Da se i ja prikljucim diskusiji...
Sta da pazarim za stila karavana 195/65/r15?
Znam da bi najbolje bilo set zimskih+letnjih, ali cemo tu kombinaciju za sada preskociti. Auto je pazaren nedavno, odradjen veliki servis i pratece, pa krvna slika nije bas najbolja.
Nekako naginjem ka nekoj kombinaciji M+S, kao neko resenje izmedju. Zivim u NSu gde bas i nema nekih mecava i kijameta, a i zime su nam takve kakve su, pa mi se ne pazare zimske zbog "par" kriticnih dana u toku godine. Ako sam preziveo zime sa alekom (ni ne znam sa kakvim gumama) i puntom sa barum letnjim, valjda cu uspeti i sa stilom.
Ne bih pazario bas najjeftinije, ali ne bi bas ni najskuplje...osim ako ne postoji bas dobar razlog.
Ako ima nekog da prati temu, a prodava gume i iz NSa je, moze i neka ponuda na PM ako nije dozvoljeno na temi.
Uzmi barem 2 zimske napred a pozadi letnje i polako. Kad otopli zimske pozadi i to je to kad je budzet ogranicen. Opet je i to bolje nego da sad uzimas letnje.
Ima cela diskusija o tome i kako i zasto i zbog cega NIJE dobra ideja zimi drzati nove zimske gume a pozadi neke losije a POGOTOVO ne letnje. Epilog u prvoj krivini je odletanje ****ta s puta kad prednje gume koje jos i vuku imaju dosta gripa, a zadnje em se pasivno kotrljaju em imaju letnju saru...
Search.
The difference between men and boys is the price of their toys
Nisam ispratio da li ce po novom zakonu i kod nas biti obaveza da imamo dva seta guma, mislim na zimske i letnje?
Za kombinovanje letnje + zimske znam da ne valja, o tome nisam ni razmisljao, zato sam pitao za M+S koje su "kao" izmedju.
osim što NIJE dobra ideja, biće i kažnjivo po novom zakonu...
Da nije dobra ideja se slažem, al da će biti kažnjivo, neće
Члан 131.
Зимска опрема моторних и прикључних возила, у смислу овог правилника, подразумева пнеуматике за зимску употребу (М+S) на погонским точковима, или пнеуматике са летњим профилом уколико возило у опреми има ланце или друга оговарајућа средства за повећање тракције погонских точкова.
На пнеуматицима са летњим профилом из става 1. овог члана, када се на њима не користе оговарајућа средства за повећање тракције погонских точкова, дубина шара газећег слоја, по обиму и ширини, мора износити најмање 4 mm.
За возила категорија М2, М3, N обавезни део зимске опреме је и лопата.
На возилима се не смеју постављати пнеуматици са клиновима.
Naravno, pravilnik o tehnickim uslovima ce pretrpeti jos izmena, ali prema sada aktuelnom nacrtu su regulisani samo pneumatici na pogonskim tockovima...
Ima cela diskusija o tome i kako i zasto i zbog cega NIJE dobra ideja zimi drzati nove zimske gume a pozadi neke losije a POGOTOVO ne letnje. Epilog u prvoj krivini je odletanje ****ta s puta kad prednje gume koje jos i vuku imaju dosta gripa, a zadnje em se pasivno kotrljaju em imaju letnju saru...
Search.
Da naravno... Ja sam se nekoliko puta tako okrenuo na putu, ali to je bio rezultat brze voznje nego sto treba... Dakle, da vozi lakse i da je svestan da su pozadi letnje nece imati nikakvih problema. Ja sam jednom sleteo sa puta zato sto su pozadi bile zimske a napred letnje i nikako nije hteo da uhvati krivinu, samo sam sleteo u kanal. Dakle dzaba zimske pozadi a losije napred kad ne mozes da upravljas ili da krenes iz mesta... Dakle svi mi znamo da je najbolje sve 4 zimske, ali kad covek nema onda svakako ne treba da kupi 2 zimske i da ih stavi pozadi, jer sta je oonda uradio. Nista! I dalje ce mu na prednjim tockovima biti letnje, nece moci da krene, nece moci uzbrdo, nece moci da koci, nece.... Stavljanjem tih napred i sa nekom laksom voznjom pogotovu po krivinama nema nikakvih problema. Pogotovu ako ima abs, tako da mu ni zadnji tockovi nece blokirati pri kocenju. Ili neka kupi univerzalne i nek vozi cele godine.
hehehe...da,da bas to
prevashodno sam mislio na sastav gume, da je nesto izmedju, ali kao sto rekoh s obzirom da ne vladam materijom zadrzao sam pravo da gresim
Ne ne ne...
Nisi u pravu, M+S znači Minter + Summer. Prvi je ove gume proizveo Michelin, ali su se zajebali u fabrici, trebalo je da piše Winter (zima), pa su okrenuli u kalupu slovo W i ispalo M - Minter... Sad jebiga, to se odomaćilo pa su svi proizvođači počeli da koriste tu oznaku...
You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
Ljudi obicno idu logikom da je ta M+S "i za leto i za zimu" - ja nekako naginjem stavu da nije ni za jedno ni za drugo. Cisto bacanje para. A ovakve urbane mitove o okretanju kalupa u fabrici prosto obozavam, ne znam odakle ih ljudi samo cupaju M+S - Mud + Snow, odnosno blato i sneg.
4 makar POLOVNE zimske gume, ako BAS morate, kostaju jedno 100 eura, a bolje su resenje nego 2 nove zimske i 2 letnje. Letnja guma apsolutno NIJE guma zimi vec najobicniji stitnik za felnu...
The difference between men and boys is the price of their toys
Ljudi obicno idu logikom da je ta M+S "i za leto i za zimu" - ja nekako naginjem stavu da nije ni za jedno ni za drugo. Cisto bacanje para. A ovakve urbane mitove o okretanju kalupa u fabrici prosto obozavam, ne znam odakle ih ljudi samo cupaju M+S - Mud + Snow, odnosno blato i sneg.
Naravno, M+S znaci Mud + Snow, nikakav all season, leto/zima ili okretanje slova.
No, mislim da gresis da M+S ne valja u smislu da svaku M+S koju sam video je imala i pahuljicu i/ili planinu tj. bila je zimska.
Nisam video ni letnju ni all season M+S gumu, samo zimske su imale tu oznaku.
A zimske zimi, naravno rulaju .
Sad izbacuju ove neke "slaba zima" varijante, varijanta za bljuzgu tj. mnogo vlazan kolovoz. Ne znam koliok su one manje zimske od ovih hard core zimskih, ali mislim da su ok izbor. Generalno su dosta vozljivije po vlaznom/toplijem vremenu i po malo vlaznon/suvom i hladnom mogu da se voze finim brzinama. Samo zimske su za 150 kmh max, makar se meni preko toga ne dopadaju.
I mene zanima kakav je Kleber Krisalp HP2. Trenutno imam Dynaxer HP2 i generalno sam zadovoljan ali me zanima kakav je Krisalp.
I pitanje jedno, na 5.5J max 185 guma? Jer imam neku ponudu od druga da uzmem neke AllSeason (cinimi se Hankook) 195/60/14. A inace vozim ciga varijantu, 185/65/14.
Comment