Sa trapom je sve u redu. Kad promenim, strane tockovima, viče u drugu stranu. Stavim zadnje točkove napred, sve je ok. Puko sam vazda pare za vulkanizere i trapadžiju. U prodavnici mi kažu da skinem gumi i donesem je, ali koju? Onu na čiju stranu vuče? Ili onu drugu? Što ne kupi Trayal t-400, da me bog vidi.
Prima, u chemu je problem?
Collapse
X
-
E....TOOO JE GUMA! Kaže reklama, a ja kažem da Trayal ne može ni da primiriše Tigru.Naravno možda je i fabrička greška u pitanju ali ipak proveri sve ponovo.Možda su stare gume "legle" kako je trap postavljen a nove gume traže ispravnu geometriju.....Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!
Comment
-
-
@ Wiz:
Razmishljao sam i ja o tome, i veruj da ni meni nije jasno, a pre svega mi nije jasno kako da pri prvoj montazhi i balansiranju nakon kupovine i to upravo u prodajnom salonu Tigra, ti isti koji rade za Tigar na montazhi nisu znali/umeli ili shta vec da izbalansiraju gume koje su mi tek prodali?!Mislim, ko ako ne oni zna kako i shta da radi sa Tigrovim gumama? Shto se tiche onog "vulkanizera" ja sam i ranije kod njega radio balansiranje ali nikada nisam imao problema, verovatno zato shto je "default" setup u programu softvera na mashini "odgovarao" za datu felnu (na ranijim autima), ili shto sam uvek kupovao druge gume (Kumho i Toyo) pa su zbog kvaliteta bile dobro izbalansirane "u startu" i nisu pravile problema naknadno. Medjutim, kad mi je chovek lepo objasnio (i pokazao tj. simulirao balansiranje), video sam da mashina ima nekih 10-ak razlichitih modova ili setup-a za balansiranje, a jedino ce balansiranje biti uspeshno ako se izabere pravi setup za datu felnu! To nisam znao, a po svemu sudeci ni ovi koji su mi ranije "balansirali" gumu...
Shto je kvalitet (homogenost) gume loshiji, veci ce biti negativni simptomi "u radu" ako se napravi i najmanja greshka u izboru programa (izboru tipa felne) na mashini...
Ja mislim da su gume ipak imale oscilacija i razlika u homogenosti (Tigar ipak nije na nivou Toya ili Kumha, bar ne josh uvek...), chak mozhda zanemarljive, ali ako je izabran pogreshan setup u programu mashine za balansiranje, te dve gume (sa loshijom homogenoshcu) su naravno pochele da ispoljavaju svoje mane.
Iskren da budem, nisam hteo/zheleo da se vracam kod tih idiota i objashnjavam se sa njima jer bi to odvelo u neku zheshcu svadju i kidanje zhivaca bez rezultata, tako da sam ih jednostavno "batalio". Mislim, ne prichamo o generalnom remontu motora vec o je*enom balansiranju guma!!! Ako TO neko nije u stanju da uradi, ja stvarno nemam o chemu da pricham sa istim, ako sebe vec naziva vulkanizerom i "majstorom"...A novchane izdatke koje sam (bespotrebno, njihovom krivicom i nesposobnoshcu) snosio u smislu provere i centriranja trapova (dva puta), provere amortizera i upravljachkog mehanizma, placanje goriva pri odlasku u sve te servise itd itd necu ni da brojim, puk'o sam bez veze najmanje nekih 50-ak evra...
Zhalosno je da Tigar kao ime postaje neshta i u svetu, a ovde mu ugled rushe njegov nesposoban, nedovoljno obuchen i nedovoljno struchan kadar, chak i kad su u pitanju najosnovnije i najbanalnije usluge tipa balansiranje guma...
BTW. Auto je sad apsolutno miran, gume "pod konac", a uzevshi u obzir da sam i ranije hvalio grip gume, drzhanje puta i po jachoj kishi i mirnocu (tishinu) u vozhnji, Prima je definitivno "best buy" u svom cenovnom rangu! Dakle, Prima je dobra, samo je problem kako izbeci loshe vulkanizere...
Pozz
Comment
-
-
ili shto sam uvek kupovao druge gume (Kumho i Toyo) pa su zbog kvaliteta bile dobro izbalansirane "u startu" i nisu pravile problema naknadno. Medjutim, kad mi je chovek lepo objasnio (i pokazao tj. simulirao balansiranje), video sam da mashina ima nekih 10-ak razlichitih modova ili setup-a za balansiranje, a jedino ce balansiranje biti uspeshno ako se izabere pravi setup za datu felnu
ako je bio drugi auto ne moze da se poredi, kao sto ti je receno za svaki auto se posebno prilagodjava balansiranje- nije isti ofset tockova a time ni teziste/centriranost gume i tocka po preseku.
A u abecedi je da se masine za balansiranje ispravno koriste i naravno programiraju da mere to sto treba a ne nesto deseto.
nazalost cest je slucaj da se masine ofrlje koriste i naravno da su rezultati uvek ofrlje ili jos gori, kao u tvojim iskustvima.
Tigar ipak nije na nivou Toya ili Kumha, bar ne josh uvek...),
Tigar se na zapadu kotira bolje od Kumha i nikada nije imao tako lose gume kao sto je Kumho imao pre samo 3-4 godine (kada je u Nemackoj Kumho bio povucen iz prodaje, i zabranjen za upotrebu).
za datu cenovnu kategoriju danas nema vise u svetu velikih oscilacija jer se sve gume proizvode masinski, nema vise rucne proizvodnje kao nekada. a masine isto rade bez obzira na geografiju gde se fizicki nalaze.
dobro je da si na kraju resio trajno problem.
balanisranje nije tako jednostavno kako izgleda na prvi pogled.
a tek centriranje uglova trapa(ova)- to je posebna nauka za sebe sa puno detalja i mnogo mesta da se naprave gadne greske.
i jos jedna vazna stvar- masine za balanisranje guma moraju da se redovno servisiraju odnosno da se kalibrisu, da podloga na kojoj su postavljene bude libelom u obe ose savrseno ravna itd.
cim se udje kod vulkanizera i pogleda kako je montirana masina vidi se da li stoji ukrivo, a time nema nista ni od balansiranja...
pedantnost je osnova svega.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
@ brick:
Da, na Fiesti XR2i sam prvo imao Toyo pa onda Kumho, ova druga je bila neuporedivo bolja...
Hvala na interesovanju i postu, ali mene su toliko smorili raznorazni vulkanizeri, samozvani priucheni majstori i slichni da sam jednostavno celu ovu epizodu iz "crne hronike" jednostavno "batalio", bash kao i one novchane izdatke koje sam bespotrebno imao zbog njihove nekompetentnosti i nestruchnosti... Ispade da sam zbog njihove nesposobnosti platio set od 4 gume dodatnih 50 evra (zbog troshkova opisanih u ranijem postu, da se ne ponavljam...) pa mu dodje da sam mogao da uzmem neki drugi brend/model koji po komadu koshta 12,5 evra vishe, a ima takvih modela (Barum, Toyo, Kumho...). Ipak, ne kajem se, nakon (konachno) uspeshno balansiranih guma sam apsolutno zadovoljan Primom. Usput govoreci, nisam znao da je na zapadu cene vishe od Kumha
Chujem da Tigar testira prvu gumu sa asimetrichnom sharom koju sprema za proizvodnju! Zhelim im puno uspeha, i nadam se da ce to biti josh jedan korak napred za njih
Josh kad bi samo istim tempom napredovao celokupni sektor javnih usluga, nikgde kraja nashoj sreci... =]
Pozz
Comment
-
-
Chujem da Tigar testira prvu gumu sa asimetrichnom sharom koju sprema za proizvodnju!
ono sto je Tigar pokazao proteklog proleca uzivo je guma za brzine od 250km/h...video je i na oko izgleda lepo sto nista ne znaci. videcemo kako ce se pokazati. naravno, asimetricna je sara i uskoro po homologaciji treba da krene u prodaju.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Originally posted by stexSa trapom je sve u redu. Kad promenim, strane tockovima, viče u drugu stranu. Stavim zadnje točkove napred, sve je ok. Puko sam vazda pare za vulkanizere i trapadžiju. U prodavnici mi kažu da skinem gumi i donesem je, ali koju? Onu na čiju stranu vuče? Ili onu drugu? Što ne kupi Trayal t-400, da me bog vidi.Kaže čovek da je 5g radio u AMSS i montirao gume i da oznaka DOT na gumi mora da bude sa spoljne strane. Pogledam ja i stvarno svuda je sa spoljne samo na ovom točku nije. Odem kod majstora koji je to radio, izpominjem mu #$%&$#" i nateram da okrene gumu. Auto više ne vuče ni u jednu stranu.
. Inače TG635 odlično drže po kiši.
Do not underestimate the power of the Dark Side
Comment
-
-
pa TG 635 jeste usmerena, upravo je DOT oznaka po americkom standardu pokazatelj.
sta da kazem, ljudi ne verujte vulkanizerima i raznim majstorima....podosta njih ne zna ili ne zeli da do kraja postuje standarde, procedure i uopste rad by the book.
i obicno je neko drugi kriv, fabrika guma, navodno los benzin za nepodesen motor, radio za lose montirane antene, losi proizvodjaci alarma za nestrucnu ugradnju itd.
cetvore oci, pitanja i pitanja zasto se nesto desava bas tako kako se desava- nevezano za temu o gumama.
auto je precizan tehnicki uredjaj i ne oprasta fuseraj, razdesenost iako moze i dalje da se kotrlja nekako.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Ovo sto Brick kaze za vulkanizere stoji.
I Over je imao problema sa Primom upravo iz razloga ,,velike" strucnosti nasih vulanizera.
I Caletu jedanput kad je krpio staru gumu sjebao felnu, tj izgrebao je na onim rupama gde idu srafovi. Magarac!
Nije da reklamiram, ali ovi ljudi iz Adama gde sam kupio Primu stvarno ljudi rade kako treba.
Comment
-
-
jedan od boljih servisa ja mislim da je adam je u jakuba kuburovica u zemunu....tu radi jedan cicha za koga moj deda(bivsi taxista) kaze da je jedan od najboljih majstora za centriranje trapa u bg-u.....
inace cela ova prica sa primom me je podsetila na jednu stvar kad sam se ja odlucivao izmedju prime i 635....dodjem ja kod vulkanizera pitam ga ono....koliko ...vidim razlika minimalna...i sad pocinje prica koja je bolja....i po njegovoj preporuci sam uzeo 635 iz razloga sto kaze da svaka prima koja mu je dosla uvek mora da se balansira iako je stavi na novu felnu (uvek malo seta)....dok sa 635 to se redje desava (stabilnija)......I'm not caucasian, I'm championship white
Comment
-
Comment