kupio sam auto koji je vec bio spusten ali samo napred,a nazad izgleda kao traktor (pa to skupa ne lici ni na sta) pa ono sto me zanima kako i gde da nadjem ili narucim samo zadnje opruge -20 ili -30mm...
Kada menjas opruge, moras da ih menjas u kompletu. Prodace ti oni i raspareno, ali to nema smisla. I da su isti modeli opruga, menjaju se vozne karakteristike, samo zbog zamora materijala!!!!
ali s obzirom da je trenutno spusten samo napred, znaci da su razlicite opruge, kratke napred a standardne nazad.. i trenutno to funkcionise super, auto je po mojim shvatanjima jako upravljiv i stabilan..
tako da zelim da zamenim zadnje samo zbog lepseg izgleda auta, vise stabilnosti od ove trenutno mi ne treba...
jedino ako smatrate da na taj nacin moze doci do nekog znacajnijeg narusavanja bezbednosti????
znaci moje pitanje da li ako stavim druge opruge nazad to moze dovesti do nekih negativnih posledica
Pazi, vecina ljudi koji se bave time ce ti reci da se to ne radi ni u ludilu i isto tako ce ti reci da ne grejes opruge ili ih nedaj boze seces pa ipak ima gomila ljudi koji tvrde da im je tako do ja*a. Ali ako rezonujes da i tvoj stilo i yugo dobro leze(mislim ono, ulaze u krivinu ) onda samo nepred.
U ostalom ako se ne primecuje razlika zagrej opruge, ustedi i tih 100+ eura
cini mi se da niko nije dao konkretan odgovor na moje pitanje:
jedino ako smatrate da na taj nacin moze doci do nekog znacajnijeg narusavanja bezbednosti????
znaci moje pitanje da li ako stavim druge opruge nazad to moze dovesti do nekih negativnih posledica
Mogu da se pokvare vozne osobine jer su razlicite opruge - razlicit materijal, razlicit zamor materijala, razlicita mehanicka i dinamicka svojstva opruga... Proizvodjac je testirao svoje opruge ili svoje amortizere ili svoje gume ili ili selen blokove ili bilo sta drugo vezano za donji postroj u uslovima kada su ti elementi upareni i u tim uslovima se dobijaju optimalni rezultati. To ne znaci da ces bukvalno da pleses po drumu ako rasparis opruge, ali su mnogo, mnogo vece sanse da neces biti zadovoljan. Sve je stvar tvoje tolerancije sta smatras da je bitno narusavanje bezbednosti. Uostalom, mozes da probas...uvek mozes da dokupis za jos jedan par opruga. Imas relativno nov i vredan auto i trosak za 4 opruge je opravdan za njega.
Kod mene licno nema tolerancije za takve stvari - ja sam menjao (kada je bilo potrebno) amortizere u paru, selen blokove, ramena u paru, opruge sve cetiri, gume su mi sve cetiri iste uvek na svakom autu...
Narusavanje bezbednosti???? Nova dacija nije prosla test izbegavanja ali nju uglavnom voze penzioneri koji nikad nece ni znati koliko je nebezbedna. Nece njemu otpadati tockovi, ali nije to to!!
Lepo su ti odgovorili! Samo zavisi koliki je tvoj prag tolerancije.
Iskreno ja se nikada ne bi opredelio za varijantu da mi losije lezi auto pa makar ni za 5%
Comment