Krive gume

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • M626
    CBC Senator
    • 12.01.2006
    • 200
    • Beograd, Konjarnik

Krive gume

Pozdrav,
    Odem ja jutros kod vulkanizera da proverim stanje guma jer nesto mnogo trese volan u zadnje vreme (cak i pri malim brzinama).
    Dijagnoza: krive obe prednje gume
    Sad, posto nisam pri parama za nove gume, imam dva mala pitanja.
    Dimenzija guma je 185/70/14 (sve cetiri), e sad, greskom sam dobio od jednog 175/65/14... zanima me da li mogu napred ove dve manje a nazad da ostanu stare ili je preporucljivo da zamenim sve cetiri odjednom?
    Drugo pitanje se odnosi na sigurnost . Koliko je bezbedno da vozim ovako i sta moze da strada od krivih guma (lezajevi, spone, kugla...)?

Hvala unapred!
    Optimist and pessimist both end up dying. But they each use their lives in a completely different manner.
  • BOOST
    Founder - Admin od Začetka
    • 29.09.2004
    • 8726
    • Gislaved//Sweden
    • SAAB 9000 AERO R; SA

Na odredjenim frikcionim tackama gde je uvijanje najvece sada dolazi do povecanog habanja, podize temperaturu u gumi i preti opasnost da se cela guma otpusti u savovima (unutrasni savovo na Capplayu)

Ostalo sve sto si naveo trpi i jos dosta toga, you name it
    Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
    move your mind

Comment

• M626
      CBC Senator
      • 12.01.2006
      • 200
      • Beograd, Konjarnik

Da ... nego jel mogu ove manje gume ili ne? Nadam se da 5mm uza i niza guma nece biti toliki problem...
      Optimist and pessimist both end up dying. But they each use their lives in a completely different manner.

Comment

• Wiz
        CBC Senator XXL
        • 30.09.2004
        • 3104
        • Nish

Moze slobodno stavi pa to je u okviru tolerancije,5mm je nista

Comment

• Eon
          Moderator
          • 10.03.2005
          • 4225
          • Beograd-NBG-44
          • Superb 2.0 4x4 DSG

Auto gubi zbog predvidjeno izracunatog odnosa vesanja i gume, ali bolje manje stavi pozadi, da ti ne laze km sat.
          Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
          Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Wiz
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 3104
            • Nish

Ustvari bice tu vise od 5mm posto je guma i uza,pronadji kalkulator pa ce ti on reci,mada ni to nije kriticno slobodno ih nabaci ja recimo imam napred 205 55 16 a nazad 215 55 16 a vozio sam napred i sa 205 50 16 a nazad sa 215 55 16,takodje sa imao kombinaciju napred 185 65 15 a nazad 205 55 16 ili napred 195 60 15 a nazad pomenute 205 ice i sve je bilo ok,kod mene su fabricki 16 gume a rezerva je isto fabricki 15,kao sto rekoh idi na pomenuti kalkulator pa izracunaj videces da je vise od 5 mm ali nista strasno

Comment

• Kanarinac
              CBC Senator XXL
              • 08.10.2004
              • 2870
              • BG,Weedikovac

Tyre Size Calculator - click here or call 01244 813030 for more information

Evo ga i calculator

I love my

Comment

• Wiz
                CBC Senator XXL
                • 30.09.2004
                • 3104
                • Nish

kalkulator kaze da je ralika 32mm sto nije malo u svakom slucaju mozes da probas,koja je fabricka dimenzija sa kojom dolazi taj auto

Comment

• M626
                  CBC Senator
                  • 12.01.2006
                  • 200
                  • Beograd, Konjarnik

Predvidjene fabricke dimenzije pneumatika su 185/70/14 ili 195/60/15 za motor 2.0.
                  E, sad, ove manje gume koje sam dobio su zimske gume, taman su mi dobro dosle a ne daje mi se 100e za dve nove gume. To da cajger laze iskusio sam danas kada me pri 120Km/h pretekao autobus . Sad vidim da je to bilo nekih ~110 u stvari .

Generalno, to lazljivo ocitavanje mi ne smeta (auto ionako prodajem), samo bih voleo da nista na trapu ne poremetim. Ako nema opasnosti po trap za sada moze da gura ovako (bar do proleca)...

Comment

• Wiz
                    CBC Senator XXL
                    • 30.09.2004
                    • 3104
                    • Nish

Moze teraj

Comment

• Eon
                      Moderator
                      • 10.03.2005
                      • 4225
                      • Beograd-NBG-44
                      • Superb 2.0 4x4 DSG

Po meni nije preporucljivo, ali... nuzda zakon menja!!!!
                      Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                      Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• BOOST
                        Founder - Admin od Začetka
                        • 29.09.2004
                        • 8726
                        • Gislaved//Sweden
                        • SAAB 9000 AERO R; SA

5% +/- fabricka rekomendacija, po zakonima EU

Ovo je 5,2 te nije uredu.
                        Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                        move your mind

Comment

• M626
                          CBC Senator
                          • 12.01.2006
                          • 200
                          • Beograd, Konjarnik

Po zakonima EU? Ali ovo su japanska kola
                          Salim se, kola ce ionako da skupljaju prasinu na parkingu jedno vreme, sa povremenim odlascima do grada.
                          Mozda budem imao srece pa uspem da promenim ove gume za odgovarajuce kod nekog vulkanizera...
                          U svakom slucaju, hvala na savetima =]

Comment

• Dutchman
                            CBC Senator XXL
                            • 30.09.2004
                            • 741
                            • Vracar centar sveta

pre promene proveri da li su ti felne prave, poshto se guma deformishe po felni a ne obratno.... chisto da znash, da ne bi doshao u situaciju za koji mesec da ti se pokrive i te nove koje stavish...

5% po EU zakonima.... u odnosu na shta ... npr ford nudi u fabrichkoj varijanti i 185/65/14 i 205/50/16 u odnosu na koju dimenziju 5% poshto izmedju ove dve dimenzije ima 2,5% razlike a ja vozim 4% vece od vece dimenzije i nishta mio ne fali... inache 205/50/17
                            Prevelika slika u potpisu!

Comment

• M626
                              CBC Senator
                              • 12.01.2006
                              • 200
                              • Beograd, Konjarnik

Originally posted by Dutchman
                              pre promene proveri da li su ti felne prave, poshto se guma deformishe po felni a ne obratno.... chisto da znash, da ne bi doshao u situaciju za koji mesec da ti se pokrive i te nove koje stavish...
                              Eh... jedna felna je bila kriva, vulkanizer je to napomenuo kada je montirao gumu... Sad, ajde sto ja nisam znao sta ce da se desi sa gumom, ali je mogao bar da mi kaze sta da ocekujem pa da uzmem felnu sa rezervnog tocka
                              Neiskustvo, eh... naucilo se na tezi nacin na zalost...

Comment

Working...
                              X