kad digne auto i cimam tocak nista se ne cuje
ne može da se pregleda cimanjem to?ka auto kada je podignut od tla, jer je tada potpuno druga?ija pri?a sa trapom.
opruga nateže u krajnji položaj elemente vešanja, i ne može cimanjem da se ?uje. prakti?no ne možeš da cimaš tolikom snagom da savladaš energiju opruge (koja je veoma jaka jer nosi poveliku masu auta).
kugla se proverava dok je auto na to?kovima, optere?en i meri se zazor.
u fabri?kom uputstvu postoji dozvoljena mera istrošenja, za Golf ne znam napamet.
ako je zazor manji od te mere, vozi dalje i spremaj se za popravku.
ako je zazor tu ili ve?i, hitno odmah, istoga minuta menjaj kuglu ina?e je jaka šansa da ispadne iz ku?išta i da se trap raspadne u vožnji a to?ak komplet sa upravlja?kim sposobnositma postane ukras.
za takve stvari, ja bih preporu?io trapadžiju da to pregleda, oni imaju onaj pokretni oslonac za to?kove i imaju velike poluge da mogu odozdo iz kanala da pomeraju kriti?ne ta?ke vešanja u potrazi za prevelikim luftom.
obi?ni automehani?ari nisu verzirani za dijagnostiku trapova, koliko sam upoznao stanje iz iskustva.
da bi se proverio auto dok je podignut treba opruga da bude sabijena vešta?ki nekim metodom pa tek onda proveravati zazore..
Comment