Zimske gume - iskustvo

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • JAPANX
    CBC Senator XXL
    • 10.08.2006
    • 2159
    • Beograd

Re: Zimske gume - iskustvo

Michelin Alpin i ne postoji sneg koji je neprohodan, samo je klirens kod honde problem..

ali guma je stvarno vrhunska, ovih dana sam po snegu gredske voznje prelazio po 300km za noc kao po suvom!!

Yokohama me razocarala, ocekivao sam vise od nje

Comment

• Eon
      Moderator
      • 10.03.2005
      • 4225
      • Beograd-NBG-44
      • Superb 2.0 4x4 DSG

Evo i moje iskustvo. Michelin Alpin na Corolli 2005 su imale dobro ponašanje na suvom, ali lošije po snegu. Na Hondi Civic 2007 Bridgestone zimska guma imala je savršeno ponašanje na suvom i vlažnom i dooosta slabije na snegu. Tigar Wintera na Vectri 1999 po snegu ima jako dobro ponašanje, a na suvom i pogotovo mokrom je jaaako loše. Dunlop Zimska guma na istom vozilu ima savršeno ponašanje na svim podlogama. Na Passatu CC 2009 Pirelli Sotozero II ima prosečno ponašanje na snegu, solidno na suvom i odlično na vlažnom.

Svi ovi komentari su izvedeni posle vožnje od više od 5k km, a u nekim slučajevima i više od 20-30k km. Pretpostavljam da dosta zavisi i od samog vozila i dimenzija guma.
      Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
      Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• prolupator
        CBC Senator XXL
        • 02.09.2005
        • 3968
        • Zemun

Što se tiče zavisnosti od vozila ... ja sam Winter1 vozio (i vozim) na tri različita automobila Daewoo Nubira mk.2, Opel Corsa C, Hyundai i30, Yugo i ne računam
        Generalno, guma ne drži po ledu baš ništa, po snegu je do yaya, po mokrom i suvom je privatljiva ... samo bez preteranog divljanja.
        Elelm, Nubiri je znao da pobegne zadnji ili prednji kraj maaalo, zadnji po mokrom, prednji po suvom. Corsa je bežala preko nosa po mokrom i suvom. i30 je najbolje izbalansiran auto od svih pa shodno tome se najbolje i drži, dogodi se jedino da ceo auto klizne malo klad preteram...
        OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Kubikaza
          CBC Veteran
          • 01.10.2008
          • 169
          • Nis

Po mom misljenjui Michelin Alpin,stvarno dobra guma i za sneg i za led,isto sava eskimo za sneg odlicna po ledu tako i tako,ali sto kaze deki najbolje je sve 4 zimske bez obzira na vucu,jer meni su prednje sava eskimo super,kao nove,do su zadnje neke bezveze zimske ali iz 2002 i plus sara nema ni 3mm,preko 50 na sat ja se borim sa autom po krivinama,dok sa 4 zimske mishelin moze da se vozi 80 km\h sa nekim malim proklizavanjima prema kamenickom visu(ko zna gde je i kakve su krivine).Prema tome glas dajem Mishelinu.
          OPEL ne može da se opiše,to mora da se doživi!
          http://www.youtube.com/watch?v=ChXau3ka-vo

Comment

• Bojan1212
            CBC Senator XXL
            • 15.07.2008
            • 468
            • Zemun
            • Honda Accord

@deki-ascona

Ma imam ja sve cetiri zimske. Napred Winter1, a pozadi Barum Polaris samo sto su ove zadnje jos iz 2003, a ove prednje nove. Prednje su mi bile otisle pa cale stavio nove...

@Boki-Ar

Pa mislio sam da je iz 95, ali bilo mi cudno, pa reko bolje da pitam nego da lupam sunce ti pa kad je to bilo

Moje misljenje za gore pomenute Barum Polaris, na suvom osrednje, snegu osrednje, a kisa lose.
            Winter1 sam testirao na usponu 19.12. kad sam isao na slavu i stvarno sam se odusevio performansama po snegu. Prvi put nisam imao dovoljno ubrzanje jer sam pred jak uspon morao uci u ulicu i tako smanjiti brzinu, pa sam na vrhu brda stao. Uspon mi je izgledao sasvim solidan obzirom da sam glumio ABS kad sam ga pustao u rikverc kako bih izbegao sanke. Drugi put malo veca brzina i izasao lagano.

Comment

• StudentBGD
              CBC Senator XXL
              • 18.12.2007
              • 1027
              • Beograd

Neko bese trazio sliku zimske gume sa lamelama? Evo danas mi upade u oci kada sam parkirao (nove Dunlop Winter Response):

Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• Ivancho
                CBC Veteran
                • 11.02.2008
                • 199
                • Vracar - Zemun

NE CITIRAJ POST IZNAD SVOG (ne pisi velikim slovima, ljudi ce misliti da vices!!!!)

Zna covek sta valja

Comment

• Dalibor Vukić
                  CBC Senator
                  • 08.09.2009
                  • 279
                  • Beograd

Najgore je kad se čovek spusti niz strmo brdo, pa naiđe na još gori uspon. Put neraščišćen, a u podnožju udoline oštra krivina. Ne možeš da se zaletiš, ne možeš napred, ne možeš ni nazad, džabe sve 4 zimske, kad pogon nije na sve 4, a nemaš ni lance. Mislio si koji će ti lanci kad nisi krenuo na planinu, nego do susednog sela u štetu. Kreneš malo napred-nazad, motaš volan 10m pre ulaska u tu krivinu i zabacuješ zadnji kraj da se postaviš u krivini, stigneš nekoliko metara do vrha i staneš. Ajde opet. Svaki sledeći put sve je gore, jer si napravio uglačane tragove koje moraš da izbegavaš i sve si dalji od vrha brda. Posle par sati akanja u vukojebini naiđe neki zemljak džadom, pogura te malo i izađeš kao ništa i to bez zaleta. Poenta: Za#ebi zimske gume, montiraj opanke na auto.

Da, Tigar gume su bile u pitanju.

Comment

• deki-ascona
                    Bio nam je drug! RIP
                    • 10.04.2007
                    • 2118
                    • NI , Trosharina

Okrenes se pa u rikverc, pa na sledecoj ravnici namestis lance. Jutros sam spazio da dobar deo niskih taxista vozi na lance po gradu. Takodje sam video da je jedan junak stavio pak tregere, one rastegljive na prednje tockove. To i nije losa fora, ako se i pokidaju nije steta.
                    Originally posted by Valent Vudriga
                    ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                    Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• Boki Ar
                      CBC Senator XXL
                      • 11.11.2004
                      • 2827
                      • Aranđelovac
                      • Vektra

Ne bih ovo preporučio nikom. Pukne pak-treger pa odleti kao praćka...

Comment

• djukic
                        CBC Senator XXL
                        • 27.03.2005
                        • 2526
                        • Beograd

Michelin Alpin vrhunske, sneg, led, bljuzga... Juce bez ikakvih problema U Beogradu ko zna kod parka levo uzbrdo iz pozeske po snegu a ispod kaldrma
                        https://t.me/pump_upp

Comment

• StudentBGD
                          CBC Senator XXL
                          • 18.12.2007
                          • 1027
                          • Beograd

Zanima me da li i dalje vazi ona stara: "uza guma je bolja po snegu" ?
                          Kada to pitam ne mislim na neku terensku voznju gde se to i podrazumeva, vec za normalna kola i svakodnevnu upotrebu, za nas koji zivimo u gradovima. Ipak se zimska guma ne vozi samo po snegu i mislim da je jako bitno kako ta guma drzi u krivini, kako koci, prenosi snagu na podlogu... Mislim da je ova izreka dosta stara i da su gume sada poprilicno drugacije nego sto su tada bile - imaju drugacije sare, koriste se drugi materijali za prozivodnju. Ja recimo u voznji po snegu provedem max 5% vremena na putu u zmiskom periodu, a cesto idem u planine itd. Zato mislim da mi je bitnije kakva su svojstva te gume po suvom i mokrom, a ne samo kako drzi po snegu. Zato uvek biram gumu "standardnih" dimenzija za moj auto, a ne neku uzu (tipa 205/55/16 ili 185/60/15).
                          Ne racunam one koji voze kola sa 200-300 i vise ks pa imaju jako siroke gume niskog profila. Za njih je i logicno da nece da vozi zimi neku gumu 325/35/18.
                          Da li dobro razmisljam ili ipak gresim?
                          Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• maliomladinac
                            CBC Senator XXL
                            • 21.11.2008
                            • 995
                            • Beograd, Zvezdara, Bulbulder

Vozio sam sluzbenog Caddy-a na letnjim gumama Bridgestone, auto je kraj 2009 godine, ne znam koji je model guma, zaboravio sam da pogledam. Nakon ne normalnog klizanja po snegu, trazio sam zimske gume od direktora, sutra ujutru sam dobio Kleber Krisalp HP2. Do sad nisam vozio na boljim gumama, na snegu, dubokom ili utabanom, skoro uopste mi ne pali ASR pri naglom ubrzanju a kocenje je fenomenalno. Ne mogu cak ni pod rucnom da ga okrenem kako treba na snegu. Prezadovoljan sam. Evo i koja slikica

If i was awake, i would think it was a dream!

Servis mobilnih telefona i prodaja dodatne opreme "Džoki"
                            061/665-94-23

Comment

• Puzo81
                              CBC Senator XXL
                              • 04.08.2009
                              • 687
                              • Novi Sad/Prijepolje

Corsa B.
                              Prethodne tri zime vozio wintere,extra se pokazale.Ove godine na preporuku kupio Fulda Cristal Montero 3.Veoma iznenadjen kvalitetom,udobnoscu i tisinom pri "vecim" brzinama.Izlazio sam uz uspone dje su i mnoga jaca auta posustala.Fenomenalna sara i zahvatanje snega

Comment

• Mirror
                                CBC Senator
                                • 29.01.2009
                                • 206
                                • Novi Sad

Koliko si platio Fluda gume? Koja dimenzija je u pitanju?
                                "Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?" G. Carlin

Comment

Working...
                                X