ako su neispravni opet zasto bi ih punio, ostace neisravni i opet ce sve iscuriti.
naravno ako su ispravni, nece niti iscureti niti doci do pitanja da li puniti.
ukratko, kada crkne amortizer baca se i obavezno menja za novi adekvatni. i obavezno u paru na istoj osovini.
takodje, vrlo je velika sansa da je neispravan amortizer ako je duze tako vozeno upropastio i gumu na tom tocku, pa sleduju i menjanje guma na istoj osovini, u paru.
amortizer je vitalan deo za bezbedno upravljanje, i od njega zavisi zivot vozaca i putnika pa nije za sale. (ma sta pricali tzv majstori koji ih pune, da valja prve bi to radile fabrike jer se njima tako nesto i najvise isplati a znamo da to ne rade).
uz los amortizer(e) efekat kocnica drasticno opada i auo postaje opasan za voznju !
ja nemam dilemu, Bilstein (Krupov) ima svakako prednost.
Monroe (USA model) koristim vec neko vreme (jer sam jedino to i mogao da nabavim) pozadi i za sada (pola godine) jos uvek rade korektno.
vazna je i pravilna ugradnja, upotreba kilo kljuca na kriticnim srafovima, postavljanje gumenih podlozaka u osu i ostali detalji tacno onako kako pise sto preciznije iz uputstva za ugradnju.
meni se jednom desilo da su u servisu (specijalizovanom bas za zamenu amortizera) zamenili sva 4, i bio sam 2 puta na reklamaciji jer je nesto napred lupkalo pri prelasku preko rupa.
gledali kao nesto, mozgali i nista nisu uradili ( nadri majstori pokazalo se).
slucajno jednom prilikom ja pogledam tzv solje prednjih amortizera a tamo matice koje povezuju amortizere sa sasijom nisu bile zavrnute i imale poprilicno lufta.
ili ih nisu zavili do kraja ili nisu stegli kilo kljucem pa se odvile, sto dodje na isto- losa ugradnja.
gde god da menjas ako nisi siguran u majstore otvori cetvore oci sta i kako rade, moj savet iz ovdasnje prakse (ne samo onima za auto).
a pre svega tacno probaj da odaberes amortizer koji tacno odgovara tvojim potrebama /nacinu upotrebe auta postop obicno ima amortizera vise tipova podesenosti "tvrdoce" i za razne namene koriscenja.
trazi katalog, ili preko internet sajtova proizvodjaca odaberi pravi tip.
mislim da cena (manja razlika) ne igra preteranu ulogu jer amortizer ionako menjas jednom u zivotnom veku auta, ili mozda 2 puta ako su losijeg kvaliteta.
Comment