Nissan Almera: Zimske gume

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Ljubo
    CBC Senator
    • 18.10.2005
    • 278
    • Kraljevo

Nissan Almera: Zimske gume

Opet ja.

Kao sto sam rekao, zima je na pragu, ja jos nisam resio stvar sa zimskim gumama.

Bio sam i kod vulkanizera... on preporucuje gume koje ima na lageru.

Kolega sa foruma (sri) je video u original knjizici za Almere da za model GTI idu gume 195/55 R15.

Po onim proracunama o visini gume, to je otprilike i najbliza visina gume sa felnom prema dimenzijama koje su montiraju na ostalim modelima 185/65 R14.
    U prvi mah sam pomislio da sam resio problem i da cu jednostavno uzeti ovu dimenziju za GTI i necu pogresiti. Ali... Tigar (Wintera) ih ne pravi u tim dimenzijama!

Visina fabricke kombinacije je 59,61cm, a GTI kombinacije 59,55cm.

Ukratko imam tri ili cetiri kombinacije u izboru (prve dve su preporuke vulkanizera jer ih ima na lageru):
    1. BARUM zimska 195/50 R15 - 57,60cm - 6.200din
    2. BARUM zimska 185/55 R15 - 58,45cm - 6.500din
    3. WINTERA (?) 195/60 R15 - 61,50cm - 4.500din
    4. MICHELIN Alpin A2 185/60 R15 - 60,30cm - ???

Meni su na kolima letnje i to napred 195/55 a pozadi 195/50 R15 sve, i nisam zadovoljan kako se auto ponasa na putu - dobro drzi u krivinama ali zna da 'seta' po neravnom asfaltu.

Inace, ima recimo Yokohama zimskih guma V901 (nasao sam na netu) u GTI dimenzijama ali im je i cena odgovarajuca - 9.525din/kom.

Nisam pametan... izgleda da mi je najracionalnije da se vratim na 14-ice. Ali treba i felne kupovati...

Svaka pomoc i savet dobrodosli!!!

Thread slice by killaz
  • TETAK
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 3034
    • Čačak, Srbija

Ja mislim da je najbolje da uzmeš 185/65 ili 60-15.Ono što te auto vuče po neravninama je posledica širine guma.Da vidiš samo kako cimaju još veće(šire) dimenzije guma!
    Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• Ljubo
      CBC Senator
      • 18.10.2005
      • 278
      • Kraljevo

Pretpostavljam da mislis 185/65 na 14".
      Jer bi verovatno bile previsoke na 15-ici.

Ok, jedan glas od tebe za ove kombinacije... idemo dalje.

Hvala!

Comment

• Srdjan
        CBC Senator XXL
        • 30.09.2004
        • 2416
        • Bajina Basta/Beograd

I ja sam za ovo sto Tetak kaze... Inace cela prica sto smo ranije diskutovali i dalje stoji... Najbolje ponasanje i najbolju prohodnost imao bi kada bi uzeo 4 felne 14" i na njih montirao 185x65 gumu... Uzmes Winteru i picis... Ako zadrzavas 15" uzmi isto 185x65r15 ili 185x60 o nizim profilima zimi na snegu ne razmisljaj!!!
        Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• Ljubo
          CBC Senator
          • 18.10.2005
          • 278
          • Kraljevo

Hvala!

Da ne smaram vise, sto se mene tice, ovaj topic moze biti zatvoren...

U stvari ne jos dok ne javim sta je konacno odradjeno!

:-))

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ni ne pomisljaj da zimska guma imitira letnju, svrha zimske se najbolje ispunjava uz profil /70 a moze eventualno i /65.

sve ispod toga nije za zimu, za sneg i bice vise stete i problema nego koristi, pogotovu na tako laganom i malom autu.

sirina gume 175 ili eventualno 185 mm i to je to.

hint, masa vozila i povrsina gume odredjuje silu kojom se guma pritiska na podlogu a to direktno utice na trakciju najvise.
            a trakcija je ono sto je zimi kriticno, ono blato, sneg led i ostale "divote".
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• Ljubo
              CBC Senator
              • 18.10.2005
              • 278
              • Kraljevo

Originally posted by brick
              ni ne pomisljaj da zimska guma imitira letnju, svrha zimske se najbolje ispunjava uz profil /70 a moze eventualno i /65.

sve ispod toga nije za zimu, za sneg i bice vise stete i problema nego koristi, pogotovu na tako laganom i malom autu.

sirina gume 175 ili eventualno 185 mm i to je to.

hint, masa vozila i povrsina gume odredjuje silu kojom se guma pritiska na podlogu a to direktno utice na trakciju najvise.
              a trakcija je ono sto je zimi kriticno, ono blato, sneg led i ostale "divote".
              Hvala na savetu!

99,99% se vracam na fabricke dimenzije felni i guma, a to je 185/65 R14.
              Ali bi valjalo ako uspem da se negde trampim za felne... i ako neko uzme ove gume... super.
              Ne znam koliko se krecu cene uopste, da li neko zna, koliko bih mogao da uzmem za ove moje felne? ili... da se trampim za slicne aluminujumske (R15 za R14), koliko bih mogao preko da trazim (dobijem)?

Pozdrav...

Comment

• sri98
                Admin od Trpeze
                • 24.10.2004
                • 7262
                • Republic of Konjarnik
                • Toyota Corolla E 210

Hm, mozda bih ja mogao da predjem na 15', ali moje 14' su original, pa jos made in USA.

Ajd stavi neku detaljniju sliku, kao sto je ova.

Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Ljubo
                  CBC Senator
                  • 18.10.2005
                  • 278
                  • Kraljevo

Probacu danas popodne da ga uslikam mobilnim telefonom, ne garantujem za kvalitet slike.

Comment

• Dutchman
                    CBC Senator XXL
                    • 30.09.2004
                    • 741
                    • Vracar centar sveta

pa chelichne imash sda nadjesh od 30 do 50 sve 4... mislim da je to bolja investicija... to mu dodje dve i po montaze demontaze i balansiranja... a zimske gume koje vozish po 3 sezone ili vishe samo sa montaza demontazom ce otplatiti ne jedan vec 3 seta celichnih 14tica + wintera u toj dimenziji kod mihajlovica sa besplatnom montazom i balansiranjem 3700din
                    Prevelika slika u potpisu!

Comment

• Srdjan
                      CBC Senator XXL
                      • 30.09.2004
                      • 2416
                      • Bajina Basta/Beograd

I ja sam za ovo... Ja na primeri imam set celicnih za zimu i set alu za leto... Taman da ove alu malo sacuvam od rupa i nasih puteva... Tako da ako mozes negde da nadjes 4 celicne i monteriaj sve 4 zimske 185x65r14 i ako hoces stavis ratkapne a za prolece i leto obezbedi dobre letnje i miran si nekoliko godina!
                      Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• sri98
                        Admin od Trpeze
                        • 24.10.2004
                        • 7262
                        • Republic of Konjarnik
                        • Toyota Corolla E 210

Alo bre vas dvojica!!!!

Sto mi minirate ideju???
                        Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141
                          • Beograd, barajevo-zemun
                          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

samo pratim
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• Ljubo
                            CBC Senator
                            • 18.10.2005
                            • 278
                            • Kraljevo

Zbog pada servera, i moj novi post se 'zagubio' negde, pa evo ponovo da napisem koju...

Pošto definitivno prelazim na 14-ice, bio sam kod vulkanizera i čovek mi nudi dve varijante:

1. čelične felne, skoro nove, original za Nissana, 80?/set. nisam ih video, danas treba da se čujemo da ih dotera i pogledam ih ako sam zainteresovan.

2. aluminijumske, MOMO, garantuje da nisu lupane, ali prodaje ih bez ČEPA, za 140?/set. njih sam i uslikao:

Borise, evo i slike moje felne (slikano noću, pod uličnim svetlom:

Šta mislite o ovom izboru?

Ne znam kako je kod vas, ali se u Čačku zabelelo... vreme je za zimske gume.

Comment

• Ljubo
                              CBC Senator
                              • 18.10.2005
                              • 278
                              • Kraljevo

Ne morate sada svi da čekate šta će Sri98 da kaže...
                              :-))

Comment

Working...
                              X