Pitanje u vezi vrste menjaèa

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nijebitno
    CBC Senator XXL
    • 14.03.2006
    • 629
    • Modrica

I ja sam skoro vidio Saaba sa takvim mjenjacem ali zaboravih da priupitam Boosta.

Bilo je vise modela sa takvim mjenjacima, Twingo i neki mali Hyundai cini mi se. Dosta korisno za gradsku voznju u tim malisanima.
    Kako se kod njih postupa sa gasom, tj. sta se desi ako recimo saltas iz 4 u 3 a ne pustis gas?

Ono sto mene zanima je koliko je problem da se realizuje kompletno mijenjanje brzina sa recimo +/- tipkama kod takvih mjenjaca? Kao kod Smarta recimo. Ili i automatski rezim rada, koji cini mi se Smart nema. Po principu: "Kad' je ball nek je multiball"

Meni se cini da je kvacilo veci dio posla, a manje samo prebacivanje brzina, a moze biti nisam u pravu. Znaci ne mislim na neke ultrabrze mjenjace, vec samo nadgradnja postojecih, da nam olaksaju zivot( ne mislim na budzenje u kucnoj varijanti vec na princip rada).

Kada vec diskutujemo o tome citao sam u par testova, recimo novi C4 Picasso sa slicnim mjenjacem koji ima i automatski mod rada da je u autmoatskom modu dosta neugladjen i sl. u odnosu na manuelni mod. Odakle se javlja ta razlika? Recimo mjenjac je odlucio da prebaci u nizu brzinu i zasto bi se to odvijalo drugacije od toga kada rucno piknemo minus polugicu?
    Difference between man and boys is the price of their toys

Comment

• jomini
      CBC Senator XXL
      • 11.03.2007
      • 490
      • Novi Sad

Vožnja je sasvim normalna, gas se oduzme prilikom šaltanja i to je to. Nema trzanja, ništa. Bukvalno je sve kao na obi?nom automobilu. Kada ru?icu menja?a npr. iz prve ho?ete da ubacite u drugu brzinu, povla?e?i je u nazad, ru?ica se jedva primetno ''zalomi'' (gornja polovina), a potom ide i cela ru?ica nazad. Sklanjanjem ruke sa ru?ice (osloba?aju?i pritisak) ista se ispravlja i motor ulazi u kontakt sa pogonom. Prakti?no, umesto pedale kva?ila je elektronika u zglobu ru?ice menja?a. Ista situacija je kada se iz druge, gura unapred desno u tre?u brzinu itd. I da, auto se pri gašenju ne ostavlja u brzini, nemogu?e ga je ugasiti tako. Izbaci se u ler i povla?i se ru?na tj. parkirna ko?nica.
      San ispunjen. Impreza Turbo.

Comment

• Rendjo
        CBC Senator XXL
        • 26.06.2006
        • 340
        • Zadar HR

Postojao je model Twinga zvan easy,međutim taj easy nije bio tako praktičan ženama jer prilikom penjanja na rubnik je trebalo bit dosta oprezan tj oprezno dozirati gas.Žena da gas a auto odjednom cukne i preskoći rubnik a neke od njih su u panici istovremeno tada stiskale i gas i kočnicu a nažalost u svoj svojoj smotanosti bi neke i pustile kočnicu prije nego gas

Comment

• Trivo
          CBC Senator
          • 02.06.2005
          • 202
          • Bosanski Novi/Novi Grad/Novi Beograd

Originally posted by Gruja

Inace jedan drugar je tvrdio da Buba njegovog caleta iz 60 i neke ima poluautomatski menjac, tj. klasicnu rucicu sa H rasporedom i sve to brez kvacila...

Nazalost nikada nisam to video uzivo da mogu da tvrdim da je tako i bilo ili se on neuk nesto malkice prevario... =]

P.S. mali 'hint' za one koji mozda ne znaju - na engl. bi trebalo da bude "semiautomatic" pa googlajte ako vam saab nije dovoljan...
          Da,ovo za bubu je istina,imam original upustvo ali nazalost nemam skener,brzine joj idu u H,ima L,1,2 i R,nema kvacila vec siroku pedalu kocnice,kvacilo je vakumsko i ima jos gomilu nekih djidja bidja,perfomanse ocajne kao i potrosnja ali za to vrijeme..
          VW 1200 1972god.
          VW Golf 1.3 1988god.
          FIAT Punto 1.9 JTD 2001god.

Comment

Working...
          X