Sraf za tocak?? (3 kom.)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Lucky
    CBC Veteran
    • 08.12.2004
    • 184
    • Prokuplje

Sraf za tocak?? (3 kom.)

Iskidao sam sraf za tocak i to ajde da sam pneumatskim pistoljem stezao vec samo rukom i puce kao da je od plastike... pa pitam koliko je opasno voziti tako na 3 srafa, dok ne skupim malo vremena da razbucam celu glavcinu i odnesem je kod strugara da izbije sraf
  • itza
    CBC Senator XXL
    • 28.12.2004
    • 658
    • Beograd - Paviljoni(blok 7a)
    • -

ja vozim sa 6 ukupno na oba prednja ... i ne desava se nista posebno ..
    ali moj auto ima 600 kg .. ne znam sta ti vozis .. ako je yugic ... nije preterano opasno ..samo ih proveri pre voznje i nemoj u krivinu sa 100 .. trebalo bi da bude sve ok ..
    "Brano sine , vozi POLAKO..."

Comment

• Wiz
      CBC Senator XXL
      • 30.09.2004
      • 3104
      • Nish

Moze ja sam vozio na aleku sa 3 srafa na zadnjem tocku oko 10k kilometara i nista se nije desilo,mada sa njim nemozes da divljas

Comment

• don
        CBC Senator XXL
        • 13.04.2005
        • 483
        • Beograd

Ma sta ce ti strugar, sam izvadi, burgija, busilica, i dobra volja i sredices sam, kreni prvo sa malom burgijom pa povecavaj, a zatim ako imas izvlakac i sredjena stvar
        Teorija je kad se sve zna, a nista ne funkcionise.
        Organizacija je kad nista ne funkcionise, a svi znaju zasto.
        Praksa je kad sve funkcionise, a niko ne zna zasto.

Comment

• zoranbg
          CBC Senator XXL
          • 23.03.2005
          • 4098
          • Rooster's Hill , Beog
          • Grande Punto 1.2

meni je zadnji tocak na Fiatu 131...dvaputa spadao u voznji..zadnja vuca.
          ima cetiri srafa na tocku...jedan navoj je bio samo oblajznuo i osrafi sva 4 safa!!.
          nemoj se zezas sa tim..sredi to.
          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Re: Sraf za tocak?? (3 kom.)

Originally posted by Yugo Sport
            Iskidao sam sraf za tocak i to ajde da sam pneumatskim pistoljem stezao vec samo rukom i puce kao da je od plastike... pa pitam koliko je opasno voziti tako na 3 srafa, dok ne skupim malo vremena da razbucam celu glavcinu i odnesem je kod strugara da izbije sraf
            Zavisi, ne mora da bude opasno ali nije ni bezopasno. Ima tendenciju da odvrne i li pokida i preostala tri šrafa.

Ako je pukao od stezanja onda nije zapekao i ne treba ti strugar da ga izvadiš. Uzmi neki običan šrafciger za koji ti niej žao da ga malo "otupiš", nakucaj ga čekićem malo u šraf tek toliko da ima neki urez i odvićeš ga lako. Ako imaš bušilicu dovoljno je da izbušiš neku rupu od 4 do 5 mm i da u nju ukucaš vrh prigodnog oksera koji si prethodno malo iskrivio i to će odraditi posao jer ekser ima četvrtast špic pa neće proklizavati.

Sasvim je moguće da će ga bušenje rupe isterati sa druge strane jer je to smer zavratanja pa ćeš samo morati da skineš doboš ili disk da ga izvadiš napolje iz toćka.

Ako ga nisi nakrivo zavrnuo pa da je zato pukao onda nije uopšte čvrsto stegnut, možeš ga odviti bilo kojom alatkom koja može da ga okrene.
            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Heinz
              CBC Senator XXL
              • 30.09.2004
              • 1027
              • Beograd, Voždovac
              • Avensis 2.0 D4D

Originally posted by Yugo Sport
              pa pitam koliko je opasno voziti tako na 3 srafa, dok ne skupim malo vremena da razbucam celu glavcinu i odnesem je kod strugara da izbije sraf
              Ja sam vozio na 3 šrafa na alu felni nepoznat broj km a da nisam ni bio svestan toga Odvio se sigurnosni šraf (koji se uvek slabije doteže). Nisam primetio ništa neobično, felna se nije iskrivila, ali ne mogu da kažem dokle bi to ostalo tako.
              Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)

Comment

• GTI 16V
                CBC Senator
                • 04.02.2005
                • 236
                • Beograd

Moj drug na Fiesti 2000. god. (na alu felnama i profilom 195/45/15) vozi na 3 srafa na zadnjem levom vec par meseci, iliti oko 5.000, i nista se nije desilo.

Hvala Bogu!!!!!!!

Comment

• Delkan
                  CBC Senator XXL
                  • 14.06.2005
                  • 829
                  • 60 km From BG,West

Moj ujak vozi na Renou 4 na tri srafa vec godinama!
                  Salim se,vozi na dva
                  Ma,stvarno,nemoj razbucavati glavcinu-uradi ono sto ti je Dora napisao.Samo nemoj posle da mazes te shrafove sa mashcu kada ih budes stavljao...Bolje koristi WD-40 ili nesto tako...

Comment

• dejoo
                    CBC Član
                    • 18.04.2005
                    • 46

bolje ih što prije promjeni, jel nemora da će se to odmah primjetiti šta se događa vožnjom na tri šarafa... to se može primjetitit godinama kasnije...

a ako su "stučnjaci" u zuastavi izračunali da se kotač mora stegnuti s 4 šarafa, onda to tako mora biti... da je bilo dosta 3, oni bi vjerovatno stavili tri šarafa serijski....

najbolje ti je da to promjeniš.... ja imam prijatelja koji je na ford-capriu vozio bez jednog šarafa, pa mu je spao točak, otišao u rijeku pokraj ceste... tražio je točak 5 dana, i našao ga je u nekom granju 20km nizvodno

Comment

• acapn
                      CBC Član
                      • 20.04.2005
                      • 86
                      • Paracin

Originally posted by zoranbg
                      meni je zadnji tocak na Fiatu 131...dvaputa spadao u voznji..zadnja vuca.
                      ima cetiri srafa na tocku...jedan navoj je bio samo oblajznuo i osrafi sva 4 safa!!.
                      nemoj se zezas sa tim..sredi to.
                      Isto vozim fiat 131, na zadnjem tocku jedan navoj oblajznuo a i nemam sraf, pa vozim na 3 srafa vec skoro 2 god, tj oko 20.000 km i jos mi nije otpao tocak. Kad sam ga kupio, prednji tocak se drzao samo na 2 srafa, jer je navoj oblajznuo na druga dva, ali to sam sredio, zadnji ne mogu da sredim jer nemam ni sraf ni maticu.
                      Usput, ni na jednom autu nisam video gluplji sistem srafljenja tocka nego na fiatu 131 !

Comment

• Lucky
                        CBC Veteran
                        • 08.12.2004
                        • 184
                        • Prokuplje

Originally posted by dejoo

a ako su "stučnjaci" u zuastavi izračunali da se kotač mora stegnuti s 4 šarafa, onda to tako mora biti... da je bilo dosta 3, oni bi vjerovatno stavili tri šarafa serijski....
                        A isti ti strucnjaci nisu izracunali da se na alu-felne treba staviti duzi sraf, vec stavili standardni koji jedva 10-ak mm ulazi u glavcinu i dobos

Comment

• alt+64
                          CBC Senator XXL
                          • 27.02.2006
                          • 571
                          • bgd

Sorry sto vaskrsavam temu, al da ne otvaram novu...
                          Originally posted by Dora
                          Ako ga nisi nakrivo zavrnuo pa da je zato pukao onda nije uopšte čvrsto stegnut, možeš ga odviti bilo kojom alatkom koja može da ga okrene.
                          A ako jesam El postoji neka DIY varijanta il moram ildem kod nekoga? Ako je ovo 2go, kod koga, vulkanizera, strugara...?

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

Pa zavisi jel viri nešto ili ne.. Ako viri možeš probati nekim dobrim klještima da ga odvrneš pa posle ureznicom pročistiš navoj.
                            Ako je unutra djaba pričam Pravac majstor, mehaničar...
                            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• alt+64
                              CBC Senator XXL
                              • 27.02.2006
                              • 571
                              • bgd

ne viri...jbg...tako nesto sam i ocekivao, al mogo si bas i da me iznenadis
                              tnx u sv sl

Comment

Working...
                              X