Zimske gume - iskustvo

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • tomamega
    CBC Senator XXL
    • 19.03.2009
    • 715
    • Beograd / Crna burma, prim. prev.
    • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Zimske gume - iskustvo

Ima nebrojeno postova o gumama, ali ne nađoh nijedan topic isključivo o zimskim gumama. Ako sam nešto prevideo, molim neka se premesti na odgovarajuče mesto.

Situacija jutros, krenuo ja sa svojom Corsom C, niz strmo brdo na Karaburmi. Sve 4 gume skoro nove, ali letnje. Nisam hteo kolima, al žena zapela pošto ide na NBG. Na poslednjoj većoj nizbrdici, osetim da gubim kontrolu, i milim, a pretiče me ford fiesta, novija, i čovek 10m ispred mene na nizbrdici koči bez problema. Ja malo pipnem kočnicu, abs kopa, ne vredi. On čovek stao na semaforu, a dole Višnjička, idu busevi, haos, poginuće neko. Ja nekako uspem kombinacija ručna i abs, zakrivim auto poprečno i stanem nekako na 20cm od njega. Izađem i vidim da lik ispred mene ima zimske gume

Jel moguće da je tolika razlika? Vozio sam ranije starija kola- jugo, reno 5, i nisam imao većih problema sa letnjim gumama.
  • Car
    CBC Senator XXL
    • 07.07.2005
    • 900
    • Beograd

Re: Zimske gume - iskustvo

Da, tolika je razlika. Ja na jednom autu imam letnje, a na drugom tigar wintere. Razlika je tolika da ovaj sa letnjim gumama ne može ni iz dvorišta da izađe.

Comment

• 206
      Admin od ispočetka :)
      • 09.12.2004
      • 9548
      • Beograd
      • 206

Dzaba mi trubimo po temama o gumama, cemu sluzi zimska guma, i da TOLIKA je razlika, i NE MOZE letnja guma zimi, sve da ima saru od 10 cm dubine.
      The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• tomamega
        CBC Senator XXL
        • 19.03.2009
        • 715
        • Beograd / Crna burma, prim. prev.
        • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

@206
        Srećom, ja sam se naučio, ali na lakši način. Niko nije povređen, iskustvo i sreća presudilo. Postaću fan zimskih guma na Facebook-u

Comment

• milosh
          CBC Član
          • 04.11.2007
          • 20
          • beograd

Verovali ili ne, zimske gume nisu marketinski trik proizvodjaca... i da, razlika je velika.

Comment

• Boki Ar
            CBC Senator XXL
            • 11.11.2004
            • 2827
            • Aranđelovac
            • Vektra

Tomamega, pogledaj kakav je profil te letnje gume. Predpostavljam da je neki "Continental" u pitanju, 3 ili 4 uzdužna kanala. Odlično po suvom, vrlo dobro na kiši ali to na snegu "ne pipa". Veoma je veliki rizik voziti takve gume po snegu, ABS ne pomaže pošto nema "gripa". Kočioni put se produžuje "u nedogled".

Kad pogledaš posle, kakva je konstrukcija i profil zimske gume - sve će da ti bude jasno.

Čuvaj se, "obuj" neki M+S i vozi opušteno.
            Pozdrav!
            BP

Comment

• Darth Malak
              CBC Senator
              • 26.05.2008
              • 207
              • Beograd

jeste ogromna razlika , prosle godine ja ( seljak ) nisam kupio zimske gume i sta , sjebo branik + sto sam kukao svako jutro sto nisam kupio gume , hteo posle ali ih vise nije bilo u mojoj dimenziji , ali u oktobru ove godine kupim ultragrip 7+ i sta ja danas picim bez problema , sneg , bljuzgavica, uzbrdo i nizbrdo , tako da zimske gume zimi , letnje leti .

Comment

• ivan.stojanovic
                CBC Veteran
                • 21.05.2007
                • 115
                • Novi Sad - Kragujevac

Pozdrav svima,

ja prosle i ove zime imam sve pohvale za zimske gume. Kupio sam Barum Polaris 2, sve 4, 195/50 R15, guma je bila 4600din na nekoj akciji.
                Prosle godine sam bio na Jahorini i na Kopaoniku dva puta i bez lanaca sam u svim mogucim uslovima i na svim mestima se zavlacio bez problema.

Eto moja pohvala za Barum Polaris 2, jeftina a dobra. Mislim da je u rangu sa Winterom po ceni i po kvalitetu, ali nije bilo Wintere u dimenziji koju sam ja trazio i odlucio se za ovu i nisam se pokajao.

Pozdrav, Ivan
                Ivan Stojanovic
                Golf Mk3 GTI 16V '94 god.

Comment

• NED
                  CBC Veteran
                  • 02.11.2008
                  • 149
                  • Kragujevac

Evo ja imam Polaris 2 i nisam bas nesto zadovoljan. Po mokrom zna malo da prokliza,ponekada kada krecem iz mesta po snegu kao da nema dovoljno grip-a, a opet ponekad odlicno se ponasa. Totalno nepredvidiva guma, ja cak razmisljam da ih zamenim za Michelin Alpin...ali je pitanje koliko je , i da li je, Alpin bolji od Polaris-a?

Comment

• subicd
                    CBC Senator XXL
                    • 20.06.2008
                    • 463
                    • Novi Sad

Alpin jeste bolji od Polarisa, ali bolji ti je izbor Dunlop ili Goodyear, ako vec gledas gume iz te klase, a sto je jos bitnije jeftiniji je nego Michelin.

Comment

• kuntalo
                      CBC Senator XXL
                      • 02.03.2007
                      • 342
                      • Predgradje

Originally posted by tomamega
                      Jel moguće da je tolika razlika? Vozio sam ranije starija kola- jugo, reno 5, i nisam imao većih problema sa letnjim gumama.
                      O da, i te kakao...

Što se bivšeg iskustva sa letnjim gumama tiče, moguće je da si na Jugiši i Petici imao 615, 621 ili koje već Trajal gume, s obzirom na to da su ih Pirotjanci i Kruševljani nekada malte-ne sve pravili kao all-season...

Danas zamenio sve 4 za Winter-ke. Mislio sam staviti samo dve, ali nakon što sam se jutros isprepadao sto puta odvevši malog u vrtić i ženu kod lekara, sve 4 su postale jedina opcija.
                      Razlika- drastićna! Učinilo mi se čak da su nove zimske čak počele bolje da hvataju nakon nekoliko kilometara. Neopisiva promena.

Još da je Panda 4X4? Ehhh, snovi...
                      Save the Panda!

Comment

• Boki Ar
                        CBC Senator XXL
                        • 11.11.2004
                        • 2827
                        • Aranđelovac
                        • Vektra

Moja iskustva su vrlo povoljna sa Sava Eskimo. Nešto je skuplja od Tigra što opravdava ponašanjem na snegu/ledu.

Mana je što se na suvom "jede kao mesec", no ovde pričamo o zimskim uslovima.

Comment

• srdjan_p
                          CBC Senator XXL
                          • 01.12.2004
                          • 1915
                          • ZR

Nakon vise neuspelih pokusaja da pronadjem negde celicne 14'' felne i da namontiram na njih zimske gume pronasao sam zimsku gumu u dimenziji priblizno mojoj tako da cu danas da idem da uzmem 2 komada BF Goodrich G-Force Winter 185/55 r15 pa javljam utiske...Cena nimalo mala ali jbg kad je nezgodna dimenzija...

Comment

• NED
                            CBC Veteran
                            • 02.11.2008
                            • 149
                            • Kragujevac

Originally posted by subicd
                            Alpin jeste bolji od Polarisa, ali bolji ti je izbor Dunlop ili Goodyear, ako vec gledas gume iz te klase, a sto je jos bitnije jeftiniji je nego Michelin.
                            Pa i nije jeftinija, UG7+ u dimenziji 195/65/15 - 5530rsd, Michelin Alpin 5500rsd. Znaci, tu su negde...

Comment

• Boki Ar
                              CBC Senator XXL
                              • 11.11.2004
                              • 2827
                              • Aranđelovac
                              • Vektra

Evo malo slika. Levo dezen M+S iz prošlog veka. To na snegu, uzbrdo ne može da stane, nizbrdo se zaustavlja bezbedno. Na ledu i nije ništo... Desno je neki kao fol "All Season" uska je i može da posluži, naravno daleko je od M+S.

Ovde je nova letnja guma - koja na snegu jedva po ravnom krene. Obratite pažnju na dubinu šare - to na snegu skoro da ništa ne znači... Na većoj nizbrdici - "sanke", toga se treba čuvati...

Ima li neko da je raspoložen da slika "pravu" zimsku gumu sa lamelama?

Comment

Working...
                              X