TIGAR ili SAVA pitanje je sad...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Gruja
    CBC Senator XXL
    • 09.02.2006
    • 614
    • Bgd
    • Alfa 75 TS

Ne, ipak mi je Tigra dosta... barem ovog 621, Prima ne sumnjam da je dobra... ali kad je i Wiz na slicnim kolima imao slican problem bilo mi je jasno sta da radim...

@Dutch: felne su ok...

I tako ja danas odoh u servis i motirao dve Save, nov model Perfecta, made in Poland. Ukupno 6400 din, sa novim ventilima i balansiranjem.
    PRVI UTISCI:
    Dakle cim sam poceo da motam jos u mestu, video sam da volan teze ide. Ubrzo je i na putu bila ista stvar, tvrdji volan sa vise osecaja i informacija o drumu!!!
    Da, sad drzi pravac iako ima uzduznih neravnina na putu, cak iako je put malo nagnut... To mi se nije desilo ne pamtim! =]
    E onda, jos mogu da kazem da primetno bolje upijaju sitne neravnine tipa tramvajskih sina i da je trap generalno nekako zategnutiji. Sto se buke tice, ne znam, kao i Tigar na ovim gradskim brzinama se od buke motora i mehanike ne cuju...
    Veceras ce gospodja mama da ih proba pa cemo da vidimo sta kazu 30 godina iskustva , a uskoro cu i na auto put s njima pa dobijete raport!!!
    Transaxle u krvi...

"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

jesi li napumpao nove gume po pravilima, posto osobine koje opisuejs su tipicne za poluispraznjene gume.

nova guma ne bi trebalo nikako da bude tvrdja od stare na volanu, naprotiv volan treba da se lakse okrece i da odziv bude brzi.

TG621 je model koji je na zalasku karijere ali to je all round/zimska guma (moze i zimi) dok je Efekta (veropvatno i ta Perfekta) samo letnja guma i nije nikako za zimu. ni blagu.

tako da racunaj na jesen nabavku 4 nove gume sposobne za hladno vreme i zimske uslove voznje, ako mozes ikako-preporuka.

(zimska moze i leti da se koristi ali letnja ne moze nikako zimi)
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• Gruja
        CBC Senator XXL
        • 09.02.2006
        • 614
        • Bgd
        • Alfa 75 TS

Napumpane na 2 bara... i stare i nove....
        Nemojte me pogresno shvatiti, nije volan sad tezak, samo za nijansicu tvrdji u mestu, a na putu odziv jeste brzi a osecaj je bolji- imam veci osecaj puta ispod tockova.

Effecta i vizuelno ima toliko plitku saru da mi deluje da ni za kisicu nije, ali ova perfecta ima normalnu... Posluzice i za hladnije uslove s obzirom da zimi ne vozam puno, a na sneg i led prakticno naidjem samo u mojoj ulici, dok ne izadjem na Bulevar, tako da... =]
        Transaxle u krvi...

"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana

Comment

• cveleBMW
          CBC Senator XXL
          • 21.03.2006
          • 370
          • Beograd, Banovo Brdo

TIGAR...
          Duplo bolja guma... Svaka Sava skripi i proklizava kao luda!

Comment

• bozam
            CBC Član
            • 12.09.2005
            • 39
            • NS

I ja sam takođe u dilemi ili bolje reći trilemi: T 635, Sava intesa, Kormoran (neznam koji model). Šta uzeti? Tigar i Kormoran su vrlo slični po cenama a Sava je skuplja nekih 500-600 din. Auto je inače Lancia Dedra 2.0 185/60/14 alu felne...

Comment

• barda
              CBC Veteran
              • 28.11.2005
              • 154
              • Novi Sad

Ajde da ti napravim petolemu

Ja sam uzeo pre godinu dana Yokohama S306 i sasvim sam zadovoljan. Presao sa njima oko 20 hiljada i nemam nikakvih primedbi (Vectra A 2.0)
              U dimenziji 185/65 R14 cena je oko 50e.

Trebao bih da kupim i ja jos dve nove, pa merkam Nokian (finske gume) sa oznakom Nre one su oko 64e u istoj dimenziji
              http://www.nokiantyres.com/passengercar ... NOKIAN+NRe
              (sara je slicna yokohami s306)

ili sa oznakom NRHi
              http://www.nokiantyres.com/passengercar ... OKIAN+NRHi
              (ona je oko 70e). Kod nje mi se svidja sto imaja Driving Safety Indikator (pokazuje kolika je dubina sare) a i mislim da je dobra sara za kisu

U Novom Sadu ih prodaje Rondo (Heroja Pinkija 4 tel:021/474-09-40)

Comment

• Miljan
                CBC Senator XXL
                • 18.01.2006
                • 459
                • Nis

Imam TIGAR TG 621 bas u toj dimenziji 165/70 R 13 i prezadovoljan sam.
                Pre sam imao SEMPERIT u istoj dimenziji koje proizvodi SAVA po licenci i gume su golo go*no. I kad su bile glanc nove auto je vukao u stranu (mislio sam da treba reglaza ali su gume bile u pitanju) i tresao pri malim brzinama, a kad ide bas sporo ceo prednji kraj ide levo-desno.
                Kad sam ih skinuo sara je bila kao nova (presle oko 20000 km) i prodao sam ih jednom coveku sto prodaje polovne gume na auto-pijaci za 400 din. komad.
                Kad sam stavio TG 621, to je prosto neverovatno, kao da sam seo u drugi auto, ne cuje se kad ide, a volan i ne mora da drzim ide kao po sinama.

Moj izbor je apsolutno Tigar.

Comment

• bigfoot
                  CBC Senator
                  • 13.04.2005
                  • 224
                  • Lower Hutt, New Zealand

Prvo sam na Floridi imao Tigar 621 (ako me secanje jos dobro sluzi 165/70 R13) a potom sam kupio Savu Effecta (isto 165/70 R13) i prosto nemam reci koliko sam se bio zaj**ao . Kao prvo o voznji zimi necu da pricam, jer Sava zimi postaju najobicnije klizaljke, a sto se tice voznje leti gume su skoro iste, osim sto su mi Sava bile malo mekse.

Sve u svemu ako nemas druge zimske gume po mom misljenju totalno pogresna odluka, a ako imas zimske gume onda i nema neke razlike.
                  “Alfa Romeo is something special. It occupies a place apart...It is a way of life...”

Comment

• Aladin
                    CBC Senator
                    • 17.08.2005
                    • 223
                    • Beograd

Tigar ili Sava? Naravno Tigar!!

Imao sam sve cetiri Save na Citroenu koji sam kupio, katastrofa! Da ne bude zabune, na proslom Citroenu, ovaj je od skoro kod mene, predstavio sam ga. Na tri gume sam dobio balone i to na gaznoj povrsini u roku od godinu dana. Sad, mozda sam ja baksuz ali tri od cetiri.... A nisam neko ko nabada rupe kako stigne...
                    Sto se tice Tigra, znam neke ljude koji rade dole. Druga i treca klasa guma je proslost od kako su im dosli Francuzi. Ranije je bila prva klasa, druga klasa i klasa za zapregu, tj. treca. Tu se desavalo da se neka dobra guma namerno obelezi malenom greskicom da bi se kasnije kupila jeftinije. E sad, sad ide Francuz i pneumatskim makazama lepo presece na pola svaku gumu koja nije prve klase! Skart se ne priznaje.
                    Tigar dobro radi i sve su bolji...
                    Ko prvi devojci - sam u nju upada!

Comment

• overspeed
                      CBC Senator XXL
                      • 24.05.2005
                      • 2779
                      • Kosovska Mitrovica

Slazhem se u potpunosti sa Aladinom. Ne znam za koga/sa kim radi Sava, ali mislim da jedino shto kod nas josh uvek pravi od Tigra "tabu" jesu predrasude i nepoverenje kupaca prouzrokovani iskustvom iz vremena kad je Tigar radio "na svoju ruku". Mislim da su se u medjuvremenu stvari tamo DRASTICHNO promenile.

Mali off, ali indirektno vezan za prichu o Tigru u ovoj temi. Kad sam proshle godine uzeo Primu, na prolece, prva duzha tura je bila do Zlatibora. Jednom prilikom sam na parkingu primetio Vectru B "by devilish girl" i otishao do auta po kameru (jbg, auto je zaista vizuelno atraktivan =] ). Tad mi je prishao neki ugladjeni matorac i pocheo da me smara, kao, primetio da sam na bmw stavio Primu, pa ga interesuje kako se ponasha guma na "tako jakom autu" ( ), koliko sam zadovoljan bla bla U to vreme Prima nije bila tako chesta na putevima (bar je ja nisam sretao chesto ) Na kraju mi kazhe da je zheleo samo da "iz prve ruke" chuje iskustva korisnika, jer je svojevremeno bio jedan od shefova u Tigru i da od kad je u igri Michelin pouzdano zna da je kontrola kvaliteta na visokom nivou jer ima informacije iz prve ruke da se zadovoljavaju isti standardi kao i u proizvodnji Michelina bla bla itd itd Iskreno, Primu sam tad uzeo pre svega zbog ekonomskog momenta, ali me je njegova pricha jako zaintrigirala. Sad, nakon godinu i jache dana korishcenja dotichne gume na autu, mogu da kazhem da sam 100% zadovoljan i u tom cenovnom rangu dotichnu gumu mogu najtoplije da preporuchim jer teshko da ima ijedne koja za te pare pruzha koliko i Prima. E sad, kod nas je josh uvek prisutno to nepoverenje i predrasude, mnogi se pale na raznorazne strane brendove chisto imena radi, ali meni je dovoljno moje iskustvo, kao i chinjenica o milionima prodatih guma Tigra od Velike Britanije, preko Francuske do Austrije, da znam da vredi bar toliko koliko i koshta, ako ne i mnogo vishe. Ne znam kakva je situacija sa Savom, ali chisto sumnjam da je bilo gde blizu uspeshnosti Tigra od kad je Michelin umeshao prste...

BTW. Znam da Prime nema u velichini koja tebi treba, ali sam ovo napisao tek zato shto nece da shkodi Raspitaj se po Tigrovim prodajnim salonima o gumi Hitris, sa asimetrichnom sharom. Jedan poznanik je ima u velichini 14" i za nekih par meseci je preshao oko 5 k km, potpuno je zadovoljan, narochito ponashanjem na mokrom/po kishi. Dakle, ima je u velichini 14", moguce da je prave i u verziji 13", ali nisam siguran... Mada, mislim da necesh pogreshiti i sa drugim verzijama Tigra, mislim da im je kvalitet zaista zadovoljavajuci obzirom na cenovni rang, bash zato sam ovoliko i razvezao
                      http://www.bmw.tv

Comment

• astrafan
                        CBC Senator
                        • 08.05.2005
                        • 221
                        • BG - PA

Trebao bi i ja da uzmem gume, ali me je overspeed sada ubedio da uzmem primu, jer po njegovoj prici, predpostavljam da je ok guma, sta vi ostali kazete na to, i da li ima Prime u dimenziji 195/60 R15?
                        .. just fun, nothin more..

Comment

• overspeed
                          CBC Senator XXL
                          • 24.05.2005
                          • 2779
                          • Kosovska Mitrovica

Prima se proizvodi u toj dimenziji, brzinski indeks V, indeks 88

Ponavljam, preporuchujem je najtoplije u tom cenovnom rangu. Ako neko zna/ima iskustva sa nekom drugom gumom koja koshta isto a pruzha isto ili vishe od Prime neka se oglasi. Ja sam nakon 15-ak k km prezadovoljan, guma se vozi za sve pare

Jedina zamerka je shto nije bash tiha, ali to me ionako ne cima jer teshko da mi to smeta zbog uglavnom glasne mjuze Sem toga, obzirom na "puteve" po kojima sam prinudjen da vozim ovde, u i oko Kos. Mitrovice, moram malo cheshce da ih balansiram, ali to nikako ne mogu da pripishem Primi kao minus, nego ovim vukoje*inama i kaldrmama po kojima vozikamo Inache, jako dobro drzhi pravac, ima solidan grip, direkcionu sharu sa 3 odvodna kanala, i vrlo se dobro ponasha po kishi, chak i po jachim pljuskovima, kao po shinama

Sachekaj isustva drugih, mozhda ima i nekih sa oprechnim mishljenjem, ali i nekih sa boljim predlogom od Prime. Shto se mene tiche, mislim da za te pare vredi svaki dinar i definitivno se necu libiti da je uzmem i sledeci put
                          http://www.bmw.tv

Comment

• wolf
                            CBC Član
                            • 14.05.2006
                            • 20
                            • beograd

Originally posted by astrafan
                            Trebao bi i ja da uzmem gume, ali me je overspeed sada ubedio da uzmem primu, jer po njegovoj prici, predpostavljam da je ok guma, sta vi ostali kazete na to, i da li ima Prime u dimenziji 195/60 R15?

i mene zanima ista guma ista dimenzija.....pa ako saznas (ili bilo ko drugi) gde je najpovoljnije javite.....ako ja nesto saznam oko cena javljam...inace smo komsije i bas cesto prolazim pored tvoje astre.....extra je

Comment

• Miljan
                              CBC Senator XXL
                              • 18.01.2006
                              • 459
                              • Nis

HITRIS NA TRZISTU

Prvi asimetrican Tigrov dezen, HITRIS, za brzine do 210 kmh, dostupan je na tržištu u sledecim dimenzijama:
                              185/65 R14, 185/65 R 15, 195/65 R 15, 205/65 R 15*, 185/60 R 14, 195/60 R 15, 205/60 R 15*, 185/55 R 14, 195/55 R 15*

Comment

• wolf
                                CBC Član
                                • 14.05.2006
                                • 20
                                • beograd

Originally posted by Miljan
                                HITRIS NA TRZISTU

Prvi asimetrican Tigrov dezen, HITRIS, za brzine do 210 kmh, dostupan je na tržištu u sledecim dimenzijama:
                                185/65 R14, 185/65 R 15, 195/65 R 15, 205/65 R 15*, 185/60 R 14, 195/60 R 15, 205/60 R 15*, 185/55 R 14, 195/55 R 15*

posto je dimenzija 195/60 R15 HITRIS

Comment

Working...
                                X