Juce sam stavio 4 Prime na CRX, nisam stigao da ih probam na 120+km/h, ali ovako na prvi utisak, malo su mekse i tishe od dosadasnje kombinacije (Avon ZV3 + Fulda Carat Extremo)
Prima, u chemu je problem?
Collapse
X
-
Pozz lanMi,
ako si prochitao ove moje postove u vezi sa Primom, onda znash na chemu si. Dakle, ja sam imao problema samo i jedino sa balansiranjem, a opet i nanovo sam hvalio drzhanje gume, grip u krivini, ponashanje i na mokrom putu (totalni pljusak), i na tishinu u vozhnji. Medjutim, sve je ovo irelevantno kad se guma kao takva nije dala balansirati...
Dakle, ako si balansirao gume uspeshno, i ako "ne trese" (nemoj da oklevash ako postoji i najmanji znak ovoga, postace gore kasnije - lichno iskustvo), onda je sve u redu (nadam se).
BTW. Nemoj ni da probash 120 ili xxx km/h. Prvih 400-500 km je nemoj stavljati na iskushenja, gazeci sloj treba da se "razgazi" a guma "legne" na felnu, tako da...
Srecna vozhnja, u svakom sluchaju
Pozz =]
Comment
-
-
Onda ovako:
lanMi, prvih 500 km na novim gumama vozi samo prvom i drugom
Znam, ali... Strpljen - spashen, tako bar kazhu...
Pozz =]
Comment
-
-
Dobro jutro
over, citao sam sve postove, zato sam i pominjao do koliko sam vozio, i nije bilo vibracija, a malo sam "poterao" bas zbog tvog iskustva, ako treba reklamacija, onda dok me se majstori bolje secaju
@dzigi, nije V-Tec, D16A9 je, ali ni on nema nista protiv 100+ km/h , ali ne brini, strpljiv sam ja, zacas ode 500km
Comment
-
-
Vidim na site-u VG da je u novom broju istoimenog shtampanog iizdanja uradjen test Prime! E sad, obzirom da sam se od dotichnog magazina odvikao odavno, a i ne bih ga kupio zbog jednog jedinog teksta, interesuje me ima li neko novi broj magazina, ako ima onih koji redovno chitaju ovo izdanje? Bilo bi veoma interesantno kad bi taj "neko" podelio sa nama generalnu ocenu Prime iz chasopisa, u kratkim crtama
Mislim da bi se to lepo nadovezalo na prichu ovde, pa ja namerno nisam otvario novu temu da ne bude "duplih" tema.
Pozz
Comment
-
-
Ja sam stavio,na civic, 4X185/60 14 TG635,i odmah imao problem sa vucenjem u levo,uz blago tresenje na oko 90km/h,koje se izgubi i pri vecim i pri manjim brzinama.Posle jedno 800km voznje,kad mi je dosadila borba sa volanom,vratim se do vulkanizera,centriram trap,probam-opet isto.Trazio sam da mi zameni levi i desni tocak,i posle toga auto je istom silom vukao,samo sad u desnu stranu.Zamenio sam prednje i zadnje(posto su bile nove) i sada je ok,samo sto mi je na jednom zadnjem tocku ta "luda" guma,ali ne utice na ponasanje u voznji.
Inace,sto se tice drzanja i preciznosti upravljanja solidne su,i na suvom i po kisi,za ovih 5000km,potrosio sam oko 1,3mm prednjih i 1mm zadnjih,brzom ali ne ostrom voznjom.Da nije bilo problema sa vucenjem,bio bih prezadovoljan,s obzirom na cenu.Kao sto su i ostali napisali,treba imati srece,pa naici na dobar primerak,ili istresti vise para...1991.civic 1.6i 16V
2001.accord 2.0i 16V VTEC
Comment
-
-
PRIMAVERA
Postoji kod svih nas sa ovih prostora jedna losa, ukorenjena navika prema kojoj smo skloni neprincipijelnom omalovazavanju domacih proizvoda. Ona svakako nije nastala sama od sebe, nego su je stvorila losa iskustva. Doduse, ima i onog cuvenog "tudje je sladje" pa makar bilo losije i skuplje.
Ali, takvi smo kakvi smo, poslovicno neobjektivni i cesto neracionalni. Naravno nas posao je automobilizam a ne socioloska psihoanaliza. Oslobodjeni svih predrasuda, hvatamo se domaceg proizvoda, ploda domace pameti i produkta jedne od retkih kompanija koja je pregrmela sve sto nas je do sada snaslo, a kako deluje, i ono sto ce nas tek snaci.
Tigar je dugo medju nama, ali su pneumatici iz Pirota cesto bili "druga rezerva" kada je kupac odlucivao. To "druga rezerva" u smislu da su pneumatici pirotskog proizvodjaca kupovani pre iz razloga pristupacnije cene u odnosu na stranu konkurenciju, nego stvarnih kvaliteta. A mozda se tu upravo i potkrala velika greska.
Dobra reputacija
Decenijama bez promasenog modela, Tigar je isto tako fabrika koja je postizala odlican odnos cene i kvaliteta. Sta vise, ovo drugo je vise priznavano u inostranstvu nego kod nas. Medjutim cine se da stvari dobijaju drugaciji tok. Menadzment fabrike je dobro shvatio pravila igre i sta jedan savremen pneumatik mora da poseduje, kako treba da izgleda i kako ga treba predstaviti javnosti. Tigar MH nastavlja da sopstvenim snagama razvija proizvode koji pocinju ozbiljno da konkurisu zvucnim imenima iz gumarskog biznisa. Naravno, prisustvo svetskog giganta Michelina u celoj konstalaciji stvari je potpora koja se samo pozeleti moze.
U prilog proceni da je Tigar MH na dobrom kursu govori i cinjenica da novi proizvodi koji stizu na trziste prate automobilske trendove i naravno konstruktivne osobine svake generacije novih vozila. Stoga nije ni iznenadjujuca informacija od pre nekoliko godina da Tigar razvija pneumatik brzinskog indeksa V sa kojim se automobil moze bezbedno kretati do 240km/h. Uostalom, snage motora se stalno povecavaju, a sa njima i maksimalne brzine, pa time i potreba za takvim tipovima pneumatika je postala evidentna.
I prvi put smo ga sreli pre dve godine, jos u prototipskoj fazi i pod imenom TG V1. Vec tada je bilo ocigledno da su strucnjaci Tigra zasukali rukave i uhvatili se u kostac sa high performance klasom pneumatika. Neizbezno, naisli su na dosta toga sto je novo, pocevsi od direkcionalnog dezena koji je u Pirotu nastajao po prvi put. Ali, nisu posustali i rezultat je novi oneumatik ove vrste.
Novo ime
U godinu dana koji su protekli od prvog pokazivanja do pocetka prodaje nesto krupno se promenilo. To je ime pneumatika. Zbog cinjenice da je prva V guma i prvi direkcionalni dezen, komercijalni naziv pneumatika postao je Prima.
Ostao je dobro dizajniran bok pneumatika koji ni po cemu ne zaostaje za stranom konkurencijom. Uz usmereni dezen, na boku Prime se nasla i oznaka smera rotacije neophodna za pravilnu montazu na naplatak. Mnoge ce obradovati i zastita naplatka koja se do sada nije pojavljivala na pneumaticima iz Tigra.
Direkcionalni dezen je simetrican i sasvim jasno pokazuje o kojoj se klasi pneumatika radi. Tu su tri siroka uzduzna kanala za sprecavanje aquaplaninga kojima pomazu siroki poprecni kanali zaduzeni za bocno odvodjenje vode. Masivno centralno rebro je prekinuto sirokim uzduznim kanalom. I pored toga odnos osnos kopno-more(sea-land) ostaje debelo u korist kopna, odnosno vece prvrsine naleganja gume na podlogu.
Kao i kod svih pneumatika visokih performansi rameni pojas nema mnogo izbora osim da bude sastavljen od robusnih blokova kako bi obezbedio sto vise gume na podlozi pri maksimalnim bocnim opterecenjima, a da pri tom sam trpi minimalne deformacije. Poprecni i uzduzni kanali na blokovima su u asimetricnoj sekvenci kako bi superponirali bukukotrljanja.
Karkasa pneumatika je dvoslojni rayon kord koji daje maksimalnu sigurnost "armaturi" i naravno jedna novina u gazecem sloju, tzv. car strip, najlonski omotac celicnih brejkera, koji tu zonu ucvrscuje mnogojace nego ranije korisceni car ply i sprecava deformacije pneumatika usled velikih centrifugalnih sila.
Detalji o smesi guma ostaju u tajnosti. Nezvanicno smo saznali da je Michelin pomogao sa par smesa koje su zamesane u cuvenoj francuskoj kuhinji. Bar teorijski, nova konstrukcija i savremena smesa obecavaju odlicne vozne osobine i pre svega ono sto krasi sve dosadasnje gume marke Tigar - bezbednost.
Prvi kilometri
Po planu nasa test ruta je Novi Sad - Pirot - Novi Sad sa preko 800 km dobrim delom auto puta, ali i reginalnih saobracajnica, koje su na prilazu Pirotu dosta opterecenje zivim letnjim saobracajem. Pored toga, deo testa podrazumeva i poligonsku slalom voznju.
Test vozilo je Opel Vectra C 3.2 sa 211ks, a pneumatici su dimenzija 225/55 R16. Pritisak u njima je 2.7/2.9bara (napred/nazad). Tokom celog testa prati nas temperatura vazduha od 28-31C i asfalta od 42 do 47 C.
Pri brzinama do zakonski dozvoljenih 120km/h Tigar Prima je veoma tih pneumatik odlicnog drzanja pravca.
Povecanje brzine sve do preko 200km/h ne izaziva znacajnije povecanje buke kotrljanja ili neodlucnost u drzanju pravca. Duge i veoma brze krivine test automobil prolazi sigurno sa dobrim bocnim drzanjem. Granicu klizanja najavljuje dosta rano.
Slalomski test, potvrdjuje odlicnu trakciju Prime i narocito dobro drzanja na samoj granici klizanja. Naglo premestanje mase vozila nema uticaja na zadatu putanju. Odziv na komandu upravljacem je brz i odlucan, povratna informacija o zaokrenutosti tockova trenutna. Sva zadovoljstva i ocenjivanje limita pneumatika donekle kvari efikasna elektronika Vectre koja na najmanji znak klizanja reaguje redukcijom snage motora i kocenjem pojedinim tockova. Sa druge strane, elektronika je u potpunoj harmoniji sa pneumatikom sto potvrdjuje da Prima sa lakocom zadovoljava zahteve savremenih konstrukcija i performansi vozila srednje klase.
Prelazak na regionalne puteve otkriva i druge osobine Prime koje se u osnovi ne razlikuju od onih koje smo vec shvatili. Brzo vijuganje je zadovoljstvo isto koliko i duze, ali brze krivine. Voznja preko neravnina ne izaziva gubitak putanje niti neprijatne udarce
Procena situacije
Tvrdimo da je Tigar MH uspeo da napravi pneumatik za velike brzine koji bez kompleksa moze da stane "na crtu" zvucnim svetskim imenima kako kvalitetom tako i cenom. Domaci vozac je u prilici da za korektnu cenu dodje do veoma dobre gume bez potrebe da razmislja o kompromisu da ce niza cena usloviti gubitak kvaliteta.
A kada vec pominjemo cenu, Tigar Prima u cesto koriscenoj dimenziji 195/60 R15 kosta oko 60evra dok najbliza konkurencija pocinje tek od oko 80 evra. Prema tome, vlasnici snaznijih automobila nize srednje, srednje pa i vise srednje klase mogu da dodju do kvaliteta i pri tome ustede. S obzirom da na trzistu postoji desetak dimenzija Prime, lako ce se naci odgovarajuca. Mozda je previse reci da Prima znaci prolece za Tigar, ali u svakom slucaju potpuno je jasno da pirotski proizvodjac krece krupnim koracima ka Evropi.
Tigar MH Hitris
Tokom testiranja pneumatika Prima, sasvim slucajno smo naisli na fabricku test ekipu Tigra koja je u zavrsnoj fazi ispitivanja jos jednog noviteta koji nas ocekuje. To je Tigar MH Hitris, koji ce biti novi pneumatik naslednik uspesnog modela TG 635. Proizvodice se u H brzinskom indeksu do 210km/h, a specificnost je da ce to biti prvi asimetrican dezen proizveden u Pirotu, sto bi trebalo doneti veoma dobre performanse na mokrom, bez gubitaka karakteristika na suvom. Pocetak prodaje novog pneumatika Hitris jos nije preciziran a razvojana ispitivanja se polako privode kraju.
I Hitris kao i Prima je u celosti delo konstruktora Tigra ali "wih little help from my friends from Clermont Ferrand".
Comment
-
-
Obecao sam da cu na kraju napisati kako se zavrshila pricha sa Primom u mom sluchaju, pa evo, pochinjem (sa smaranjem)
Dakle, kao shto sam i napisao da cu uraditi, pre reklamacije sam otishao da josh jednom proverim sve shto je moglo da utiche na ponashanje u vozhnji opisano u ranijim postovima. Na putu do Novog Pazara na nekih 70 km/h pochinje "treskavac" koji traje do 90 km/h, pa onda opet na nekih 130 km/h, manje ali primetno, a na 160 km/h (namerno sam testirao) je treslo nesnosno, volan jednostavno ispada iz rukuJa u principu p*zdim
ali cooliram
i suzdrzhavam se...
Elem, izdrzhao sam nekako do Novog Pazara i otishao u servis koji vazhi za najbolji u gradu. Imaju svu opremu koja se u jednom modernom, savremenom auto-servisu mozhe zamisliti, i (ochigledno) dovoljno sposoban (i ljubazan) kadar.
Ispricham im prichu od pochetka, oni se samo gledaju medjusobno i vrte glavama. Ja mislim kako ni njima nije jasno shta je u pitanju, kad ce jedan od njih: "...ne, to nije moguce, imamo problema sa odredjenim Tigrovim gumama, ali ne sa Primom..." A jaSkinu lepo momci tochkove, i krenu sa balansiranjem (a ja sve lichno gledam iz prikrajka
) i za 10-ak minuta sve chetiri gume na 00 - 00
=] Poshto sam im objasnio da sam dva puta balansirao (u Tigrovom salonu i kod josh jednog "vulkanizera"
) pitao sam kako je moguce da su u oba sluchaja "omanuli". Jedan od servisera mi je zatim lepo objasnio da mashina za balansiranje ima softver (naravno), i da se pre "stavljanja" tochka na istu mora u setup-u izabrati program za odgovarajuci model felne, dakle one na kojoj se tochak i nalazi. Tu su "serviseri" u oba prethodna sluchaja bili pogreshili, tj. napravili greshku u samom setup-u.
Narodski recheno: nesposobni i nestruchni
Elem, posle odradjenog posla sledi proba (ne naplacuje se servisiranje sve dok mushterija nije zadovoljna nakon probne vozhnje), te ja i jedan od servisera odemo u kracu probu. Volan ni da cimne, probao sve do 120 km/h, dalje nisam ni morao jer mi je sve postalo jasno... A ja:
Mislim, koliko sam se cimao zbog je*benih nesposobnih, samozvanih "majstora"
Eto, tako se zavrshila cela pricha... Ja sam se toliko iscimao da sam mozhda malo i preterao u kritikama na rachun Tigra, pa se ovom prilikom izvinjavamIpak, dovoljno sam iskren da ovde to i priznam, a treba razumeti i mene: bio sam u takvoj situaciji da je jedino reshenje (i ono u shta su me ubedjivali "majstori") bilo da su gume kao takve loshe, i jedino sam Tigar mogao da krivim... Nije da je sad Tigar "bezgreshan", lepo sam na pochetku napisao da mi je serviser rekao da imaju problema sa Tigrom tu i tamo, ali su mi isto tako rekli da Prima nije poznata po takvim "simptomima" i "problemom balansiranja" jer je tehnologiju i chak "recept" za smeshu Prime delo Michelina. Hebi ga, nabedili me pojedini "vulkanizeri" i raznorazni "majstori" da Tigar ne valja, a sad vidim da ne valjaju oni... Nije mi samo jasno dokle ce svako kom se digne u ovoj drzhavi moci da otvori "servis" i "servsira" bez ikakvih dokaza da je dovoljno kompetentan i struchan da obavlja taj posao, a u principu mu je jedini posao "servisiranje" novchanika mushterija
Zhalosno...
Na kraju, shta reci... Po n-ti put se uvidja kako nekompetentni ljudi mogu da otvore servis i "servisiraju" tako shto ce za svoju nesposobnost i neznanje kad god to zatreba okriviti nekog drugog. Bitno je uzeti kesh od naroda, a za kvalitet usluge i zadovoljstvo mushterije koga boli uvo... Vec pochinje da mi biva muka od jedne te iste priche... Na svu srecu, nisu svi isti... O ovom servisu u kojem sam zavrshio posao imam samo rechi hvale, usluga i kvalitet servisa na nivou, osoblje struchno i (za nashe prilike, redak sluchaj) ljubazno, a naplata usluge tek kad je mushterija zadovoljna. Josh je chovek bio dovoljno ljubazan i nije se dao lako smoriti, pa je na moje pitanje lepo objasnio u chemu su ovi pre greshili. Dakle, za njih chista desetkaNadam se samo da ce u neko skorije vreme ovakvih primera biti vishe od onih iz rubrike "crna hronika", kao u mom navedenom primeru... Kako sad stoje stvari, ipak su "kvazi" majstori, priucheni i samoobrazovani lopovi i nesposobnjakovici koji sebe nazivaju "majstorima" mnogo cheshci i zaista treba puno znanja i iskustva da se isti "zaobidju" i tako izbegne bespotrebno gubljenje novca, i, shto je mnogo vazhnije, zhivaca...
The story ends here...
Pozz =]
Comment
-
-
Ja da budem iskren, sam malko bio skeptican posle tvoje price dal da uzimam Primu.
Al ajde, imo sam Tigronju na Ladi i bila mi je odlicna, jos su sada pod okrivljem Francuza.
Jeb ga, vazna stvar je da proizvod ili usluga (u ovom slucaju) vredi datih para.
Drago mi je sto je sve ispalo kako treba, samo si se ti malko vise iscimao.
Comment
-
-
Re: Tigar
Originally posted by stexJa kupio za moju Alfu 145 dve Tigrove 635 gume. Odmah posle zamena i balansiranja, gume su na prednjim točkovima, sam primetio da auto vuče u desno. Vrlo malo, ali ipak vuče. Kako su te felge bile pozadi, prebacio sam felge sa zadnjih na prednje točkove i opet isto. Ako zamenim levi i desni točak, vuče na drugu stranu. Auto ne trese od 0-185km/h, ali vuče u stranu. Šta da radim, da reklamiram gume? Ako stavim stare Pireli p4000, sve je ok.Teorija je kad se sve zna, a nista ne funkcionise.
Organizacija je kad nista ne funkcionise, a svi znaju zasto.
Praksa je kad sve funkcionise, a niko ne zna zasto.
Comment
-
Comment