Skidanje volana sa air bag-om???

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • grnca
    CBC Veteran
    • 13.03.2005
    • 139
    • Zrenjanin
    • Vectra1.6&Citroen C2

Skidanje volana sa air bag-om???

Potrebna mi je pomoc oko skidanja istog jer nikada nisam ni video kako se to radi a pretpostavljam da nije tako lako kao klasican volan. Inace ocu da skidam celu sipku volana posto posle putovanja na more crko mi krstak na volanu pa nije bas prijatan osecaj kako krcka i skace dok ga okrecem - krajnje neprijano. Auto je opel vectra 96 godiste i ima samo taj jedan air bag bez onih komandi na volanu
    hvala unapred
    Trojke su Djuro sta???

Osnovne jedinice diverzantskih grupa!!!

Opel Vectra 1.6 16v + 20% gratis
  • Wartburg
    CBC Senator XXL
    • 01.02.2005
    • 663

Pazi kad nema nikakve preterane nauke.
    Samo skines.

Comment

• Wiz
      CBC Senator XXL
      • 30.09.2004
      • 3104
      • Nish

Ja sam skidao kod mene na Astri kad sam popravljao onu traku za migavce pokidala se bila,a na Vectri se ne secam (mozda i na njoj) nije tesko samo otkacis konektore sraf u sredini i izvuces deo sa Airbagom,ne secam se detalaj bilo je pre oko 2god ali znam da nije bilo nesto komplikovano a ni tesko

Comment

• Wartburg
        CBC Senator XXL
        • 01.02.2005
        • 663

@Wiz skoro pa isti djavo bila Vektra ili Astra.

Comment

• Wiz
          CBC Senator XXL
          • 30.09.2004
          • 3104
          • Nish

Pa da volan je skoro isti

Comment

• grnca
            CBC Veteran
            • 13.03.2005
            • 139
            • Zrenjanin
            • Vectra1.6&Citroen C2

Ce vam javim jel mi polupao naocare i nos
            Trojke su Djuro sta???

Comment

• Wartburg
              CBC Senator XXL
              • 01.02.2005
              • 663

Imaces barem dobar jastuk.

Comment

• grnca
                CBC Veteran
                • 13.03.2005
                • 139
                • Zrenjanin
                • Vectra1.6&Citroen C2

Stavljam skafander
                Trojke su Djuro sta???

Comment

• Wartburg
                  CBC Senator XXL
                  • 01.02.2005
                  • 663

Jel misija bila uspesna?

Comment

Originally posted by grnca
                    Stavljam skafander
                    ako to jos nisi uradio obavezno skini klemu sa akumulatora i sacekaj 10 min da se isprazni kondenzator u centrali radio sam to na Mercedesu Opel Astri i Peugeotu 306 obavezno kljuc van brave isto kad budes vracao srafovi su vecinom sa donje strane volana i pazi na Schleifring odnosno Wickelkontakt

Comment

• grnca
                      CBC Veteran
                      • 13.03.2005
                      • 139
                      • Zrenjanin
                      • Vectra1.6&Citroen C2

Nisam jos nemam vremena uvek nesto iskrsne a i ovaj me je zbunio kakav "shnegelfufel kontakt" ili kako se vec pise

Hvala
                      Trojke su Djuro sta???

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141
                        • Beograd, barajevo-zemun
                        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

da, skidanje airbaga (pravilno i tako da ostane ispravan u funkciji) nije nimalo naivno i tacno u uputstvima pise korak po korak, i redosled, kako to uraditi.

postoji poseban kontakt na obrucu volana na nekim autima koji aktivira airbag kao drugostepeni zastitni element ako se nekoga razloga ne aktivira inercioni prekidaca na podu vozila a vozac pocne da sabija obruc volana svojom masom usled inercije.

nepostovanje pravila oko i sa tim kontaktom dovodi do eksplozije, i potencijalno do invaliditeta i cak smrti (bilo je slucajeva sirom sveta).

tako da, moze da se radi AKO se prethodno dobro prikupe sve informacije za konkretan auto i konkretan nacin montaze airbag sistema i veoma pedantno radi ili ako se to ne znam jeftinije (po zdravlje) je otici u ovlasceni servis za tu marku da urade profesionalci.

takodje, veoma je vazno obratiti paznju na staticki elektricitet dakle odecu i obucu koja se nosi, na pravilno uzemljenje ogrlicom ruke kojom se radi prema sasiji vozila i ostalim pravilima rada sa eletkrostatickim osetljivim komponentama.

obicno je potreban i poseban alata, specijalni Torx kljucevi i kilo kljuc.

ja to ne bih sam radio prvi put u zivotu, da nemam nekoga pored sebe ili knjigu gde tacno pise i gde je nacrtano step by step....nije to naivna zamena tocka ipak.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• Wiz
                          CBC Senator XXL
                          • 30.09.2004
                          • 3104
                          • Nish

Ja sam morao pa sam to uradeo(skidao airbag),inace skoro sam imao ekploziju onog cilindra sa barutnim ili ko zna kojim punjenjem,van auta bio je visak,izagazili ga dok je bio u kolima,i onda mi je prso u ruci,izletela sajla malo puf nista strasno,sto ne znaci da kod nekog drugog auta,ili neki drugi takav nece napraviti vecu stetu,cak i povrediti,zato oprez,napominjem da sa volanom nisam imao nikakvih problema kod Astre a sada se secam da smo to skidali i kod vectreiskopcas konektore i to je to nema skrivenih kontakta,bar na ovim modelima na kojima sam ja radeo

Comment

• gari55
                            CBC Član
                            • 26.03.2005
                            • 72
                            • Pirot
                            • Honda Accord 2.0

Originally posted by brick
                            da, skidanje airbaga (pravilno i tako da ostane ispravan u funkciji) nije nimalo naivno i tacno u uputstvima pise korak po korak, i redosled, kako to uraditi.

postoji poseban kontakt na obrucu volana na nekim autima koji aktivira airbag kao drugostepeni zastitni element ako se nekoga razloga ne aktivira inercioni prekidaca na podu vozila a vozac pocne da sabija obruc volana svojom masom usled inercije.

nepostovanje pravila oko i sa tim kontaktom dovodi do eksplozije, i potencijalno do invaliditeta i cak smrti (bilo je slucajeva sirom sveta).

tako da, moze da se radi AKO se prethodno dobro prikupe sve informacije za konkretan auto i konkretan nacin montaze airbag sistema i veoma pedantno radi ili ako se to ne znam jeftinije (po zdravlje) je otici u ovlasceni servis za tu marku da urade profesionalci.

takodje, veoma je vazno obratiti paznju na staticki elektricitet dakle odecu i obucu koja se nosi, na pravilno uzemljenje ogrlicom ruke kojom se radi prema sasiji vozila i ostalim pravilima rada sa eletkrostatickim osetljivim komponentama.

obicno je potreban i poseban alata, specijalni Torx kljucevi i kilo kljuc.

ja to ne bih sam radio prvi put u zivotu, da nemam nekoga pored sebe ili knjigu gde tacno pise i gde je nacrtano step by step....nije to naivna zamena tocka ipak.
                            Brick vecito nesto filozofiras, a nista prakticno ne kazes.

Aribag se skida na sledeci nacin: (skidali mi prilikom remonta letve volana pa sam video)
                            Sa druge strane volana postoje dva srafa (mislim da su inbusi u pitanju). Odvrnes ta dva srafa i odvojis air-bag od volana. Iskljucis konektor i to je to.
                            Prilikom vracanja ce ti se pojaviti oznaka da air-bag nije u funkciji, sto znaci da treba resetovati racunar (posao od 30 sec). Odes negde gde imaju kompjutersku dijagnostiku, resetuju ti komp i to je to.

Comment

• Uros Piperski
                              CBC Senator XXL
                              • 31.01.2005
                              • 2978
                              • Beograd

Gari, skidanje airbag-a moze biti fatalno! Da li si 100% siguran da nisi prevideo neku "sitnicu"? Ipak ga nisi TI skidao nego si samo gledao kako ga skidaju.

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

Working...
                              X