felne - centralni otvor

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dfast
    CBC Senator XXL
    • 26.05.2005
    • 1302
    • Hoofddorp NL /Bgd

Ma, ok... zato sam i ovde, da naucim ono sto ne znam.

Comment

• zoranbg
      CBC Senator XXL
      • 23.03.2005
      • 4098
      • Rooster's Hill , Beog
      • Grande Punto 1.2

meni je naprimer polomljen saf(obrijo se do kraja,nema glavu),koji drzi disk,tako da kad skinem prednji tocak disk se vrti )
      jel to opasno,ja mislim da nije, posto se tocak drzi na cetiri srafa koji inace prolaze kroz taj disk?
      Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• BOOST
        Founder - Admin od Začetka
        • 29.09.2004
        • 8726
        • Gislaved//Sweden
        • SAAB 9000 AERO R; SA

Nije opasno ali moze da proizvede klik/klak zvuk prilikom prvog ostrijeg kocenja u rikverc i opet prilokom prvog sledeceg kocenja u pravcu kretanja prema napred. Nadaj se samo da ce navoji na tom mestu ostati neosteceni

Nadam se da si razumeo sta sam sad rekao

Sraf o kojem pricas je konusne konstrukcije i centrira i drzi disk da se nevbi pomerao radijalno jer ima oko 1mm lufta oko srafova od tochka.
        Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
        move your mind

Comment

• Uros Piperski
          CBC Senator XXL
          • 31.01.2005
          • 2978
          • Beograd

A to klik/klak moze da pohaba povrsinu na disku na koju naleze felna i glavcina sto ce na kraju dovesti do popustanja srafova... Ali treba bas da se potrudis da bi se to dogodilo

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• zoranbg
            CBC Senator XXL
            • 23.03.2005
            • 4098
            • Rooster's Hill , Beog
            • Grande Punto 1.2

ma moracu ureznice i kontra srafove u ruke pa da izvadim slomljen i stavim drugi sraf...nevolim da se zezam sa kocnicama...cinimi se da kod ostrijeg kocenja "igra malo taj tocak",ili ja tripujem otkad sam video da je pukao...
            Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• mirdza
              CBC Senator XXL
              • 14.03.2005
              • 2437
              • Katowice (PL) / Banja Luka
              • AGP / W126

hvala za sve odgovore! a sad, posto je razlika 1mm, onda mu to dodje prsten debljine 0,5mm! tu jedino mogu da upasujem neki lim, a ne znam koliko to ima smisla...
              Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• BOOST
                Founder - Admin od Začetka
                • 29.09.2004
                • 8726
                • Gislaved//Sweden
                • SAAB 9000 AERO R; SA

Pa, obradi felne na strugu da imaju malo vecu rupu pa adaptiraj sa prstenom od 2-3mm??
                Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                move your mind

Comment

• Uros Piperski
                  CBC Senator XXL
                  • 31.01.2005
                  • 2978
                  • Beograd

Pa nije neki problem ni 0.5mm. Da se ne bi zezao sa tim prstenovima svaki put kada skidas tocak, najbolje da ih napravis od aluminijuma i da ih zavaris za felnu. Zaboravices na njih, a tako je manja verovatnoca da se ostete jer su tanki.

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• dfast
                    CBC Senator XXL
                    • 26.05.2005
                    • 1302
                    • Hoofddorp NL /Bgd

Evo malo potrazih na netu i nadjoh par fotki:
                    Koliko se secam i na mom kamionu je otvor felne bio veliki i nije nalegao na glavcinu jer je bila uvucena, tj oslanjao se samo na srafove.

Comment

• Uros Piperski
                      CBC Senator XXL
                      • 31.01.2005
                      • 2978
                      • Beograd

Ako su srafovi projektovani za to, to ce i da rade... da drze tocak. Ali kod onih automobila kod kojih se tocak oslanja na glavcinu srafovi nisu tu da podnose svo opterecenje.

Comment

• Uros Piperski
                        CBC Senator XXL
                        • 31.01.2005
                        • 2978
                        • Beograd

dfast

Posted: Sun 19 Jun 2005 18:06 Post subject:
                        Po prirodi vrlo lako prihvatam prahvatam svako argumentovano misljenje ali mi ovo nema smisla i evo zasto.
                        Ako bi se felna oslanjala svojim unutrasnjim otvorom na glavcinu i primala bilo kakva opterecenja na tom mestu, to bi onda znacilo da ona jednostavno nije fiksna tj da je srafovi ne drze, i dejstvo tih sila bi se primecivalo na samom obodu otvora felne sa unutrasnje strane i same glavcine. Jer kako se tocak okrece delovanje sila je usmereno stalno na najnizu tacku kruga tj otvora felne jer bi tu dolazilo do kontakta i suceljavanja sila izmedju felne i glavcine. Kako je ta tacka fiksna, kroz nju bi prolazio ceo krug unutrasnjeg otvora felne i glavcine i to bi se moralo videti golim okom jer je to mesto naleganja. A kako kad skinete tocak vidite da je taj deo na glavcini prljav i zardjao to znaci da tu nema mesta onoj prethodnoj prici.
                        A da ne pricam o srafovima na tockovima, ako bi bilo, bilo kakvih mrdanja pa tu onda nema ni balansa ni voznje.
                        Back to top

Uros Piperski
                        Moderator

Posted: Sun 19 Jun 2005 18:28 Post subject:
                        Vidi, u normalnim uslovima tu i nema mrdanja vec felnu drzi iskljucivo sila trenja izmadju nje i glavcine. Srafovi su tu da ostvare pritisak izmedju te dve povrsine. Centralni deo glavcine koji zalazi u felnu je tu da prihvati nenormalne udarce koji se javljaju samo povremeno. Glavcina i felna tada ne trpe celu silinu udarca vec samo manji deo koji srafovi nisu mogli da zadrze.
                        Nije u masinstvu sve crno/belo

Back to top

dfast

Posted: Sun 19 Jun 2005 18:51 Post subject:
                        Urose, nema normalnih i nenormalnih udaraca kad su tockovi u pitanju.

Evo opet kad malo bolje razmislim zasto bi neko stavljao prsten izmedju, to je: Felna, recimo, alu felna, ima precnik otvora za srafove recimo za kljuc 21, a rupe u glavcini i samim tim i srafovi za tu glavcinu su precnika za kljuc 19 ili 17, znaci manji precnik. Znaci iako je raspored rupa na felni i glavcini isti centriranje je nemoguce ako ne postoji konus na sicu felne, a neke alu felne to nemaju ili ukoliko unutrasnji otvor felne sama glavcina ne nalezu jedno na drugo. To je jedini racionalan razlog za pravljenje prstena , znaci centriranje, a kada se srafovi stegnu tu vise nema mrdanja.
                        Mislim da je to otprilike bas tako.
                        Back to top

Uros Piperski
                        Moderator

Posted: Sun 19 Jun 2005 19:07 Post subject:
                        Bas tako. Centriranje je glavni razlog. To nisam naglasio u prethodnoj poruci, a rekao sam da sila trenja izmedju tocka i glavcine vrsi sav posao.
                        Pojavljivanje normalnih i nenormalnih sila mozes da protumacis i kao dobro zategnute srafove i nedovoljno zategnute srafove. Tocak je deo koji se cesto skida od strane nestrucnih lica pa samim tim se vrlo cesto desava da srafovi nisu zategnuti propisanim momentom. To je zapravo skoro uvek tako jer ne znam nikoga ko tockove steze moment kljucem .

Back to top

Dora
                        Nadzornik

Posted: Sun 19 Jun 2005 19:11 Post subject:
                        Pa sad, ne bi da ispadnem šarenko ali ni meni nije ova priča jasna od prvog vagona. Skidajući raznorazne točkove sa isto tako raznoraznih automobila u mojoj prebogatoj karijeri (malo fekališem) nisam naišao na felnu (ispravnu) koja naleže na glavčinu pasent, uvek je malo veća rupa na felni od glavčine. Često ima primera da glavčina i ne viri uopšte pa nema felna na šta da naleže. To me je uvek oduševljavalo kod konstruktora jer sam zamišljao a nekad imao i priliku da menjam takav točak noću po vetrovitom vremenu pa dok pogodiš šrafove naredjaš lepo sve po spisku konstruktoru.

Sila kojom 4 ili 5 šrafova drži točak za glavčinu je sigurno sasvim dovoljna za omanju zgradu a ne za 300- 400 kila koliko trpi jedan točak pogotovo ako se to razloži na vektore priliko okretanja. To bi neki inžilir bolje objasnio, ja sam davno učio.

E sad, možda nisam u pravu ali bih voleo da me neko bolje uveri.

Neko je pitao za Ladu kako veća glavčina a manja felna (rupa), fabrički postoji jedana naglavak na glavčinu od lima koji je ukrasna kapica, kad toga nema taman je glavčina manja za taj 1 mm.

www.autogas.co.yu
                        Ovlašćeni servis za Lovato
                        Back to top

Uros Piperski
                        Moderator

Posted: Sun 19 Jun 2005 19:29 Post subject:

Evo ga detalj sa moje Nive. Ukrasna kapica nije veca od glavcine, a cini mi se ni da felna nije veca od glavcine za citav milimetar... Zato sam pitao kako felna sa manjim centralnim otvorom moze da stane...

Back to top

206

Posted: Sun 19 Jun 2005 19:43 Post subject:
                        Igrom slucaja bas ovom temom se zanimam poslednjih dana. Naime menjao sam felne, tako da je centralna rupa felne sira nego izbocina na glavcini, sto znaci da felnu drze samo srafovi - da je samo felna u pitanju pa hajde, ali drzi i tezinu auta, i trpi sile po X i Y osi, iako su srafovi projektovani da drze felnu SAMO po Z osi...

Iako srafovi jesu konusni, felna ipak ne stoji u centru, i JAKO trese. Ali BAS jako! Sto ne valja, naravno. A stara felna je potpuno i bas fest (sto kaze Dora ) nalegala na glavcinu.

Tako sto se mene tice, pravim priljubni prsten, i to od aluminijuma.

M-power
                        Moderator

Posted: Sun 19 Jun 2005 19:45 Post subject:
                        Pridruzujem se Dorinim konstatacijama. I meni nije bas najjasnije od samog pocetka. Sto kaze Dora 4 ili 5 srafova M12 ili M14 trpe daleko vecu silu od onih koje tu nastupaju.
                        Isto iz dosta iskustva sa ovim mojim BMW-manijacima posto su poznati po trpanju raznoraznih felni koje nisu adekvatne i koji su stavljali godinama sve i svasta od tockova na auto sto moze i sto ne moze i sto je za 50% teze od std. tockova nisam cuo ni za jedan problem otpadanja tocka ili neceg slicnog a poznati su i po tome da ne znaju da voze i ispravljaju felne jednom nedeljno, usled upadanja u raznorazne provalije i naletanja na ivicnjake.
                        Zato.....vise objasnjenja.
                        Mislim lepo je znati i to da ti se felna prvenstveno oslanja na glavcinu ali ovi drugi slucajevi nisu imali neprijatnosti

Uros Piperski
                        Moderator

Posted: Sun 19 Jun 2005 20:01 Post subject:
                        To govori o oooogromnom stepenu sigurnosti pri konstrukciji tako vitalnih delova.

Back to top

dfast

Posted: Sun 19 Jun 2005 20:05 Post subject:
                        206
                        Igrom slucaja bas ovom temom se zanimam poslednjih dana. Naime menjao sam felne, tako da je centralna rupa felne sira nego izbocina na glavcini, sto znaci da felnu drze samo srafovi - da je samo felna u pitanju pa hajde, ali drzi i tezinu auta, i trpi sile po X i Y osi, iako su srafovi projektovani da drze felnu SAMO po Z osi...

Iako srafovi jesu konusni, felna ipak ne stoji u centru, i JAKO trese. Ali BAS jako! Sto ne valja, naravno. A stara felna je potpuno i bas fest (sto kaze Dora ) nalegala na glavcinu.

Tako sto se mene tice, pravim priljubni prsten, i to od aluminijuma.

A jesu li lezista za srafove, sicevi na felni isto konusni kao srafovi ili je leziste ravno?
                        Ako su sicevi ravni onda mora prsten, jer su sicevi aluminijumski i mekani tako da nema centriranja.
                        Mene je jednom zezao sraf koji steze disk, bio je malo siri nego sto je rupa u felni i nikako nisam mogao da dotegnem felnu do kraja, i trese i trese sve dok nisam ponovo skinuo i proverio.
                        Back to top

M-power
                        Moderator

Posted: Sun 19 Jun 2005 20:08 Post subject:
                        Uros Piperski
                        To govori o oooogromnom stepenu sigurnosti pri konstrukciji tako vitalnih delova.

Nista, ostajem veran Zastavi

Uros Piperski
                        Moderator

Posted: Sun 19 Jun 2005 20:18 Post subject:

Back to top

BOOST

Posted: Sun 19 Jun 2005 20:59 Post subject:
                        Na SAABu, moras da sutnes u felnu sa strane da bi otpustila od glavcine po odvrtanju srafova.

Delilo mi se da sam jednom prilkom bio na samo 1 srafu dok su se ostali poizvrtali od vibracija (put kroz istocnu nemacku, kamene ploce od 3 metra, pri velikoj brzini su sastavi bili kao da se vozi po pragovima na pruzi) .
                        Na vreme sam osetio da mi se malo tocak baca pri kocenjima?

Skinem zastitnu centralnu masku, ispadose na asfalt 3 komada .

da felna nije konstrukcije koje je prema glavcini, niko od vas nebi sad ovo chitao!!!

And of storry

Comment

• 206
                          Admin od ispočetka :)
                          • 09.12.2004
                          • 9548
                          • Beograd
                          • 206

Konusni sraf, konusna rupa, i felna tesno pasuje/lezi na glavcini.

Ja se ne bih bas preterano zajeb***o sa ovim, kao sto BOOST slikovita opisa...
                          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• mirdza
                            CBC Senator XXL
                            • 14.03.2005
                            • 2437
                            • Katowice (PL) / Banja Luka
                            • AGP / W126

jbt...nisam znao da cu da pokrenem ovakvu polemiku...
                            a onako USPUT - niko nije primijetio (a mozda jeste a ne reaguje) da je NEMAM sarafe nego navrtke koje idu na glavcinu, tj. iz glavcine vire sarafi! a sto se tice navrtki - one jesu konusne!
                            Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• Dutchman
                              CBC Senator XXL
                              • 30.09.2004
                              • 741
                              • Vracar centar sveta

e sad ovako ja sam imao plastichne adaptere ili ti biksne na felnama fabricki uz felnu sam tako dobio... i to je plastika bila prosechena i imala metalni prsten koji je bio osigurach i drzao prsten za felnu... elem kad sam plastificirao felne, glupan koji ih je plastificirao nije skinuo prstenove i dotichni su se istopili , a kako sam ja revnosan i imam vremena na pretek proshlo je godinu dana i 40hiljada a ja ih napravio tek sad za vikend ali sad nemam vremena ni volje da skidam felne i stavim prstenove... i moje iskusto je brezoni drze extra konus na matici samo dotezajucoj lepo naleze i felna se ne pomera... najverovatnije sa obichniom maticama ne bi tako bilo ali u principu funkcionishe faktichno i praktichno iako nije pametno i pravilno shto bi Boost rekao

plastike koje sam imao su bile prilichno mekane ako se nevaram mislim da su bile od abs plastike , moja preporuka ako vec radite treba da bude ili aluminijum ili teflon plastika zbog temperature itd... ja sam napravio od aluminijuma i stavio malo onog plavog teflon lepka za neodvijanje matica...
                              Prevelika slika u potpisu!

Comment

• sw.brick
                                CBC Senator XXL
                                • 09.10.2004
                                • 8141
                                • Beograd, barajevo-zemun
                                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ja moram da priznam da o ovome nisam nikada razmisljao, ali i nisam menjao felne za nesto sto nije fabrika aminovala i atestirala. koliko se secam ni na jednom autu mi nije otvor felne cvrsto nalegao na glavcinu, tako je i na ovom Volvou.

sa druge strane, moje iskustvo je sa prikolicom od oko tone (1.000+kg) na kojoj je fabricki glavcina upustena, tj ravna pa se flena drzi iskljucivo na 4 srafa. tu je masa po tocku oko 500kg sto znaci vise nego na bilo kom autu a flena je 4 1/2 x13 sa gumama 155/13 tako da je to najvece opterecenje koga mogu da se setim.
                                inace fabricka resenja idu i do mase od 1.400kg na jednu osovinu, dakle 700kg po tocku i samo ta 4 srafa drze felnu- provericu uvidom dali je tako.

presao sam oko 40.000km bez problema po svakakvim putevima, od -25C do +45C, imao i gumi defekte (topljenje gume u Grckoj na vrelom asfaltu, bilo oko +60C na suncu t puta) ...

glavcina bez konusa za srafove, ali felna jeste sa konusom i srafovi jesu konus.

ajde bas cu pogledati kada mi bude u prolazu koliki je zazor glavcine i felne.

i dalje mi nije bas jasno gde bi bio problem sa srafovima ili brezonima ako je sve cvrsto stegnuto i "ne radi" felna ?
                                volvo
                                945 SE turbo lpg
                                344 GL lpg

Comment

Working...
                                X