Ulje za kocnice i za menjac

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Ogi
    CBC Senator XXL
    • 07.10.2007
    • 309
    • Beograd
    • Hyundai i30 1,4

Ulje za kocnice i za menjac

Da li ga menjate i kada bi trebalo da se menja? Imam auto 3 godine, presao sam samo 25.000km za to vreme i do sada nisam menjao ulje. Auto koci ok. Kada ga zameniti?

Isto pitanje i za menjac. Meni u servisu kazu da Ford ne prepocuje zamenu ulja za menjac vec samo dolivanje. Ja se sve tripujem se ono trosi, kao motorno ili gubi svojstva... u stvari, ja sam od onih likova koji vole nesto da zamene po svaku cenu!

EDIT: Ajde kada smo vec kod tecnosti, da ne otvaram novu temu... sta je sa antifrizom? Nije mi jasno zasto on mora da se menja na 2-3 godine i to znaci kompletno da se izbaci iz sistema i stavi novi? Zar nije njegova uloga da ne dozvoli ledjenje vode i da leti hladi?

Ja imam prakticno isti antifriz vec jedno 2-3 godine, jos sam tada napravio 2 litra zalihe i povremeno dospem kada se smanji nivo... kazu da ne valja da se mesa, ja znaci poslednje 2 godine sipam isti rastvor iz flase koju drzim u gepeku...

Edit by Uros
    Tema prebacena u forum "Sasija, kocnice, transmisija"
    Obratite paznju na forum u kome postujete!
  • prolupator
    CBC Senator XXL
    • 02.09.2005
    • 3968
    • Zemun

Kupio si nov auto? Koji Ford ?

Sto se tice menjackog ulja, drzi se prreporuke proizvodjaca. Recimo, Punto Mk1 ima foru da se menjacko ulje menja na 120Kkm, ne bi trebalo da se trosi, bar ne u nekom primetnijoj meri. To je zatvoren sistem i moze da iscuri jedino preko nekih semeringa.
    Cak je Golf Mk1 imao foru da je menjacko ulje for life i da se samo doliva...

Kociono ulje mozes da menjas, ako hoces, na par godina, ali jos ti je rano...
    To je ulje specificnih svojstava koja su jako trajna i pouzdana, kao i sva ulja danas, a to pogotovo, jer je i sistem najkriticniji.

Antifriz se menja svake druge godine, osim ako nije neki specifican koji je, opet, for life, ima i takvih. Ne bi trebalo da dosipas u nekoj znacajnijoj meri (1-2 dl po menjanju antifriza, kad se malo provozas i sve legne...)
    Menja se jer izgubi svojstva, i antikorozivna i antikavitacijska i ne ostaje toliko ootporan na hladnocu... Menjaj, bar je to jeftino....

I, da, vozi taj auto, kakva ti je to kilometraza?!
    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• -Vedran-
      CBC Senator XXL
      • 03.10.2004
      • 3255
      • Beograd

Na hondi se ulje u menjacu menja na 40.000 km i ja ga tako i menjam, ako ne i na 30.000km.
      U kocnicama bi trebalo da se menja svake 3 godine, verujem da to vazi i za ostale proizvodjace.
      Antifriz menjam svake 2 godine...
      Inace, ima da se kupi neki antifriz koji se ne menja nikad. Testiran na 40 godina, tako sam cuo....ako neko zna nesto vise o tome nek napise...

U svakom slucaju drzi se uputstva proizvodjaca, a ako bas toliko volis da menjas ulja, onda menjaj sve pre vremena
      Power of dreams !!!

Comment

• Ogi
        CBC Senator XXL
        • 07.10.2007
        • 309
        • Beograd
        • Hyundai i30 1,4

@Prolupator

Ma kako si zakljucio da sam kupio nov auto? Sto bih menjao tecnosti da sam kupio nov auto? FORD KA je u pitanju. Vidi, vozim ja njega, gde god da idem idem kolima, nisam se 10 godina vozio autobusom ali radi se o tome da zivim u centru grada pa mi sve relacije dodju jako kratke te da nisam isao 3 puta na more njime, kilometraza bi bila manja za jedno 6.000km.

Ali to sto ja dolivam povremeno antifriz pomesan sa vodom zato sto se smanji nivo (ne znam da li pomalo iscuri ili jednostavno ispari), da li to nesto znaci? Doduse, sipam iz flase koja mi jedno dve godine stoji u gepeku, tada sam pravio mesavinu... ali nikada od kako imam auto nisam zamenio skroz... da li je bitno koji antifriz da kupim?

Comment

• zverko
          CBC Senator XXL
          • 19.08.2005
          • 7085
          • BGD
          • Audi A4

ulje u menjacu i servu menjas po specifikaciji proizvodjaca. antifriz ne bi trebao da dolivas osim ako negde ne curi tj ne u tolikoj meri. ispari on ali ne toliko da bi morao cesto da dolivas jer je sistem zatvoren. nije to kec bre. ako gubi tecnost za ladjenje a ti imas grejanje u kolima normalno i ne dize temperaturu tj nema neki vazdusni cep onda verovatno treba dotegnuti neku selnu gde on pomalo pusca kad nabije pritisak a ispusta ga u vidu pare. naj bolje ces to provaliti kad je napolju hladno a motor zagrejan na radnu temperaturu. otvori haubu i gledaj spojeve da li negde isparava.
          deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Ogi
            CBC Senator XXL
            • 07.10.2007
            • 309
            • Beograd
            • Hyundai i30 1,4

Auto super greje a tecnost ne dolivam tako cesto a i kada to radim to je nesto minimalno... tipa jedna solja vode da se tako izrazim... kolicinski... mozda je to zato sto uglavnom sipam preko linije...

Comment

• zverko
              CBC Senator XXL
              • 19.08.2005
              • 7085
              • BGD
              • Audi A4

pa nemoj bre da sipas preko linije. on izbaci visak na cep tako da ti izgleda dolivas preko max. i on izbaci to sto mu ne treba... u svakom slucaju dobro je dok ne pocnes da dolivas recimo servo ulje preko max kao neki kad vec volis da dolivas. ne diraj nista, sedi i teraj bre...

Comment

• Ogi
                CBC Senator XXL
                • 07.10.2007
                • 309
                • Beograd
                • Hyundai i30 1,4

Antifriz kojeg proizvodjaca da uzmem? I koliko mi litara treba za potpunu zamenu, u Gagi su me nesto lozili da mi treba 3 litra a kao litar je 350 dinara... to je nemoguce ja mislim da toliko kosta litar...

I koje mi ulje za kocnice treba za Forda, DOT 3,4 ili 5 ? Da li je i tu vazna marka odnosno proizvodjac?

Comment

• Car
                  CBC Senator XXL
                  • 07.07.2005
                  • 900
                  • Beograd

Ja sam pitao nekoliko renault servisa u vezi zamene kocione tecnosti. Jedni kazu da ne treba, drugi kazu preterano komplikovana procedura.
                  Kapiram da lazu i jedni i drugi.

Jedan od tih je ovlasceni servis, koji, po njihovim recima, nema opremu za tako nesto.

Comment

• rajmax63
                    CBC Prijatelj
                    • 02.04.2005
                    • 1415
                    • Bačka Palanka
                    • AUDI A6 2.0TDI 170KS

koničono ulje se menja na predjene kilometre, na period od 2(dve)godine.
                    nije isto da li se auto vozi više u gradskoj vožnji ili više na otvorenom putu.
                    Kočna tečnost u sistemu se zagreva, hladi, higroskopna je, upija vlagu iz vazduha.
                    Da se to ne bi dogodilo potrebno je redovno svake dve godine ili svakih 100.000 km (šta pre dođe) zameniti kočnu tečnost u sistemu.
                    Kočiona tečnost upija vlagu iz vazduha i samim tim snižava tačku ključanja što dovodi do nepravilnog funkcionisanja kočione tečnosti odnosno slabijeg kočenja.
                    Ukoliko prelazite veću kilometražu vozilom ili vam vozilo trpi veće opterećenje obavezno kontrolišite nivo vode u kočionom sistemu(postoje uredjaji za to).
                    blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
                    Audi ima crveno T

Comment

• Ogi
                      CBC Senator XXL
                      • 07.10.2007
                      • 309
                      • Beograd
                      • Hyundai i30 1,4

@Car Previse komplikovana procedura??? Meni je Gaga bas daleko te sam mislio da za promenu kocione tecnosti i antifriza odem kod bilo kog majstora misleci da je to lak i brz posao... moze li to da uradi bilo koji servis? Imam bas blizu Opelov ovlasceni...

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141
                        • Beograd, barajevo-zemun
                        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

koje mi ulje za kocnice treba za Forda, DOT 3,4 ili 5
                        STOP.

procitaj pazljivo uputstvo od auta pre daljih koraka u odrzavanju.

koicona tecnost (nije to ulje, ne podmazuje nista) je poseban tip tecnosti na bazi alkohola i vrlo je higroskopna. zbog toga se menja na 12 meseci, eventualno do 24 meseca ako je suva klima u kojoj se vozi.

DOT 3 i 4 su klasicni opste korisceni tip tecnosti, DOT 5 je posebna tecnost i NIKAKO ne sme da se sipa OSIM ako eksplicitno krupnim crvenim slovima nije striktno navedeno.
                        tada sme jedino DOT 5 i nikakva zamena.

ali Ka gotovo sigurno nema takve zahteve, obicni auti to ne koriste.

mozes DOT 5.1 sto je kompatibilno sa DOT3.

ulje za menjac se ne trosi, i nema potrebe da se menja dugo godina. moze preventivno jednom u 20godina da se zameni....ako je for life tiop konstrukcije menjaca.

ako se redovno menja ulje posebno u menjacu, to pise u uputstvu za odrzavanje auta i to treba postovati.

ako menjac deli ulje sa motorom, onda se automatski promeni ulje u menjacu sa svakom zamenom ulja u motoru, opet pise u uputstvu za konkretan auto.

sto se tice antifriza, menja se onda kada se potrose aditivi koji stite metalne delove motora od hemijskih reakcija.
                        posto se ne znam bas tacno kada se potrose, menja se na 3 godine ili 60.000km, onaj klasicni na bazi etilen glikola (alkohola).

postoje i for life, ti se ne menjaju odnosno 8-10 godina si miran (obicno negde pise sitnim slovcima da je radni vek auta toliko, onaj koji fabrika podrazumeva kada deklarise na papiru intervale zamene).

istrosenost antifriza mozes lako da proveris lakmus papirom, po boji vidis koilka je kiselost. ako pH predje 9, izbacis kiselinu i sipas novi.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• Ogi
                          CBC Senator XXL
                          • 07.10.2007
                          • 309
                          • Beograd
                          • Hyundai i30 1,4

Ne bih ja toliko pitao kada bih imao manual svog auta, tj. imam ali na Nemackom pa sam ga nesto gledao i cini mi se da ni on nije bas previse detaljan... sto se tice tecnosti za kocnice, znaci 5.1 ili 3 ili 4... ok...

Kada se menja antifriz, da li mora da se ispusti i iz samog hladnjaka jer ne moze u bidon da stane mnogo... neko mi je rekao da za moj auto je potrebno 7 litara tecnosti...

Comment

• sw.brick
                            CBC Senator XXL
                            • 09.10.2004
                            • 8141
                            • Beograd, barajevo-zemun
                            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

antifriz se ispusta iz bloka motora, iz hladnjaka, i iz grejaca u kabini.

isto tako se i sipa, u sva 3 kruzna toka, i ispusta vazduh (ako nije automatik sistem odzracivanja).
                            obicno je nacrtano u servisnom uputstvu tacne lokacije srafova/ slavina za ispustanje.

uzmi DOT4, za nasu klimu sasvim dovoljno.
                            volvo
                            945 SE turbo lpg
                            344 GL lpg

Comment

• zverko
                              CBC Senator XXL
                              • 19.08.2005
                              • 7085
                              • BGD
                              • Audi A4

DOT5.1 je zamena za DOT3 i DOT4 i njega ces najcesce naci u radnjama a imas ga i ovde kao i sve ostalo sto ti je potrebno za redovno odrzavanje.

Comment

Working...
                              X