Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mirdza
    CBC Senator XXL
    • 14.03.2005
    • 2437
    • Katowice (PL) / Banja Luka
    • AGP / W126

Re: Gume - po ko zna koji put

Nisam koristio ni jedne ali sam o Sottozero cuo sve najbolje od ljudi koji voze prilicno jaka auta. Cijena im jeste malo jaca, ali mislim da si spreman na to
    Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• 206
      Admin od ispočetka :)
      • 09.12.2004
      • 9548
      • Beograd
      • 206

Tako sam i mislio ali rekoh da proverim...Namaklo bi se nekako

A Michelin? Nikad nisu bile rame uz rame po zimskim performansama sa konkurencijom, odnosno voznja BAS po dubokom snegu i ledu im nikad nije bila jaka strana (doduse, kome treba sportska zimska guma za debeli sneg?), ali me interesuje generalno misljenje.
      The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• mirdza
        CBC Senator XXL
        • 14.03.2005
        • 2437
        • Katowice (PL) / Banja Luka
        • AGP / W126

Ako je za Imprezu onda:

Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• premieracing
          CBC Član
          • 13.02.2007
          • 41
          • Novi Sad, sad
          • Lex.is200

Originally posted by The Stig
          POZDRAV

treba mi vase misljenje oko pneumatika. Ide zima jos malo i trebalo bi da menjam gume. E sad, ja trenutno imam, sticajem okolnosti, napred 205/55/16, Sava letnje gume koje su vec dosta potrosene i po snegu ce biti ko skije, pozadi imam 215/55/16 zimske Pirelii koje su jos uvek dobre. Pored toga, imam jos i 2x All season koje su skoro nove, ali su uzane, 185/65/15. Ja sam mislio da napravim kombinaciju da stavim napred 185-ice, a pozadi 215-ice, i to da bude kombinacija za zimu. Da li je ta komb. u redu ili neko misli drugacije da treba ? I ako treba drugacije, sta da uradim ? da stavim 215 napred a letnje 205 pozadi ? i da, auto je SAAB 9-3 2.2 tid 2001
          HVALA
          Drugar, niko ti nije dao dobar savet posto nisu dobro citali ili si ti nesto pogresno napisao... Ti imas pozadi dobre zimske 215/55-16 a u garazi -185/65-15. To nikako ne ide u isto vreme na auto a i auto koji imas zasluzuje da se malo otvoris. Kupi dve nove zimske gume za napred, pozadi ostavi te koje imas. Ako imas para kupi istu dimenziju a ako hoces da ustedis konsultuj kalkulator i uzmi gume koje ce imati isti precnik +/-2% kao sadasnje koje su pozadi.
          Predlog: -195/60-16 isti model Pirelli kao sto imas.

jedan od kalkulatora na net-u:

Comment

• markofpi
            CBC Senator XXL
            • 27.07.2006
            • 1552
            • Bezanijska Kosa

Posle mnogo razmisljanja i kalkulisanja ipak sam shvattio da je dugorocno isplativije, a daleko i bezbednije imati set zimskih i set letnjih guma. S druge strane budzet je nekako uvek kratak pa je logika bila sledeca: kupiti neke jeftinije zimske gume, a na prolece kvalittne letnje. I tako i bi, danas je Laguna dobila 4 nove Wintere 205/55/R16 pa cemo videti kako ce se pokazati.

Comment

• The Stig
              CBC Senator
              • 24.09.2009
              • 201
              • Beograd

@premieracing
              sad sam nesto gledao i razmisljao da uzmem, 4 Allseason gume, da pobacam sve sto imam od gumetina starih i da zavrsim posao.
              zima nam i onako nece biti jaka tako da ce All season da budu OK. A mozda i nece ? Sta mislis ?

Comment

• Vocko
                CBC Senator XXL
                • 25.04.2005
                • 4556
                • nBGd

Nece da bude jaka ko prosla (pod snegom sve vreme) ili kao ona od pre 2-3god (kada je ukupno 2x pao sneg)?
                To nikada ne znas, a po meni su All season gume za nase vremenske uslove promasaj.

Comment

• The Stig
                  CBC Senator
                  • 24.09.2009
                  • 201
                  • Beograd

takoreci, treba imati komplet winter i summer i to je to...

Comment

• zverko
                    CBC Senator XXL
                    • 19.08.2005
                    • 7085
                    • BGD
                    • Audi A4

@206: Bridgestone Blizzak LM-25 matori vozi na audiju quattro . ja odavno nisam vozio tako dobru zimsku gumu

a ako si se vec odlucio za asimetricnu razmisli i o ContiWinterContact TS810

@stig: uzmi zimski set, celicne felne... mozes cak i 15'' tj 195/65 -15 winter1 ili sava eskimo i zavrsio si poso.
                    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Vocko
                      CBC Senator XXL
                      • 25.04.2005
                      • 4556
                      • nBGd

@Stig - Najbolje i na duze staze najisplatljivije je tako. 195/65/15 zimske od Michelin-a su sada na akciji, tako sam cuo.

@zverko - Ovogodisnji ADAC test - http://www1.adac.de/Tests/Reifentests/W ... eID=268503

Po tom testu Fulda je bolja od Bridgeston-a i pogotovo od Sava Eskimo S3. Skuplja je od Winter1 za oko 1000din po gumi, a u cenovnom rangu sa Eskimo S3. Cenu za Vredstein nisam proveravao, ali nakon sto sam video rezultate ovog testa, sigurno cu je proveriti.
                      Govorim o cenama za dimenziju 185/60/14, posto mi ta odgovara za zimski komplet guma. Dimenzija 195/65/15 bi mozda cak trebala da nesto jeftinija, jer je veci broj automobila koristi.

Comment

• zverko
                        CBC Senator XXL
                        • 19.08.2005
                        • 7085
                        • BGD
                        • Audi A4

Ok, postujem test stim da je ovde bila LM-30 (asimetric) a LM-25 je usmerena. KO sto rekoh, ja do sad bolju nisam vozio a vozio sam svasta. sigurno je da ima bolje ali LM-25 po meni vrlo dobra performance zimska guma. ispunila moja ocekivanja na utabanom snegu sto je po meni najbitnija stavka. dubok seng nisam probao nit sam imao nameru. takodje dobro drzi po mokrom sto mislim da je vrlo bitno da zimsku gumu. Sto se fulde tice, jedan od brendova koji bas i ne ljubim.

Comment

• The Stig
                          CBC Senator
                          • 24.09.2009
                          • 201
                          • Beograd

kolika je razlika u udobnosti izmedju 55 i 65 gume ?

Comment

• zverko
                            CBC Senator XXL
                            • 19.08.2005
                            • 7085
                            • BGD
                            • Audi A4

udobnost ne zavisi samo od profila vec i od konstrukcije samog vesanja. primer recimo moj auto. nikakvu razliku u udobnosti nisam osetio kada sam sa 205/60-15 preso na 215/45-17. u tvom slucaju 205/55-16 vs 195/65-15 ne bi trebalo da osetis nikakvu razliku ali bas bas nikakvu pogotovo ne na saabu.

Comment

• subicd
                              CBC Senator XXL
                              • 20.06.2008
                              • 463
                              • Novi Sad

Originally posted by Vocko

Po tom testu Fulda je bolja od Bridgeston-a i pogotovo od Sava Eskimo S3. Skuplja je od Winter1 za oko 1000din po gumi, a u cenovnom rangu sa Eskimo S3. Cenu za Vredstein nisam proveravao, ali nakon sto sam video rezultate ovog testa, sigurno cu je proveriti.
                              Govorim o cenama za dimenziju 185/60/14, posto mi ta odgovara za zimski komplet guma. Dimenzija 195/65/15 bi mozda cak trebala da nesto jeftinija, jer je veci broj automobila koristi.
                              Test je za R 14, sto ne znaci da su isti rezultati za R15 a pogotovu za R 16 i R17.

Inace jedan poznanik uzeo Krist Montero 3, kaze bucnija je. E sad koliko ne znam, on se decko ne razume nesto u auta, ali kaze da se cuju dosta vise od Kumho letnjih.

Comment

• Vocko
                                CBC Senator XXL
                                • 25.04.2005
                                • 4556
                                • nBGd

Naravno, zato sam i napisao o kojoj dimenziji je rec

Comment

Working...
                                X