Nissan Almera: Zimske gume

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Alexandar
    CBC Član
    • 14.06.2005
    • 68
    • Futog, Vojvodina

Uzimaj čelične i za razliku u ceni kupi bolje zimske gume
    Panonski Mornar
    ALMERA 1.5S Tekna

Comment

• Ljubo
      CBC Senator
      • 18.10.2005
      • 278
      • Kraljevo

Rešeno!

Uzeo sam čelične 14ice (crne, ružneeee, ali u dobrom stanju) i Winteru 185/65.

Ostaje mi još da uzmem radkapne i ulepšam ih malo.

Alumijumske, 15ice sa komplet gumama su otišle u podrum da čekaju leto ili zamenu za 14ice.

Pozdrav i hvala svima na učešću i savetima!

Comment

• Srdjan
        CBC Senator XXL
        • 30.09.2004
        • 2416
        • Bajina Basta/Beograd

E pa super, i to smo resili uspesno.. Odabrao si najbolju varijantu, doduse i najskuplju ali kad je bezbednost u pitanju onda cena nikad nije velika... Pozdrav!
        Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• sri98
          Admin od Trpeze
          • 24.10.2004
          • 7262
          • Republic of Konjarnik
          • Toyota Corolla E 210

Nije to jos sve reseno. Moguce ja da bude jos neki trade.
          Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Ljubo
            CBC Senator
            • 18.10.2005
            • 278
            • Kraljevo

Originally posted by sri98
            Nije to jos sve reseno. Moguce ja da bude jos neki trade.
            Tu sam za svaki dogovor!

Comment

• Ljubo
              CBC Senator
              • 18.10.2005
              • 278
              • Kraljevo

Letnje gume

Prodje i zima i vreme je za letnju kombinaciju.

Dakle, trenutna situacija sa letnjim gumama je sledeca:
              1. napred - KUMHO ECSTA 195/55 R15 (istrosene, jedna ima i bubac, obe za bacanje)
              2. pozadi - PIRELLI i ne znam ni ja ali nisu iste 195/50 R15 (bolje od prednjih, ali vulkanizer nece da ih kupi jer nisu u paru, savetuje da ih ne menjam jos uvek)

Razlika u voznji u odnosu na 185/65 R14 Wintere (fabricka dimenzija):
              1. bucnije
              2. zanosi u strane kod neravnina na putu
              3. tezi na volanu (slabiji servo)
              4. i devojka kaze da se vise oseca put (neudobniji)
              5. startniji (naravno, subjektivni osecaj)
              6. stabilniji
              7. lepsi (heh)
              8. ne znam kako da opisem... na dobrom asfaltu mnogo lepsi osecaj.

Kako bi trebalo da menjam makar prednje gume (u slucaju potrebe i sve 4), sta mi preporucujete a da nekako napravim kompromis u pogledu gore iskazanih karakteristika?

Koje dimenzije 15-ica? Marku guma bi vec sam odlucio, ali ako i tu ima preporuka...

Pozdrav,
              Ljubo

Comment

• Ljubo
                CBC Senator
                • 18.10.2005
                • 278
                • Kraljevo

Moze li se nesto postici sa dimenzijom:
                195/60 R15 ?

I naravno, moze li se montirati ?

Comment

• Ljubo
                  CBC Senator
                  • 18.10.2005
                  • 278
                  • Kraljevo

Hmmmm....

Nasao sam na proizvodjacevom sajtu (www.rial.de) moje felne i u njihovom konfiguratoru upasovao na moj auto.

Evo sta kaze koje gume idu za Almeru na toj felni:
                  Reifengrösse kW Achse
                  185/55R15 55-105 VUH
                  195/50R15 55-105 VUH
                  195/55R15 55-105 VUH
                  205/45R15 55-64 VUH
                  205/50R15 55-105 VUH
                  215/45R15 55-105 VUH

Vidim ja da cu se vratiti na 14-ice...

Comment

• Ljubo
                    CBC Senator
                    • 18.10.2005
                    • 278
                    • Kraljevo

Ajmo znalci, gde ste se sada izgubili...

Oznake felne su:
                    Rial
                    Le Mans ST-Silber
                    7 x 15 ET37
                    59,1
                    LE70537A22

Koje gume smem montirati a da postignem ono sto sam hteo u prethodnim postovima?
                    Mozda 185/60 R15?

Comment

• Srdjan
                      CBC Senator XXL
                      • 30.09.2004
                      • 2416
                      • Bajina Basta/Beograd

195x55r15 ti je zamena za fabricke 185x65r14 i ja bi to uzeo...
                      Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• Ljubo
                        CBC Senator
                        • 18.10.2005
                        • 278
                        • Kraljevo

Originally posted by Srdjan
                        195x55r15 ti je zamena za fabricke 185x65r14 i ja bi to uzeo...
                        Jeste, ta dimenzija mi je i sada napred.
                        Ali kao sto sam rekao u prethodnim postovima, mislio sam da malo promenim sadasnje stanje udobnosti, upravljivosti i sl.

U principu, kada bih znao da 185/60 moze lepo da se upakuje na felne a da pritom dobijem makar malo na upravljivosti i udobnosti, definitivno bih njih uzeo.

Je li jos ko upoznat sa ovom matematikom?

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141
                          • Beograd, barajevo-zemun
                          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

7 x 15 ET37
                          59,1
                          LE70537A22

Koje gume smem montirati a da postignem ono sto sam hteo u prethodnim postovima?
                          Mozda 185/60 R15?

u startu, taj tocak je neodgovarajuci za to vozilo prema zeljenom nacinu upotrebe. za gumu sirine 185mm tocak treba da bude sirine 5.5 inca ili najvise 6inca.

snizenje profila smanjuje automatski udobnost ali i povecava upravljivost/stabilnost iz razloga sto u takvoj gumi ima (po pravilu) manja kolicina zapreminski vazduha.
                          za udobnost voznje je bitna kolicina vazduha po kojoj se vozis, to podrazumeva profil 60 i vise. obicno je 65 profil neki optimalni kompromis za prosecan auto prosecan evropski put i prosecne uslove voznje/zahteve vozaca.

za tocak od 7 inca sirine guma koja odgovara je 205-225 sirine, bas kako sto su i date preporuke.

za zeljeni cilj, guma 185/65-15 na tocku 6incax15 i naravno sa ET (ofsetom) od 37mm i odgovarajucim rasporedom rupa, moja preporuka.
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• Dren
                            CBC Senator XXL
                            • 24.08.2005
                            • 1068
                            • Sarajevo

Malo ti jeste felga od 7" posiroka za 195...

I jos jedna mala digresija iz iskustva na presjek gume /55 na nasim prostorima... Dosta budu skuplje gume u tom presjeku, nego u presjeku /50 ili /60... Vjerovatno zato sto ih se manje narucuje pa je i jedinacna cijena visa... Kad kupujes 4 ( a cini se da bi ti godile sve 4 nove...), nabere se pristojna cifra...

Nisam tacno shvatio da li vise trazis bolje lezanje ili udobnost ? Ako je lezanje primarno, a i sminka bitna, onda bi ti i 195/50-15 mogle pomoci, pogotovo sto ova dimenzija ima najcesce prihvatljive cijene...

Ako je udobnost vaznija, onda ne idi ispod /60 ( jer je to dovoljno dobro za pristojno lezanje, a ipak imas dovoljno "balona" pod tockovima, sto zbog rupa, sto zbog komfora... ), pa bi ti mozda i 185/60-15 mogle rijesiti problem... Malo me je ova sirina od 7" bunila, ali ako kazes da si na Rial-ovom site-u nasao da je odgovarujuca dimenzija 185/55-15, onda mislim da bi morala ista i sa /60 moci... Bice malo veceg obima, sto znaci malo vecu krajnju brzinu, malo vecu brzinu nego na km-satu, malo losije ubrzanje, ali sve to u nekim granicama koje nisu predaleke... Par %...

Sa srecom...

Comment

• Ljubo
                              CBC Senator
                              • 18.10.2005
                              • 278
                              • Kraljevo

Hvala obojici na vise nego korisnim savetima!

za zeljeni cilj, guma 185/65-15 na tocku 6incax15 i naravno sa ET (ofsetom) od 37mm i odgovarajucim rasporedom rupa, moja preporuka.
                              Ovo bi bila prva varijanta. S tim sto bih morao da nadjem negde drugde felne gde bih mogao da ih menjam za moje.
                              Da li neko ima ideju gde bih mogao to da odradim?

Nisam tacno shvatio da li vise trazis bolje lezanje ili udobnost ? Ako je lezanje primarno, a i sminka bitna, onda bi ti i 195/50-15 mogle pomoci, pogotovo sto ova dimenzija ima najcesce prihvatljive cijene...
                              Vise trazim udobnost. Iako dobro ide, Almera dizel nije za trkanje. A mislim i na dugovecnost vesanja i sl.

Malo me je ova sirina od 7" bunila, ali ako kazes da si na Rial-ovom site-u nasao da je odgovarujuca dimenzija 185/55-15, onda mislim da bi morala ista i sa /60 moci
                              Ipak su Nemci - Nemci.
                              Kontaktirao sam proizvodjaca felni i oni mi odmah poslali njihov TUV za moju felnu za Nissan vozila.
                              Na zalost, pise samo ono sto sam video i u njihovom on-line kofiguratoru.

I mene cudi kako moze 185/55-15 a ne moze 185/60-15. Ova druga bi mi bas legla...
                              To bi bila druga varijanta, ali mislim da je mozda bolje da se ne igram mnogo sa tim stvarima... verovatno da nisu za dzabe ovo pisali.

Pozdrav,
                              Ljubo

Comment

• sw.brick
                                CBC Senator XXL
                                • 09.10.2004
                                • 8141
                                • Beograd, barajevo-zemun
                                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

mene cudi kako moze 185/55-15 a ne moze 185/60-15
                                nije nista cudno, jedno od bazicnih pravila.

ne moze zbog sirine tocka 185/60-15 jer je tocak presirok.
                                posledica, u krivini pod opterecenjem ta guma moze (lakse ili teze pitanje srece i milion drugih okolnosti) da se svuce sa tocka i posledicno saobracajna nesreca i ostalo.

guma 185/55-15 je nizeg profila, tvrdjih bokova i sa manje vazduha i time izdrzava vece sile bocnog opterecenja odnosno upada u granicni slucaj da (jos) nece spasti sa tocka.

vazduh kao zapremina i bok gume najvise odredjuju ponasanje vozila i uticu na uskladjenost osobina.

ono gore sto sam naveo se dogadja i u slucaju kada (odgovarajuca kombinacija) se koristi slabo napumpana odnosno ispumpana guma- u krivini moze guma da spadne sa tocka.

nije bez razloga sve to neko ispitivao, propisao, atestirao, odredio - tehnika zahteva preciznost i nema mesta nagadjanjima pogotovu u saobracaju jer moze biti katastrofalno po posledicama.

pritisak u gumama je propisan da se redovno konstrolise i meri, i obavezno je da guma bude napumpana bar minimalno toliko da bokovi budu dovoljno tvrda da guma ne spadne pod dejstvom sila dinamike voznje sa tocka.

optimalno odredjene dimenzije guma, pritisak pumpanja koje je preporucio proizvodjac obicno najvise pruza i sa tim nema greske u upravljanju vozilom u svim predvidjenim uslovima.

sira guma ili siri tocak napamet postavljeni mogu da poremete balans i naprave vise stete nego koristi a sto se cesto dogadja u praksi i posledicno kukanje na havarije trapova, neudobnost voznje, vucenje auta na jednu stranu, lose perfomanse i proklizavanje vozila cim podloga nije idealne trakcije i slicno.

sve to se ispituje detaljno od strane fabrika vozila, tockova i guma i prema izmerenim rezultatima daju i odredjene preporuke.
                                volvo
                                945 SE turbo lpg
                                344 GL lpg

Comment

Working...
                                X