam, jedino da se vrlo mali zazor kada nastane vrlo brzo povecava i obicno nema popravke vec samo zamene delova.
ali, sve letve su jako osetljive na udarac u tocak, tj felnu sa boka posto nisu predvidjene da primaju aksijalni udar vec samo da upravljaju lagano tockove.
shmrtz, to mi se dogodilo prije par tjedana....sad moram u austriju po novu letvu. kod kocenja volan mi trza kao da imam nebalansirane felge. nemam lufta ali njusim da sam i lafetu (kontra strana od udarca) sahranio. skripi mi kad sporo vozim i kad naletim na neravninu.
"Your eyes look a little red son... have you been hitting VTEC??"
Uradio sam danas reparaciju letve volana u servisu Arsenijevic u Obrenovcu i platio 200E (demontaza, reparacija i ponovna montaza - rad oko 3h). Posle reparacije u letvi vise uopste ne postoji lufta.
Inace bili su crkli neki semerinzi u jos neke "gumice" u letvi. Na metalnim delovima, puzu i zupcima nije bilo tragova ostecenja.
Siguran znak da je letva zrela za reparaciju je kad pocne da curi ulje iz nje. Ako su manzetne zauljene, a motor nigde ne pusta ulja, skoro da je sigurno da ulje izlazi iz letve.
Takodje, ako manzetne pocnu da spadaju same od sebe, znaci da ih ulje koje, pod pritiskom, izlazi iz letve izbija i to je jos jedan znak da treba uraditi remont letve.
Garancija na remontovanu letvu je godinu dana.
Brick manzetne ne drze ulje da ne curi napolje. Pritisak u letvi je 50-120 bara. One sluze da prasina ne bi ulazila unutra. Ako se pojavi ulje na njima znaci da nesto unutra nije uredu.
Inace bili su crkli neki semerinzi u jos neke "gumice" u letvi. Na metalnim delovima, puzu i zupcima nije bilo tragova ostecenja.
gumeni delovi i semerinzi ne uticu nimalo na zazor/luft letve i oni se standardno i lako menjaju, ali to nije reparacija letve u pravom smislu.
ako sama letva, i na zupcima nema tragova ostecenja onda to znaci da je samo podesen zazor na letvi bez ikakve zamene delova- popravke, reparacije, kako bi vec nazvali.
Siguran znak da je letva zrela za reparaciju je kad pocne da curi ulje iz nje. Ako su manzetne zauljene, a motor nigde ne pusta ulja, skoro da je sigurno da ulje izlazi iz letve.
Takodje, ako manzetne pocnu da spadaju same od sebe, znaci da ih ulje koje, pod pritiskom, izlazi iz letve izbija i to je jos jedan znak da treba uraditi remont letve.
posto vidim da ima lutanja, manzetne i sama letva nemaju nikakve veze sa motorom niti uljem motora. kada ulje udje u manzetnu to znaci da je letva vec odavno ispustila dusu, i da je lose radila mnogo pre toga.
ulje koje se nadje u manzetni nije pod nikakvim pritiskom, inace da jeste, recimo 80 bara, to bi bio gejzir cim se startuje motor i servo pumpa.
Brick manzetne ne drze ulje da ne curi napolje
naravno, zar sam ja tako nesto napisao ?
niti kap ulja ne sme da dodje do manzetne, kada je sve ispravno.
svrha manzetni je da zastite sponu(unutrasnju, onu do letve direktno) i njene zglobove i nema nikakve veze sa radom same letve.
Pritisak u letvi je 50-120 bara. One sluze da prasina ne bi ulazila unutra. Ako se pojavi ulje na njima znaci da nesto unutra nije uredu
pa da, prosecan pritisak je 80-90 bara na vecini servo pumpi.
koja je letva u pitanju, proizvodjac i model ako znas ?
mozda si mogao sam da to uradis, za 10 puta manje para...
Comment