WINTERA

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • BRABUS
    CBC Senator XXL
    • 15.10.2004
    • 2399
    • London

Juce ja uzeo firmin auto da odem na put (rent-a-car, uzet na par meseci) Audi A4 2.0 TDI i dok sam cekao na pumpi da natocim gorivo gledam u gume kad ono Tigar Wintera

Auto je inace nov, presao samo 500 km, dosao sa 0 kod nas takav.

E, sad, ne verujem da audi stavlja na auto prvu ugradnju tigar, vec da rent-a-car agencija stavlja zimske gume sama, a dobije ga sa letnjim....ali svakako pozitivno iznenadjenje

Ponasale se kako treba, mada nisam nista posebno ni divljao niti imao prilike da je vidim u ekstremnijim uslovima

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

u Nemackoj je od ove godine uvedena izmena u zakonu o saobracaju i sada je obavezna upotreba zimskih guma po sili zakona (nevedeni su i datumi).

kazna je 1 tackica za Flenzburg evidenciju i 20 evrica.

posto je oktobar mesec nije nemoguce da je rent a car zamenio gume.
      a nije nemoguce ni da je Audi stavio Tigar kao prvu ugradnju.

i ranije u doba ex SFRJ na Audiju (i uopste VW) su se stavljali delovi nasih fabrika kao prva ugradnja.

Wintera zaista ima dobre osobine, bez obzira na poreklo i predrasude kod nas, u Evropi se naveliko koristi po osnovu pokazanog u praksi.

ima i boljih zimskih naravno, ali za tu cenu malo teze
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• BRABUS
        CBC Senator XXL
        • 15.10.2004
        • 2399
        • London

Tesko da Audi stavlja Winteru na A4, iz vise razloga od kojih ni jedan nije direktno vezan za kvalitet Winter-e. Ono sto Audiju, koji pravi 900.000 auta godisnje ne odgovara je mali dobavljac koji ne nudi neki produkt koji ne nude drugi. Mali dobavljac u smislu da ne moze da isporuci toliko koliko Audiju treba, a Tigar definitivno ne moze. Cak i sa niskom cenom nije konturentan Conti-ju, koji prodaje Audiju npr. milion guma godisnje.

A i druga stvar - kako bi se osecao prosecan kupac da na autu koji je platio 35.000e vidi gume koje kostaju 50e ? Ipak Audi treba da brine i o tome...

Verovatno je u pitanju rent-a-car kome je stalo jedino do cene, jer ce ionako da ih bace na prolece...

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141

Tigar je samo brend, firma je u rangu sa Contijem po velicini ako ne i veca- Michelin.

znam da Tigar nije dzin da isporuci samostalno milion komada, ali ni ranije u Audi nisu ugradjivani npr samo ventili mitrovackog MIV-a vec i raznih drugih firmi pa cak i u istom modelu iste godine proizvodnje istoga motora.

ne znam kako funkcionisu dogovori sa komponentasima, bilo mi je logicno da Wintera zadovoljava sve moguce zahteve tehnicke prirode koje bi nastale na A4 (s obzirom na kapacitet motora) u potpunosti a na moguce ustede pri velikim serijama ne verujem da se ne bi porazmislilo ozbiljno.

kako god, bilo rent a car bilo Audi neko je vec montirao te gume kakve god da jesu a bitan je i tvoj utisak koji subjektivno osecas na volanu da li je ok ili nije.
          ako nije ok, dzabe price i dzabe niza cena ako ne zavrsava predvidjeni posao kako treba...

znam odranije da je u Nemackoj dosta jak kult sezonske zamene guma, to sam posebno vidjao u Bavarskoj gde maltene svi menjaju na zimske cim padne prvi sneg (ako zakasne pa vec padne) i prvog Stau sindroma.

sada je uvedena i zakonska obaveza, kakvi su ako ih ima komentari u krugovima u kojima se kreces u smislu odobravanja/neodbravanja, procene svrishodnosti, neke promene koja se primecuje kod vozaca itd.

ili je to tek kao sveza stvar jos slovo na papiru a kako sneg nije jos pao ni kazne nisu bile aktuelne.

pitam nevezano za temu Wintere, onako generalno.
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• BRABUS
            CBC Senator XXL
            • 15.10.2004
            • 2399
            • London

Pa znas kako, Nemci po prirodi vole da budu na "safe side", tako da su i do sad vozili zimi sa zimskim gumama obavezno, iako nije bio zakon. Nisam cuo neki komentar, ali u biti nista se ne menja. Ustvari, jedini komentar koji sam cuo je iz Rent-a-car agencije i to je da sada ne mogu da uzimaju pare na foru zimskih guma. Naime, par njih je radilo na foru da u toku zimskih meseci traze 20e za zimske gume na autu, ali to nije obavezno. I ljudi su uvek davali. Naravno, ako znas trik, onda kazes da neces zimske gume i uvek dobijes sa zimskim, jer su im sva auta zimi sa zimskim gumama i nece sad zbog tebe da montiraju letnje, ta montaza kosta vise nego sto im ti das za rentiranje

Sto se ugovora sa dobavljacima tice, mislim da se tu ide na sto manje dobavljaca koji su u stanju da isporuce velike kolicine. Ugovori sa manjim dobavljacima idu samo za delove koji su po necemu specificni, pa se zbog toga ugradjuju samo u odredjeni deo produkcije nekog modela. Tigar ima sansu da prodje u Audi ili bilo koj drugi samo preko Michelina, posto oni imaju ugovor sa Audijem i medju svojim brendovima distribuiraju kolicinu.

Razlog zbog koga ne verujem da je Wintera prva ugradnja nema veze sa tehnickim kvalitetom. Naime, dok sam bio u Mercedesu, radili smo studiju o svesnosti vlasnika o brendu guma koje vozi. Studija je bila inicirana zbog toga sto je Kumho imao sve uslove da dobije prvu ugradnju u A-klasu, pa su se zabrinuli da li moze to da utice na imidz. Akcenat je bio stavljen na A-klasu, a ostale smo radili samo by the way. Rezultat je da vlasnici A-klase uopste nisu svesni koje gume imaju na autu, dok kod visih klasa raste svesnost o brendu guma, i samim tim opasnost da neki jeftini brend utice na imidz....a to je stvar koja je apsolutni prioritet, jer najvise na racun toga placas vise nego za auto te klase sa non-premium imidzom

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141

Tigar ima sansu da prodje u Audi ili bilo koj drugi samo preko Michelina
              na to sam i mislio, Michelin je firma koja nosi posao, Tigar ionako nije (samostalna ) firma za sebe.

za Nemce jos treba nalepnica Michelin Wintera, za imidz
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• MeganeSport
                CBC Član
                • 31.10.2006
                • 79
                • Beograd

Pozdrav svima.Zna li neko u Bgd aktuelne cene 185/60/14 Tigar Vintere a mozda i neko mesto gde se mogu jeftino kupiti?
                Onaj ko poznaje neprijatelja svoga i poznaje samoga sebe, neće biti ugrožen ni u stotinu bitaka.

Comment

• matan
                  CBC Član
                  • 07.08.2006
                  • 35
                  • Beograd

I mene to interesuje posto sam one sto sam kupio u Metoru vratio, a nisam hteo da uzmem druge posto su sve proizvedene pocetkom godine i imaju oznake (pecate) od B-D a nema A pa je to valjda i kvalitet ?

Comment

• zec
                    CBC Senator XXL
                    • 05.01.2005
                    • 450
                    • bgd

Metro 3960din ali 185/65 14
                    e sad za kvalitet ne znam jer ne znam kako se obelezava guma koja je losija citaj druge klase.
                    "If everything seems under control, you're just not going fast enough."

Comment

• Aladin
                      CBC Senator
                      • 17.08.2005
                      • 223
                      • Beograd

Evo lepog sajta sa sve prodajnim mestima i cenovnikom....
                      Ko prvi devojci - sam u nju upada!

Comment

• Wiz
                        CBC Senator XXL
                        • 30.09.2004
                        • 3104
                        • Nish

185 65 15 sam nasao za 3960,nego jel imao u Metrou Milestone guma-zna neko

Comment

• gordi014
                          Moderator
                          • 02.10.2004
                          • 1049
                          • Valjevo, Srbija
                          • PEUGEOT 206 XS 1.6

Objavljeni su rezultati Auto Bildovog velikog testa zimskih guma u dimenziji 195/65 R15.

Ukratko:

1. Continental ContiWinterContact TS810
                          2. Pirelli W210 Sottozero
                          3. Vredestain Snowtrac 2 (vrlo iznenađujuće)
                          --
                          12. Micheli Alpin 2 (ocena: jedva preporučljiv)
                          13. Tigar WinterA (ocena: ne preporučuje se)

Bilo je 16 guma na testu, od koji 4 nisu prošle test.

Nažalost, pokazuje se da često javno mišljenje počiva na nerelevantnim iskustvima.
                          U slučaju WinterA, jednostavno se radi o nedovoljnom iskustvu ljudi koji su hvalili te gume ...
                          Jer kako drugačije protumačiti da nisu primetili 15-ak metara duži put kočenja na snegu?! Na mokrom put kočenja Tigra je duži za 7 metara od pobednika Pirellija.

Comment

• Čiča
                            CBC Senator XXL
                            • 14.12.2005
                            • 1621
                            • Beograd, Vidikovac

Moja laicka iskustva sa winterom 205/55/16 su

Odlicna zimska guma.

Zaci posto menjam zimske i letnje uvek negde u ovo vreme, ovo ce biti treca sezona kako stavljam iste wintera gume, prosle godine tri puta u planinu sa njima, bez problema, nigde stao barem sto se gume tice (ako ne racunamo lift u glavi vozaca)

Ne bi da zvucim kao ona reklama kupujmo domace, ali mislim da je ta barem zimska guma sasvim dobra...
                            Ko je viknuo "šta vidis ČičA"???

Sreća je sto glupost ne boli, inače bi sa svih strana odjekivali jauci
                            "Ulažite u stomak! To ulaganje daje brze i vidljive rezultate. Ulaganje u glavu je dugotrajno i neizvesno. " D. Radovic

Comment

• JAPANX
                              CBC Senator XXL
                              • 10.08.2006
                              • 2159
                              • Beograd

nisam citao sve(mrzi me) ali ja winteru nikada ne bih kupovao(tigar inace)

par puta mi se desavalo da izletim sa puta SAMO zbog tigra

kad sam stavio druge gume,bez problema drzi i ne "peva" mnogo...

razlika izmedju wintere i winter-t yokohama je mizerna u ceni a velika u kvalitetu tako da je to moj predlog

Yokohama rules

Comment

• sw.brick
                                CBC Senator XXL
                                • 09.10.2004
                                • 8141

Jer kako drugačije protumačiti da nisu primetili 15-ak metara duži put kočenja na snegu?!
                                ??!!

brojke kazu-
                                najbolja guma kocenje na snegu 23.40 m
                                najlosija guma kocenje na snegu 25.90m

razlika je 2.50m ili 250cm.

kojih 15tak metara si ti primetio ?

btw, ocene u opsegu 1-3 su jako dobre gume, odlicnih perfomansi.

WinterA je po izmerenim perfomansama odlican guma za sneg i suvo i losa za mokro, ko je pazljivo citao iskustva upravo su i navedeni takvi opisi ponasanja.

btw2, test vozilo je VW Golf koji nije bas neki reprezentativan primerak kvalitetnih kocnica i uopste setupa.
                                bas me zanima kakvi bi rezultati bili da je test vozilo bio jedan balansirani BMW ili doterani Mercedes.
                                volvo
                                945 SE turbo lpg
                                344 GL lpg

Comment

Working...
                                X