Menjac nece u brzinu -reseno-

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • APOGEE
    CBC Senator
    • 01.06.2005
    • 243
    • Beograd, Vracar

Menjac nece u brzinu -reseno-

Pozdrav,

U pitanju je Lanos 1,5, 2001 god, presao 90Kkm, manualni menjac, hidraulicno kvacilo. Juce, u toku gradske voznje menjanje brzina odjedanput postajalo sve teze i teze i posle desetak promena prenosa, postalo nemoguce. Dakle, menjac nece ni u jednu brzinu ukljucujuci i rikverc. Nekako sam sklonio auto sa ulice, zamolio suvozaca da pritiska kvacilo i pogledom u motorni prostor ustanovio da se poluga koja ide do menjaca krece napred-nazad. Inace, pritisak na pedalu kvacila normalan. Nivo hidraulicnog ulja ok. Kako se vec smrkavalo nisam mogao dalje da istrazujem.

Kad je motor ugasen, rucica menjaca se krece normalno, ulazi u svaki stepen prenosa bez problema ali kad se upali motor nece ni u jednu brzinu. Napominjem da nikakvih naznaka kvara nije bilo sto se tice cudnih zvukova i sl.

Ima li neko ideju sta je u pitanju? Sumnjam da je nesto sa korpom kvacila.
    Kia pro cee'd 1,6 CRDI 115hp 2010
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Re: Menjac nece u brzinu

Dobro sumnjas, korpa ili druk lager
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Kad pukne korpa kvačila (jedan prsten) ponaša se tako, sve radi ali ne odvaja pa sinhroni ne dozvoljavaju ubacivanje u brzinu. Ne mora da znači ali liči na to.
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• APOGEE
        CBC Senator
        • 01.06.2005
        • 243
        • Beograd, Vracar

Uh, toga sam se i bojao, hvala na brzim odgovorima.

Pozdrav,

Comment

• lemy
          CBC Član
          • 01.03.2008
          • 39
          • Beograd

Meni je drug lezaj pukao polomio par peraca na korpi isto se tako ponasao.

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Druk, od drukanje, pumpanje pritiskanje pedale, nije bitno ali me to jako nervira a ne znam ni ja zašto

https.autogas.rs

Comment

• sri98
              Admin od Trpeze
              • 24.10.2004
              • 7262
              • Republic of Konjarnik
              • Toyota Corolla E 210

pa ti kazi potisni lezaj
              Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Franjo
                Banovan
                • 14.08.2009
                • 2831
                • Inđija - Beograd
                • Renault megan II res

A ja pretpostavljam, da se radi o menjaču. Isto se desilo na mom yugu, kad se doslovno razletio. Nisi pisao, da li si pokušao, da ubaciš u neku brzinu, "na hladno", kad kažeš da tako ide glatko, stisneš kvačilo, upališ motor i pokušaš da kreneš. Ako je u brzini, onda je u pitanju menjač, a ne kvačilo, iako mogu biti oba.

P.S. To možeš da ispitaš i na hladno: ubaciš u prvu (može bilo koju), pa cimaš napred nazad i vidiš da li je u brzini.

Comment

• APOGEE
                  CBC Senator
                  • 01.06.2005
                  • 243
                  • Beograd, Vracar

Kad je motor ugasen, menjac ulazi u sve brzine bez obzira da li je kvcilo pritisnuto ili ne. Kako je auto ostao na blagoj nizbrdici, ostavio sam ga u rikvercu pa predpostavljam da je menjac u redu. Doduse, nisam probao da ga cimam sa ukljucenom prvom ili drugom brzinom, ali mislim da je nesto sa menjacem, moralo bi prethodno iz njega da se pojavi neko cangrljanje ili slicno.

Comment

• Franjo
                    Banovan
                    • 14.08.2009
                    • 2831
                    • Inđija - Beograd
                    • Renault megan II res

Pošto je na nizbrdici, sa ugašenim motorom izbaci iz brzine u neutralni položaj i otpusti ručnu. Ako je menjač u redu, morao bi da krene i bez guranja. Verujem, da je u pitanju menjač. Stari majstori su govorili o pomešanim brzinama.

U mom slučaju, na hladno sam morao, sa obe ruke, iz sve snage, da "čupam" iz prve, ili druge brzine, a posle je kao kod tebe, menjanje išlo lako. Ali kad upalim, nisam mogao da ubacim ni u jednu. Kad sam ubacio na hladno u prvu, ili drugu i krenuo, ponovo je zaglavio i nisam mogao da menjam brzine. Tek, pri polasku sa trećom, išao je lako u četvrtu i petu, i nazad u četvrtu, ali u treću nikako. Tako sam stigao iz Peći do Inđije (500 km), gde mi je majstor totalno "sredio" menjač.

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Originally posted by sri98
                      pa ti kazi potisni lezaj
                      Ja to i kažem, tako su me učili ali drugi kažu DRUG umesto DRUK....

https.autogas.rs

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Franjo, ti si neuništiv, sad već moram srpskim poslovnim rečnikom da ti kažem i to je poslednja opomena pred trajno isključenje. Lupaš kao maksim po diviziji. Pošto si stariji znaš šta to znači.

Nije ovo kladionica da tipuješ ili verski objekt da veruješ.

https.autogas.rs

Comment

• Franjo
                          Banovan
                          • 14.08.2009
                          • 2831
                          • Inđija - Beograd
                          • Renault megan II res

Evo o čemu ja pričam i zbog čega verujem u to, jer sam u Vojnoj akademiji u Beogradu završio motoristiku:

Pošto mi ponovo nije jasno, zbog čega opomena, jer ostali nisu naveli ni da veruju i mogu da lupaju do mile volje, dajte da završimo sa tim *ranjem. Uz dužno poštovanje!

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

Franjo, nemoj biti na kraj srca, ako misliš da će mi biti žao da te banujem, u pravu si. Ako misliš da neću, nisi u pravu.

To što si završio motoristiku kad su tvrdili da ništa teže od vazduha ne može leteti ne daje ti za pravo da pričaš u svakoj temi svoje doživljaje i iskustva sa Jugom koji budi rečeno usput ima glumpav menjač. Otvoriš temu u wastegate i pišeš svoje doživljaje koliko želiš, ako si interesantan imaćeš pravu i odabranu publiku i niko te neće maltretirati..

Sad da nije OFF.

Menjač bilo koji kršten ako nije odvojeno kvačilo neće dozvoliti ubacivanje u brzinu sem ako ne upotrebiš veliku silu ili polugu što mu dodje na isto. Svaki menjač koji crkne na taj način što pokušavaš da objasniš je davao znake upozorenja ranije ili je skrljao nešto što se opet čulo. Ubacuje u brzinu kad je motor ubačen, nije naglašeno da ide teško uz čudne zvukove ili bilo šta. Puknut sinhron, kandža ili zupčanik a eventualno i pohabana viljuška koja zaglavljuje sasvim sigurno neće dozvoliti normalno šaltanje iako je motor ugašen.

Ako je pukla koja nitna na lameli ili neko pero na korpi, lamela se neće odvojiti i menjač neće dozvoliti ubacivanje u brzinu. Jugoliki menjači će krčati jer su im sinhroni za...

I ja sam učio motoristiku ali malo kasnije, već je i poneki balon poleteo ali sam rastavio i sastavio stotine menjača i smatram da sam dovoljno kvalifikovan da ti kažem da lupaš što i nije toliko sramota jer niko ne zna sve ali je sramota biti istrajan u tome.

Ostali ne lupaju, u prvim porukama je dat 99% tačan odgovor.

https.autogas.rs

Comment

• Franjo
                              Banovan
                              • 14.08.2009
                              • 2831
                              • Inđija - Beograd
                              • Renault megan II res

Po našem lepom običaju, pokretač teme se ne javlja, da kaže šta se dalje dešavalo. Da li je kvar otklonjen i šta je bilo u pitanju?

Comment

Working...
                              X