Zimske gume leti u EU

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • scarab26
    CBC Senator XXL
    • 27.09.2006
    • 353
    • bgd

Zimske gume leti u EU

Zena treba da ide u austriju i nemacku, a na autu su M+S gume sava eskimo i michelin polaris ili tako nesto. auto je dosao sa losim letnjim i dobrim zimskim, pa letnje nisam ni vracao vec bacio. imajuci u vidu da ce auto uskoro na dobos i da ga zena vozi samo po gradu nisam kupovao letnje.

e sad sam nacuo da u EU nije dozvoljeno leti terati zimske gume, pa molim za iskustva ili saznanja na ovu temu.
  • zverko
    CBC Senator XXL
    • 19.08.2005
    • 7085
    • BGD
    • Audi A4

pa narvano da nije . zimske gume, samo im ime kaze koja im je namena, za zimu a ne za leto. to ti isto dodje kao da leti nosis cizme ili zimsku jaknu. trag kocenja je veci tj duzi za zimskim gumama a da ne pricam o tome sta moze da ti se desi ako gamalo nacepis po gasu u stvari evo neka Bane kaze sta moze da se desi, on zna iz iskustva.
    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• BRABUS
      CBC Senator XXL
      • 15.10.2004
      • 2399
      • London

Skoro da sam 100% siguran da sa zimskim mozes da vozis u EU kad god hoces, obrnuto ne mozes svuda. Zabrana ne postoji, nije bas mnogo preporucljivo zbog onog sto zverko kaze, ali niko ne brani.

Comment

• dfast
        CBC Senator XXL
        • 26.05.2005
        • 1302
        • Hoofddorp NL /Bgd

M+S
        Mud and Snow
        Znaci nije samo za sneg nego i za blato, u prevodu all season.
        Po zakonu se gleda dubina sare, stanje gume, iste na istoj osovini, zimske-kada se to trazi.

Comment

• Bane R
          CBC Senator XXL
          • 27.03.2006
          • 1769
          • Beograd

I ne zaboravite da je Evropska Unija i dalje "samo" unija, svaka zemlja (makar kad je o bezbednosti saobraćaja reč) ima svoje zakone.

Comment

• Eon
            Moderator
            • 10.03.2005
            • 4225
            • Beograd-NBG-44
            • Superb 2.0 4x4 DSG

Provereno moze da se ide u Madjarsku, Austriju i Italiju, sem ako nesto nije promenjeno. Za ostale zemlje ne garantujem.
            Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
            Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• greywiendog
              CBC Senator XXL
              • 01.12.2006
              • 421
              • Stara Pazova

Njima je na tehnickom potrebno da imaju i zimski i letnji komplet, a da li se kaznjava voznja zimskih guma leti, to stvarno ne znam!
              Kolumbo, Kolumbo, ****m te radoznalog...

Comment

• zverko
                CBC Senator XXL
                • 19.08.2005
                • 7085
                • BGD
                • Audi A4

M+S nije all season guma zato sto ima vise silike nego letnja guma te pri vecim temperatrama omeksa i topi se sto naravno rezultira i brze trosenje. Tamo gde ima blata temp. vazduha sigurno nije preko 20?C inace ne bi bilo blata a kad se kaze leto onda se misli na 30+?C. Garantujem zivotom da se samo kod nas vozi zimska guma leti. nigde vise na svetu ne u evropi a kapiram da je zabranjena zbog toga sto kad izadjes na autobahn i zgazis auto preko 150km/h ladno moze da se desi da pogines zbog gumi defekta.
                poz

Comment

• prolupator
                  CBC Senator XXL
                  • 02.09.2005
                  • 3968
                  • Zemun

@dog:
                  dodje tip na tehnicki u EU, recimo, zimi i u gepeku mora da ima letnje gume ? Ili mu se veruje na rec? Mozda je slika na mobu dovoljna? Mozda se tehnicki radi dva puta jednom zimi jednom u leto? A sta ako vozi Smart ili neku drugu minijaturu? Pozove komsiju da mu preveze gume do pregleda?
                  Moram da karikiram, ali mi nije jasno ovo sa dva obavezna seta guma?

Koliko znam, zimska guma je obavezna, letnja je po zelji...
                  Jako mnogo ljudi vozi celu godinu sa zimskim gumama jer je ona "moranje" i ne prelaze puno pa im se ne isplati da imaju dva seta guma. Zimska moze da se vozi i leti uz pojacano trosenje gume i slabije performanse, sto i nije bitna razlika (performanse) za automobile ispod ~120 KS, kakvih je >80%.

EU narod nije tupav i lepo sve izracuna: Da bi imali dva seta guma mora se prelaziti dovoljno da se oba seta potrose u tri godine. Prosek trajanja gume je oko 80K km, sa dva seta je to oko 160K km za tri sezone, sto daje ~50K i vise na godinu. Za nekog ko se voza 10-15K km svakako nije isplativo da ima dva seta guma.
                  OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• scarab26
                    CBC Senator XXL
                    • 27.09.2006
                    • 353
                    • bgd

@zverko

hvala na feedback-u, samo me interesuje zbog cega bi doslo do gumi defekta na 150 km/h. trosenje mi je jasno, ali me interesuje faktor rizika.

inace koliko ja znam tigrice 621, 635 su M+S ili all season pa ih svi teraju leti. 635 je ranije isla i na jaca kola koja su se terala 180-200 (dok nisu izasle prima i hitris).

Comment

• g60
                      CBC Senator XXL
                      • 20.10.2006
                      • 1011
                      • Vrachar je majka ;)

Da im kopash asvalt zimskim gumama? Nece da moze... Moz' samo ovde

Comment

• zverko
                        CBC Senator XXL
                        • 19.08.2005
                        • 7085
                        • BGD
                        • Audi A4

wintera je M+S a za oave druge ne znam. Gde to u EU prelaze 10-15k godisnje... da je tako ova kola sto se uvoze ne bi imala 150k+ predjenih a starosna granica 4-6god. Ne da imaju po dva seta guma nego ih menjaju na dve godine posto je u Svabiji recimo zakonom regulisano da ne smes da vozis gumu stariju od 2 godine.
                        @scrab: pa samim tim sto se guma brze trosi moze doci do odvaljivanja parcica, kao sto se recimo desilo banetu , i pucanja te eto nas u jendeku u slucaju da nemamo srece.

Comment

• g60
                          CBC Senator XXL
                          • 20.10.2006
                          • 1011
                          • Vrachar je majka ;)

@Zverko, vidjen si na TV metropolis na tren pre neki dan Prozujo si...
                          Ne bi ni provalio nego mi upala tvoja zuta momo reklama za oko

Da nema tih tako dobrih zakona u EU ja ne bi imao kao nove 16ice za 30 evra po komadu... Da mi nije zao auta, drift non-stop!
                          Zivela Srbija!

Comment

• zverko
                            CBC Senator XXL
                            • 19.08.2005
                            • 7085
                            • BGD
                            • Audi A4

kako, kako, gde kad, zasto, ko me sliko i kojim povodom... na ulici ili sta gde, pricaj bre...

ma cool je to 30e za nove gume posto ih gloope svabe bacaju a ni ne sanjaju da im kod nas tek pocinje radnji vek. ja doduse ne volim te munje 30e , ko nova, sara do 00 cak ima i dlake a kad pitam koje je god, 2002. dovidnjenja... nova guma je nova guma makar i ona jeftinija varijanta...
                            negooo , kakav bre drift sa prednjom vucom?

Comment

• g60
                              CBC Senator XXL
                              • 20.10.2006
                              • 1011
                              • Vrachar je majka ;)

Ma neki spot od onog morona na metropolisu kao neke vesti kenj@...
                              Pretrcava ulicu a oni ga snimaju i tu ti prolazish

A to sam i ja mislio pa otisao i kupio nove gume... Fulda... U prvoj i drugoj kada dodam gas da ubrzam (nagazim) a one proklizavaju
                              Posle sam imao i situaciju pri 50 km/h da se po kishici klizam u vojvode stepe 15 metara i zakucam u auto

Neka fala, ovako znash da si jeftino platio a garancija koju daje recimo proizvodjach na ove vredstein ili kako vec je 5 godina... A nema proklizavanja nikakvog

Polovna guma glavu chuva

Sto kakav drift sa prednjom vuchom? Pa corado ima zadnju vuchu...

Comment

Working...
                              X