Beoguma kod ade, za 14'' 950 dinara. Dobro nacentrirano ali mi volan ostao kriv. Kad sam se vratio da ispravi gresku trazio da platim kontrolu pa ako je greska do njega da popravi. Malo smo se ubedjivali pa je uradio kako treba...
Beoguma kod ade. Otprilike isto vreme kada si i ti centrirao. Samo ja sa floridom i 13'. Tu je bio majstorov ortak koji je kupio floridu pa smo nesto pricali, dok je ovaj kao radio. Kad smo zavrsili "obrijao" me je jer je bilo oko 1300, ja dao vise, jebiga.
Cim sam krenuo vidim ne stoji mi nesto volan na sredini i opet malo vuce. Bio sam u zurbi tih dana nisam se odmah vratio. U medjuvremenu saznam pravu cenu, i odem tamo. Drugi majstor, neki fin stariji covek, pregleda celo vesanje, rece da ima malo lufta desna letva/osovina (jbg. stao mi mozak kako se zove) sto ide od volana. Sredi volan, bi mu cudno sto je kolega tako uradio, ni pare ni pivo da uzme, fin covek... Sve u svemu ne idem vise kod njih. Inace uvek imam nove gume...
Auto centar Markovic. Na cosku novog groblja pored Kulic-a. Na tri automobila sam do sada stelovao trap kod njih u dva slucaja me je vratio jer vesanje nije bilo dobro pa kad popravim da nasteluje, sto mi potvrdjuje da nije samo, daj da odradimo. Cena je 1000 din za 14" pa navise ( bila pre 6 meseci ) + 300 din ako greje spone ( a kod mene je morao ).
Renault Twingo, 1.2
Ono što nemaš od dodatne opreme, ne može ni da ti se pokvari.
Poslednje stelovanje sam radio pre 2 godine kod Mije, skrece se iz Ustanicke pri vrhu desno.Mija je odlican majstor i nekada su svi trkaci podesavali trap kod njega.Pre podesavanja trapa,menjao sam spone u drugom servisu i Mija uopste nije kontrolisao simetricnost spona, tako da se volan u jednu stranu mogao okrenuti malo vise od kruga a u drugu mnogo vise.Vratio sam se sutradan na reklamaciju i Mijin ortak, a ni sin nisu hteli da prime reklamaciju, cekao sam Miju i digo ruke, pa kod mehanicara smo jednostavno sami ispomerali spone.
Iskustvo od pre, neki majstor u Zemunu,kod Navipa,"ma kako ti kazes", posle par hiljada se se odvrnuli srafovi na amortizeru.
Kod Mice Kocica na Vidikovcu, na drugarovoj Fiesti je majstor nastelovao trap da se auto bacakao levo desno, ja reklamiram Mici,kaze, servo pumpa nije dobra,a auto nema servo.Otvorio je trap 2cm i podesili smo ga na kanap.
Kod Sekule na Autikomandi, pitam ga jel oces da nastelujes trap kako ti kazem,ocu, a nastelovao za sekundu tako da sam vrat mogao da slomim,bio je tad nov Golf 3.
Istog tog Golfa 3, uradio je odlicno neki decko kod Bore Blata na Tosinom bunaru.
Problem kod podesavanja je fabricka preporuka i majstorsko neznanje i nadobudna tvrdoglavost.Naime, vecina fabrickih podataka je da se auto podesava ne opterecen, sa otvorenim rasponom i nagibima koji su +/- 30'.Auto mora da bude opterecen sa dve osobe,jer je to najrealnije,majstor mora da ga ljulja gore dole da bi video koliko su tvrde opruge i da podesi raspon koji treba da bude malo zatvoren,do 2mm,ili bar 0 ako su opruge stare i meke, tako lepo ulazi u krivinu i smanjeno je klizanje preko nosa.
Na vecini auta danas se ne podesavaju nagibi tockova.Tako je bilo i na Golfu 2 ali su se fabricki naknadno prodavali ekscentar srafovi za podesavanje.Mom drugaru, na nekada novom Golfu 3 se pogodilo da su oba tocka bila dosta u plusu,skoro 1 stepen i sa otvorenim rasponom.Zamolil smo majstora,kod Bore, da olabavi amortizere i da preko zazora u srafovima podesi nagib na -30'.Posle vise puta je uspeo,naplatio je dupli rad a auto je lezao ko po sinama.Normalno,prekontrolisao je osnost auta sa zadnjim vesanjem koji obicno majstori ignorisu.Iznmedju dobro podesenog i fabricki tolerisanog, je ogromna razlika.
Sada imam nov auto pa listam forum,cuo sam za AP a i vidim da i Atanackovic ima opremu.Problem je da majstor prihvati moj zahtev i da hoce da se malo pomuci, a to za cenu uglavnom nece.Ja cu ponuditi vecu cenu,ali majstori odmah reaguju sujetno,ja znam...
Comment