Hm, da se ubacim ovde, da ne pokrecem novu temu badava, jer se vec razgovara o onome sto mene zanima, a vidim da je ista vec "izgustirana".
Ajd' jos jednom: na mom R 25 idu fabricki 195 60 15. Medjutim, ja bih voleo da malo "umeksam" voznju, pa bih stavio veci profil - na vase opste cudjenje i zgrazavanje, jer sam primetio da ljudi uglavnom pitaju kontra - mogu li da naprave "the mean machine" od svojih auta smanjivanjem profila...
Rachunam, ne jurcam nigde, a volem da ljulja...
Cime bih, po vasem sudu, postigao bolji efekat:
Da stavim 195 65 15 3.09% razlike od fabr. dimenz. po kalk.
ili cak 195 70 15 6. 34%
ili 205 60 15 1.95%
ili mozda 205 65 15 5.37%
ili da ne jedem mnogo g....,?
Pozadi vec imam 205 60 15, neki Cleber (gume sam "nasledio" kad sam kupio kola)
a napred neki zimski Marix Ecotrac 195 60 15 (kazem neki, al' meni je bio dobar za zimu, kakav vozac - tak'e i gume), koji hocu da menjam kad se prolepsa vreme.
Jedno mogu da kažem i da stojim iza toga.. ako je auto "za tebe" ,"otvori se" kupi sve 4 nove i sve 4 iste... ZAKON.dimenziju odaberi da se uklapa u 5% od fabričke preporuke,ako nemaš nekih "posebnih" zahteva..
Montiraj to kod "pismenog" vulkanizera i uživaj!
I ja isto imam mazdu 626 '91 godiste pa bih umesto fabrickih 185/70/14
stavio 4 komada koje sam povoljno uzeo dimenzije 185/65/14 i na kalkulatoru sam izrazunao -3.09% medjutim tamo pise da je maksimalno preporuceno odstupanje od fabrickih dimenzija +-2.5%,plasim se da pokvarim nesto oko trapa ili vec ne znam sta u toku eksploatacije ovih guma?
svaki savet bi bio od koristi...
Hvala puno na informaciji cekam jos neki dan da prodje zima pa idem da
stavim ove 185/65/14 mada sam bio u strahu ovih dana citajuci postove gde se ne preporucuje promena fabrickih dimenzija gume sad mi je laknulo...
Ma ne kvari se to bas tako lako, barem ne u ovim relacijama od par % obima...
@Duke
Te zadnje Kleber gume koje si naslijedio s autom, koje su starosti ? Imas na njima mjesto na kojem pise DOT pa dalje sa njegove desne strane bi trebalo da stoji trocifrena ( za dibidus stare ) ili cetverocifrena kombinacija brojeva... Npr. 1303, ona oznacava sedmicu proizvodnje gume, u navedenom slucaju, radi se o 13 sedmici 2003 godine...
Ako su stare, gledaj da sto Dr Boca rece uzmes 4 iste nove, i bogte veselio...
"Ako zelis pobijediti, moras stici prvi. Da bi bio prvi, moras biti isprijed drugog" (Grunf)
Ako zelite ugodnu/bezbednu voznju kupite sve cetiri nove gume...
Ma, ljudi, to je jasno kao dan.
No, u datim uslovima, imam finansija samo za 2, recimo Prime ("Otvorio" bi se ja, ali Moldavci su strashno ubili cene na trzistu organa, tako da moj bubreg sad ne vredi nista ...). MOgu ja i sve cetiri, al' T 620... Mislim da vam je jasno da to NECU uraditi. Posto retko idem preko 240 na sat , samo kad se zurim, rachunao sam da mi je i ova kombinacija dobra.
E, sad, kako hocu da ucinim voznju meksom, hteo sam da vidim, sta mislite da je dobar kompromis, tj. da ce najvecma ispuniti taj cilj, a to je povecana udobnost, a da ne ugrozi previse druge parametre (vesanje, transmisija itd.)
Konkretno: Mislite li da ce imati osetne razlike kako gaze 195 65 15 ili 205 65 15? Ili je to toliko akademska razlika da je svaka rasprava o tome izlisna? Prva bi vise odgovarala u smislu da se za samo 3.09% razlikuje od fabricke preporuke, a druga za 5,37%, sto nije bas 5%, al' racunam da ovih 0.37 van tolerancije nije strasno.
Ja bih mozda jos vise voleo 195 70 15, ali ona je 6.34% off limits, pa se mislim nije li to ipak previse.
Drugo pitanje bi bilo vezano za "laganje" brzinomera, tj. cajgera za predjenu kilometrazu. Da li ovo 5.37% znaci da za toliko manju brzinu i kilometrazu ima da pokazuju instrumenti, ili tu ima neka druga matematika, i koja?
@ dren
Pazi kad mi nije palo na pamet da proveravam starost guma. I ni sad mi nista nije trebalo, samo sam se uplasio. Kosa, da je imam, stajala bi mi ovako . Pored onog DOT i nekog XYZ3456 sranya, stajalo je 299, sto nagadjam da je 29 nedelja '99 godine! Ovaj Cleber (koji zaista nije mnogo presao, ne trese, nije kriv, i ima novu, ali NOVU sharu) je vec i-ha-ha zreo za penziju! Argh! Ipak ce morati da pocheka malo dok se ne konsolidujem da zamenim i njih...
Dobro, posto smo akademski otklonili mogucnost kupovine 4 komada, onda kupuj 2... DOT sam spomenuo kao reper da vidis da li i zadnje treba mijenjati, zbog starosti, jer sam po tvome skontao da su na izgled OK...
Po meni (mozda se neki nece sloziti...) mozda bi idealna bila ova varijanta 205/65 R 15, ona je od 195/60 R 15 "mesnatija" i po sirini, a posto je visina derivat u % od sirine, onda je malo sira guma i malo dodatno visa... Auto ti je svakako veliko, pa ima "meso" sta da nosi... Provjeri i one naljepnice ( koje stoje ili na stoku vozackih vrata, ili na poklopcu goriva ), koje pokazuju odgovarajuce pritiske za razlicite dim. guma na tvom autu... Tu bi trebao naci i ovu varijantu...
Pogotovo zato sto su ti zadnje vec te dimenzije, a i kada ih budes mijenjao u buducnosti, onda kupis istu tu dimenziju, koju si vec stavio i naprijed... Uz mogucu "rotaciju" naravno...
Koliko ja znam, brzinomjer mjeri broj okretaja tocka, pa po tom ne bi trebao imati nekih razlika... I dalje ce udaljenost izmedju 2 grada biti ista u km, ali ce ti tockovi napraviti malo manje okretaja na tom putu, pa mozda i na cajgeru malo manje pokazu kilometraze, ali ne bitno... Zbog iste stvari, ti se moze desiti da te radar uhvati u brzini od 64 km/h umjesto na 62 km/h, ali ne mislim da je to nesto jako bitno razlicito, ni za tebe, ni za auto, ni za policiju...
Comment